Düşbere tarifi (Azeri mantısı)
Azeri hamur işi olarak sofralarda yerini alan düşbere nedir, nasıl yapılır merak ediliyor. Azerbaycan mutfağına özgür bir tür mantı çeşidi olan düşbere tamamen el yapımı ve incecik hamuruyla kıymalı iç harcın birleşmesiyle damak çatladan bir lezzete dönüşüyor. İşte, Azerbaycan düşbere tarifi, malzemeleri ve yapım aşamaları...
Yapımı için malzemeler
İç harcı için;
- 300 gram yağlı kuzu kıyma
- 1 adet rendelenmiş soğan
- 1 buçuk çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kuru nane
Hamuru için;
- 400 gram un
- 1 su bardağı su
- 1 buçuk çay kaşığı tuz
- 1 yumurta
Pişerken;
- Sıvı yağ
- 1, 5 yemek kaşığı kışlık domates sosu ya da 1 çay kaşığı domates salçası
- Kuru nane
- Karabiber
- Tuz
Düşbere tarifi (Azeri mantısı) Nasıl yapılır?
Önce hamur malzemelerini bir araya getirp yoğurun.
Beze haline geldikten sonra açın ve mantıdan biraz daha büyük küpler kesin.
İç harcınızı tavada önce soğanlar ve daha sonra kıyma, ardından baharatları ekleyip hazırlayın.
Kare şeklindeki hamurlarınızın içine iç harcından paylaştırarak yerleştirin.
Hamuru önce üçgen olacak şekilde birleştirin.
Daha sonra diğer iki ucunu birleştirip kayık şekinde bir görünüm elde edin.
Ardından salça veya domayes sosunu, yağı ekleyerek kaynar suda hamurları pişirin.
Bir iki kez yapışmaması için hamurları karıştırın.
Orta ateşte on beş dakika kadar pişen düşberelere pişmesine yakın karabiber ve nane serpip ocaktan alın.
Afiyet olsun...