Basalla tarifi
Adıyaman’ın özellikle de Besni ilçesi mutfağına ait bir köfte türüdür. Bazı yörelerde kılotik diye de adlandırılan basalla, akşam yemeklerinizin vazgeçilmezi olacak. Bol malzemeli bu yemek, ekşili köfteye de benziyor. Peki Adıyaman mutfağına ait basalla nasıl yapılır? Tarifi ve malzemeleri aşağıda…
Yapımı için malzemeler
Köftesi için:
- 4 su bardağı köftelik bulgur
- 100 gram yağsız kıyma
- 1 su bardağı irmik
- 5 çorba kaşığı un
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 adet yumurta
- Nar ekşisi
Suyu için:
- 300 gram haşlanmış kuşbaşı et
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı salça
Basalla tarifi Nasıl yapılır?
Öncelikle köftesini yoğurun.
İrmik ve bulguru soğuk su ile ıslatın.
Yaklaşık 5 dakika ısladıktan sonra kıyma ve salçasını koyup iyice yoğurun.
Yoğrulduktan sonra unu ekleyin.
Köfteyi yoğurduktan sonra nohut büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
Suyunu yapmak için ise bir tencerede yağı kızdırın.
Kızdırdığınız yağda ince ince doğradığınız soğanları ve salçayı kavurun.
Kavrulduktan sonra önceden haşladığınız eti ve suyu ekleyin.
Daha sonra yaklaşık 30 dakika kadar kısık ateşte pişirin.
Kaynayan yemeğe nohutu da ekleyip 10 dakika daha kaynatın.
Ardından hazırladığınız köfteleri ve nar ekşisini de ekleyip birkaç dakika daha pişirin.
Afiyet olsun.