GeriMutfak Tüyoları AŞURE TARİFİ VE MALZEMELERİ: Aşure nasıl yapılır? İşte aşure yapılışı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

AŞURE TARİFİ VE MALZEMELERİ: Aşure nasıl yapılır? İşte aşure yapılışı

AŞURE TARİFİ VE MALZEMELERİ: Aşure nasıl yapılır? İşte aşure yapılışı

Aşure tarifi ve malzemeleri ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan dini takvime göre aşure günü 2022 yılında 8 Ağustos tarihine denk geldi. Birlik ve beraberliği simgeleyen aşurenin nasıl yapıldığı merak ediliyor. Peki, aşure nasıl yapılır? İşte püf noktaları

Aşurenin nasıl yapıldığı merak ediliyor. Paylaşarak çoğalan ve damaklarda adeta bir lezzet şöleni yaratan aşure bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesidir. Aşure malzemeleri arasında nohut, buğday, nar gibi kuru meyve de bulunuyor.

AŞURE TARİFİ VE MALZEMELERİ

4 su bardağı dövme buğday

2 su bardağı kuru fasulye

3 su bardağı nohut

Yarım çay bardağı kalın bulgur

Yarım çay bardağı pirinç

4 su bardağı şeker

1 su bardağı kara üzüm

1 su bardağı sarı üzüm

1,5 su bardağı kuru incir

10 adet hurma

1,5 su bardağı kuru kayısı

1 su bardağı Antep fıstık içi

1,5 su bardağı çiğ badem

1 adet soyulmuş portakal kabuğu

1 su bardağı ılık süt

2 paket vanilya

Üzeri için:

1 su bardağı fındık

Yarım çay bardağı çam fıstığı

Yarım çay bardağı kuş üzümü

1 adet nar

Tarçın

Toz Antep fıstığı

AŞURE TARİFİ VE MALZEMELERİ: Aşure nasıl yapılır İşte aşure yapılışı

AŞURE NASIL YAPILIR?

Geceden buğdaylara, üstünü geçecek kadar su ekleyin ve 15 dakika kadar kaynatın.

Daha sonra buğdayların güzelce şişmesi için suyun içinde sabaha kadar bekletin.

Aynı gece, aynı işlemi nohut ve kuru fasulyelere de uygulayın.

Ertesi gün hazırlanan buğdayları aşure tenceresine alın.

Üzerine pirinci, bulguru, nohudu ve kuru fasulyeyi ekleyin.

Daha sonra tencereye baklagillerin üzerini geçecek kadar su ilave edin ve yarım saat kadar pişmeye bırakın.

Diğer yanda küp küp doğradığınız kuru incir, kuru kayısı, hurma, sarı üzüm, siyah üzüm, çiğ badem ve portakalı sırayla ayrı ayrı haşlayın.

Aşurenin güzel bir renge sahip olması için haşlanan çiğ bademlerin kabuklarını soyun.

Portakalın aşureye acı bir tat vermemesi içinse haşlarken suyunu en az üç kez değiştirin.

Pişen aşureye ılık sütü ilave ettikten sonra vanilyayı da ekleyerek karıştırmaya devam edin.

Aşurenizin kesilmemesi için sütü ılık kullanmaya dikkat edin.

Son olarak damak tadınıza uygun oranda şekeri de katıp, aşureyi 10 dakika kadar daha karıştırarak pişirin ve kıvamını aldığında altını kapatın. Lezzeti açısından şekerin en son eklenmesi önemli.

Kaselere böldüğünüz aşurenin üzerine zevkinize göre önceden kavrulmuş fındık, tarçın, Antep fıstığı, kuş üzümü, çam fıstığı ve narı da ekleyip servise hazır hale getirebilirsiniz.

False