Dartılı Keşkek Tarifi
Türk mutfağının önde gelen lezzetlerinden keşkek Sakarya’da 'Dartılı keşkek' adıyla karşımıza çıkıyor. Adından da belli olduğu gibi DArtı ile yapılan Dartılı keşkek ayrı ayrı pişiriliyor sonrasınra bir araya getirilip hazırlanıyor. Yapımı ustalık gerektiren dartılı keşkek özellikle düğünlerde veya özel günlerde yapılıyor. Peki Dartılı keşkek nasıl yapılır? İşte dartılı keşkek tarifi ve malzemeleri...
Yapımı için malzemeler
- Aşurelik bığday
- Tavuk
- Tereyağı
- Kırmızıbiber
- Karabiber
- Tuz
Dartılı Keşkek Tarifi Nasıl yapılır?
Keşkek kılçıklı sivri beyaz (döğme-dövülerek kabuğu çıkarılmış buğday-/aşurelik) buğdaydan yapılır.
Keşkek yapılmadan bir gün önce buğday akşamdan yıkanarak ıslanır ve biraz kabarması sağlanır.
Ertesi gün ise, hazırlanan tavuk iyice yumuşayıncaya yaklaşık 1,5 saat kadar suda haşlanır.
Tavuk haşlandıktan sonra bir kepçeyle tencereden alınır.
Diğer tarafta akşamdan hazırlanan buğday tavuk suyuna atılır, 1-2 kez tahta bir kaşıkla çevrilerek ocakta kaynatılır.
Suyu az ise üzerini 1 parmak örtecek kadar su ilave edilir ve yeterince tuz konur.
Ilınmış olan tavuk kemiklerinden ayıklanır, ince ince didiklenir ve küçük parçalar halinde, kaynatılan buğdayın içine katılır. Kaynatılan malzeme tahta kaşıkla ezilerek buğdayla etin birbirine yedirilmesi sağlanır. Koyulaştığı zaman servis tabağına alınır. Diğer tarafta bir tavanın içinde tereyağı kavrulur.
İçine hazırlanan dartı, kırmızı ve kara biber konur. Hazırlanan keşkeğin içine üzerine dökülerek sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun...