Bilim insanları yeni keşfedilen Langya virüsünün şimdilik can kaybına yol açama bile yakından izlenmesi gerektiğini vurguluyor.Hong Kong Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu'ndan profesör Leo Poon ise zoonotik vakalara dikkat çekerek yeni keşfedilen virüsün buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu belirtti.
#LangyaAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yardımcı, gıda ihtiyacındaki artışın insanların ormanlara daha sık girmesine, bunun da hayvanlardan insana bulaşan hastalıkların artmasına neden olduğunu söyledi.
#Gizem KARADAĞ-Burak TEKİN DHASağlık Bakanlığı'nca, Kurban Bayramı'nda hayvanlardan insanlara geçen hastalıkları (zoonotik) önlemek için kurbanlık hayvan nakli ve alımından etlerin tüketilmesine kadar, sağlık ve hijyen kurallarına azami özen gösterilmesinin büyük önem taşıdığı bildirildi. Bakanlıktan yapılan uyarıda ''Belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda, hijyenik koşullarda, ehil insanlar tarafından kesilmesi gereken kurbanlık hayvan, mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş olmalı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının yoğun görüldüğü yerlerde hayvanların kan, idrar gibi vücut sıvılarına çıplak elle temas edilmemeli, mutlaka eldiven kullanılmalı ve gerekli koruyucu önlemler alınmalı'' denildi.
#Sağlık BakanlığıProf. Dr. Hasan Tezer, 2011 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD, Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı’na öğretim üyesi oldu. Febril nötropeni, çocuklarda bağışıklama, hastane enfeksiyonları ve zoonotik hastalıklar Prof. Dr. Hasan Tezer'in özel ilgilendiği alanlar arasındadır. Peki, Prof. Dr. Hasan Tezer kimdir? İşte Prof. Dr. Hasan Tezer'in biyografisi
#Hasan TezerBirleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), hayvanlardan insanlara bulaşan zoonotik hastalıkların arttığı, vahşi hayatı ve çevreyi korumaya yönelik önlemler alınmazsa bu hastalıkların artmaya devam edeceği uyarısında bulundu.
#Zoonotik HastalıklarSağlık Bakanı Fahrettin Koca korona virüs salgınına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Koca açıklamasında "Yeni tip korona virüs için mevcutta kullandığımız testlerin 4 ile 24 saat arasında sonuç verdiğini söylemiştik. Bu süreyi azaltan Yerli bir kit üzerinde çalıştığımızı söylemiştim. Bu kit geçen hafta tamamlandı. Bu testin sonuç verdiği süre 90 ile 120 dakikaya kadar indi" ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüsle ilgili açıklama yaptı. Bakan Koca, ''Yarından itibaren bütün uluslararası uçuşlarda gelen yolculara yönelik termal kamera uygulamasına geçilecek'' dedi. Bakan Koca, bu akşamdan itibaren Çin ile seferlerin durdurulacağını da belirtti.
#Sağlık BakanıSağlık Bakanlığınca Kurban Bayramı'nda hayvanlardan insanlara geçen hastalıkları (Zoonotik) önlemek için alınması gereken tedbirlere ilişkin bilgi verildi. Bakanlıktan yapılan zoonotik açıklamasında vatandaşların temel sağlık önlemlerine ve hijyen koşullarına riayet etmesinin önem taşıdığı vurgulandı. Peki, zoonotik hastalık nedir?
#Zoonotik HastalıkKene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis çoğu insan tarafından bilinmiyor. Ancak lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Peki babesiosis nasıl bir hastalık? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Ülkemizde yaşanan vaka var mı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#Keneİlk keşfedildiğinde duvarlarındaki izleri gören araştırmacılar bunların içeride altın ya da başka değerli taşlar arayan kişiler tarafından yapıldığını düşünmüştü.180’lerin hemen başında ise bu tuhaf mağara ölümlerle anılmaya başladı.
#MağaraGeçtiğimiz günlerde İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda sağlık sektörü liderleri, "X hastalığı" olarak adlandırılan yeni bir küresel salgın için hazırlık yapmanın önemini konuştu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Covid-19 salgını sırasında meydana gelen yıkımı, sağlık sistemlerinin çöküşünü, küresel ekonomideki kayıpları yeniden yaşamamak için hazırlık yapmanın önemini daha önce de vurgulamıştı. Peki "X hastalığı" nedir ve yeni bir pandemiye ne kadar hazırlıklıyız?
#X HastalığıKuduzun tedavisi çok eski bir hastalık olmasına rağmen sanılanın aksine bulunmamaktadır. Ancak kuduz hastalığı öncesinde tedaviye yönelik çalışmalar gerçekleştirilebilmektedir. Bunlardan birisi de kuduz aşısı uygulamasıdır. İşte, kuduz aşısı tedavisi hakkında merak edilen bazı detaylar
#Kuduz Aşısı