Çibörek (Çiğ börek) tarifi
Eskişehir’e göç eden Kırım Türklerinin geleneksel aşı olan ve Tatar dilinde ’nefis, güzel’ anlamındaki ’çi’ adıyla yapılan börek, kentin en meşhur lezzetleri arasında yer alıyor. Çiğ börek olarak bilinse de aslı çibörek Kıpçak Türklerinin yani Kırımlıların geleneksel aşıdır. Peki, Eskişehir çiğ börek tarifi nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, çi börek tarifi ve yapılışı...
Yapımı için malzemeler
Hamuru için;
- 3 su bardağı un
- 2 çay kaşığı Tuz
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı sirke
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- İç Harcı için Malzemeler
- 250 gr. az yağlı kıyma
- 1 adet soğan – rende
- 1 çay kaşığı Tuz
- 2 çay kaşığı Karabiber
- 4 – 5 yemek kaşığı su
Kızartmak için;
- Ayçiçek yağı
Çibörek (Çiğ börek) tarifi Nasıl yapılır?
Bir karıştırma kabına unu ekleyin.
Ununuzun ortasını bir havuz olacak şekilde açıp su, sirke, zeytinyağı ve tuzu ekleyip önce bir çatal yardımıyla, ardından elinizle yoğurun.
15 – 20 dakika üzerine nemli bir bez örterek dinlenmeye bırakın.
Kıymayı bir karıştırma kabına alın, üzerine rende soğan, tuz, karabiber ve suyu ilave edip, yoğurun.
Dinlenen hamurdan cevizden biraz iri bezeler yapın.
Bezeleri tatlı tabağı boyutunda açın.
Açtığınız hamurun bir tarafına 1 yemek kaşığı kıyma koyun ve kaşığın tersiyle yayın.
Diğer tarafını yarım ay şeklinde üstüne kapatıp, kenarlarını iyice kapatın.
Bir tavada bol ayçiçek yağını kızdırın.
İyice kızgınlaşan yağda börekleri arkalı önlü kızartarak sıcak olarak servis edin.