GeriTatlı Tarifleri Aşure tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Aşure tarifi

Aşure tarifi

Aşure yöreye ve yapana göre malzemeleri ve tarifi değişen enfes bir lezzet. Bu tarifimiz de geleneksel lezzetler söz konusu olduğunda Türkiye’nin en sevilen isimlerinden Emine S. Beder usulü bir aşure. Kıvamıyla tadıyla çok beğeneceğinize emin olduğumuz Emine Beder usulü aşureyi mutlaka denemelisiniz. Afiyet olsun…

  • Ocakta
  • 6+ Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 1,5 su bardağı aşurelik buğday
  • Yarım su bardağı nohut
  • Yarım su bardağı kuru fasulye
  • Yarım su bardağı kuru üzüm
  • 8 adet kuru incir
  • 1 adet havuç
  • 13 adet kuru kayısı
  • 1 su bardağı fındık
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 adet portakalın kabuğu
  • 1 su bardağı yer fıstığı
  • Tarçın
  • Gül suyu
  • Nar taneleri
  • 2 adet elma
  • 1 adet portakal

Aşure tarifi Nasıl yapılır?

Buğdayı, nohudu ve fasulyeleri birkaç su yıkayıp suyunu süzün.

Aşurelik buğdayı kaynar su ile akşamdan ıslatın.

Nohut ve kuru fasulyeyi de ayrı ayrı kaplarda soğuk su ile akşamdan ıslatın.

Ertesi gün nohut ve fasulyeleri süzüp düdüklü tencerede üzerini 2 parmak aşacak kadar soğuk su ilave ederek ayrı ayrı haşlayın.

Buğdayları da düdüklü tencerede üzerini 4 parmak aşacak kadar sıcak su ile iyice yumuşayana dek haşlayın.

Haşladığınız buğday, nohut ve fasulyeleri bir tencereye alın.

Üzerlerini geçecek sıcak su ilave edin.

Şekeri, küp küp doğranmış portakal kabuğunu, havucu, kayısı ve kuru üzümü ilave ederek ağır ateşte kıvam alana kadar arada bir karıştırarak kaynatın. Suyu azalırsa takviye yapabilir, şeker miktarını dilerseniz artırabilirsiniz.

2 yemek kaşığı nişastayı yarım su bardağı su ile ezip aşureyi ocaktan almadan 5 dakika önce içine ilave edin.

Soyulmuş elma, portakal ve kuru inciri de küp küp doğrayıp tencereye ekleyin.

Sürekli karıştırarak birkaç dakika daha pişirip ocaktan alın.

İçine fıstıkları ilave edip kaselere bölüştürün.

Fındık, tarçın ve nar tanelerini de kaselerin üzerine serpin.

Arzuya göre gül suyu gezdirerek soğuk veya sıcak servis yapın. Afiyet olsun…