Dereotlu poğaça tarifi
Çay saatlerinin aranan lezzeti poğaçayı bir de dereotlu deneyin. Dereotunun iştah açıcı nefis kokusu herkesi etkileyecek. Dereotu sevmeyenlerin bile yemek isteyeceği bu poğaça hem doyurucu hem de oldukça sağlıklı. Peki dereotlu poğaça nasıl yapılır? İşte misafirlerinizin sizden tarifini isteyeceği, kıyır kıyır dereotlu poğaçanın malzemeleri ve yapımı…
Yapımı için malzemeler
- 2 adet yumurta
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 su bardağı un
- 1 adet kabartma tozu
- Yarım bağ dereotu
- 1 kase beyaz peynir
- 1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için
- Yumurta sarısı
- Susam
Dereotlu poğaça tarifi Nasıl yapılır?
- Bir kaba eritilmiş tereyağını, sıvı yağı ve yoğurdu koyun.
- İçerisine bir yumurtanın tamamını, diğerinin sadece beyazını ilave edin.
- Tuzu da ekledikten sonra karıştırın.
- Daha sonra karışıma dereotunu da ilave edin ve azar azar unu ekleyin.
- Hamur yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğurun.
- Hazırladığını hamuru küçük parçalara ayırarak içini açın ve beyaz peynir koyup, kapatın.
- Üzerlerine yumurta sarısını sürün ve susam serpiştirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar, yaklaşık 25 dakika pişirin.
- Afiyet olsun.
Dereotlu Poğaça Çeşitleri
Çay saatlerinin ve kahvaltı masalarının vazgeçilmezi olan dereotlu poğaça; mis gibi kokusu, pofuduk hamuru ve enfes iç harcıyla evlerde en fazla yapılan poğaçalardandır. Bu eşsiz lezzet, dereotu ve peynirin enfes birlikteliğiyle bir üst seviyeye çıkar. Dereotlu poğaça beyaz peynir veya tercihe göre tulum peyniriyle yapılabilir. Peynirdeki tuz oranıysa tamamen isteğe bağlıdır. Bu nedenle dereotlu poğaça her damak tadına uygun şekilde peynir tercih edilerek çeşitlendirilebilir. Bazı durumlarda beyaz peynir ve tulum peyniri birlikte kullanılabilir.
Ayrıca dereotlu poğaça tariflerinde kullanılan un cinsi de değişebilir. Bu da dereotlu poğaçanın farklı şekilde olmasını sağlar. Dereotlu poğaçanın sade halinden başka; yulaf unu, çavdar unu ve tam buğday unuyla hazırlanan çeşitleri de bulunur. Bütün tariflerde iç harca eklenen peynir damak zevkine göre değiştirilebilir. Dereotlu poğaça mayalı veya mayasız olarak yapılabilir.
Dereotlu Poğaça Püf Noktaları
Dereotlu poğaça hazırlarken hamurunun tam kıvamında olması ve iç harcıyla en leziz şekilde bütünleşmesi, poğaçanın tadını etkiler. Dereotlu poğaça yaparken dikkat edilmesi gereken bazı adımlar bulunur.
Dereotlu poğaça yapımında kullanılan malzemelerin oda sıcaklığında olması harcın daha iyi karışıp kabarmasını sağlar.
Tarifte kullanılan un miktarı, unun çeşidine göre değişebilir. Yulaf unu, tam buğday unu ve çavdar unu gibi unlarla hazırlanan tariflerde eklenmesi gereken un miktarı değişkenlik gösterir. Bu nedenle hamur hazırlama aşamasında unun yavaş yavaş eklenmesi gerekir.
Poğaçaları fırına vermeden önce fırının iyi ısıtılmış olması gerekir. Bu şekilde poğaçaların daha kısa sürede ve daha iyi pişmeleri sağlanır.
Dereotlu Poğaçayı Daha Enfes Yapacak Lezzet Önerileri
Dereotlu poğaça çay saatlerinin vazgeçilmez yiyeceklerindendir. Mis gibi kokusu bütün eve yayılan dereotlu poğaça, her haliyle eşsiz bir tada sahiptir. Ancak dereotlu poğaçanızı çok daha lezzetli hale getirmek istiyorsanız ufak tarif önerilerinden faydalanabilir ve küçük dokunuşlarla en leziz dereotlu poğaçayı yapabilirsiniz.
Dereotlu poğaça sade halde yapılabileceği gibi içine beyaz peynir veya lor peyniri eklenerek de yapılabilir. Peynir ve dereotunun birlikteliği poğaçanızın eşsiz bir tada sahip olmasını sağlar.
Dereotlu harca eklenen maydanoz poğaçayla mükemmel bir uyum yakalar. Dereotuyla kullanılan maydanoz poğaçanızın tadını daha enfes yapar.
Çok bilinmeyen yöntemlerden biri de dereotlu poğaçanın iç harcına rende havuç eklemektir. Havuç, peynir ve dereotu o kadar enfes bir tat oluşturur ki yiyenler parmaklarını yalayacak hale gelirler.
Dereotlu Poğaça Sunumları
Dereotlu poğaça çayla oldukça fazla yakışır. Taze demlenmiş çay ve fırından yeni çıkmış sıcacık dereotlu poğaça kimin iştahını kabartmaz ki? Dereotlu poğaçanın yanına en çok yakışan diğer şey de Rus salatasıdır. Dereotlu poğaça, üzerine susam veya çörekotu dökülerek Rus salatası ve çayın yanında servis edilebilir. Çay saatlerinin vazgeçilmezi olan dereotlu poğaça tek başına tüketilebileceği gibi yanında kısırla da servis edilebilir. Rus salatası, kısır, sigara böreği ve kekle birlikte servis tabaklarına konan dereotlu poğaça; kadın günlerinde de büyük öneme sahiptir.
Dereotlu Poğaça Kaç Kalori?
Dereotlu poğaça, ufak ama tehlikeli yiyeceklerdendir. Fazla tüketilmesi durumunda kilo fazlasına sebep olan hamur işlerinden sayılır. Dereotlu poğaçanın kalori değerleri aşağıdaki gibidir:
1 adet orta büyüklükte (60gr) dereotlu poğaça: 203 kalori
100 gram dereotlu poğaça: 338 kalori
Dereotlu poğaçanın 100 gramında yaklaşık 12.3 gram karbonhidrat ve 7.3 gram protein bulunur.
Dereotlu Poğaça Kilo Aldırır mı?
Dereotlu poğaça çok sık tüketilmemesi gereken 3 beyazdan olan un yönünden zengindir. Bu nedenle aşırı tüketimi kilo alımına ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Ancak dereotlu poğaçanın kontrollü porsiyonlar halinde ara sıra tüketilmesi sağlık açısından herhangi bir risk yaratmaz ve kilo alımına sebep olmaz. Sporla birlikte yenilen kalorinin dengelenmesi kilo alma riskini ortadan kaldırır.
Dereotlu poğaça sağlıklı unlarla hazırlandığında kalori miktarında ciddi bir düşüş olur. Tam buğday unu, çavdar unu ve yulaf unu gibi unlarla hazırlanan fit dereotlu poğaça tarifleri normal dereotlu poğaça tariflerine göre çok daha düşük kaloriye sahiptir. Bu nedenle aşırı olmamak kaydıyla normal oranlarda tüketilmesi sağlık açısından risk oluşturmaz. Aynı zamanda poğaça tarifinde kullanılan yoğurt ve yağ gibi diğer malzemelerin sağlıklı ve diyet ürünlerden tercih edilmesi de dereotlu poğaçanın kalori miktarını etkiler.