Çiriş ketesi tarifi
Ağrı ketesi diye de bilinen çiriş ketesi, Ağrı'da yapılan bir tür börek. İçine de o bölgede yetişen bir yaban otu olan çiriş konuyor. En önemli özelliği bol yağlı olması olan çiriş ketesi için malzemeler ve yapılış aşamaları aşağıda. Afiyet olsun...
Yapımı için malzemeler
- 2 su bardağı süt
- 1 paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Aldığı kadar un
İç harcı için:
- 1 kilogram çiriş
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz
Yağlamak için:
- 200 gram tereyağı
- 1 su bardağı sıvı yağ
Çiriş ketesi tarifi Nasıl yapılır?
Sütü hafifçe ısıtın.
Maya ve şekerle yoğurma kasesinde karıştırın.
Maya kabardıktan sonra tuzu ve azar azar unu da ilave edip kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.
Hamuru üzerini nemli bir bezle örtüp mayalanmaya bırakın.
Diğer yanda çirişleri ayıklayıp bol suyla yıkayın.
Boyutlarına göre 3-4 parçaya bölüp üzerine tuz serpin ve biraz ovalayın.
Bir süre böyle bekledikten sonra suyunu sıkın.
Tereyağı ve sıvı yağı da ilave edip hepsini harmanlayın.
Tereyağını eritip sıvı yağla karıştırın.
Hamuru iki bezeye ayırıp açabildiğiniz kadar ince açın.
Yufkaların birini güzelce yağlayın.
Üzerine ikinci yufkayı yerleştirip yağlayın.
Zarf şeklinde katladığınız yufkanın üzerine hazırladığınız içi yayın.
Tekrar dört köşesini ortada birleştirip ters çevirin.
Elinizle biraz bastırarak yayılmasını sağlayın.
Tepsiye yerleştirip üzerine yağ sürün.
Bir çatal yardımıyla çeşitli yerlerine delikler açın.
Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra keteyi fırına verin.
Üzeri kızarınca çıkarıp kare kare dilimleyin.
Ilık servis edin. Afiyet olsun…