Günümüzde her türlü meyve ve sebzeyi, mevsimi olmasa da pazarlarda ya da marketlerde bulabiliyoruz. Ancak bu lüksün bedelini sağlığınızla ödediğinizi bilmelisiniz. Çünkü mevsim dışı üretimde çok daha fazla tarım ilacı kullanılıyor. Böylece aldığınız her ürün, sofralarınızı zehirleyerek, sağlığınızı yavaş yavaş bozuyor. Bundan kurtulmanın ise tek bir yolu var. O da mevsimsel beslenmek…
#Buğra BuyrukçuEndüstriyel tarımda çok sayıda pestisit (tarım zehiri) kullanılıyor. Pestisitler bitkiye zarar veren böcek, mantar vb. canlıları öldürüyor. Ama sadece onları değil, faydalı böcekleri, kuşları, tüm canlıları etkiliyor. Başta çocuklar olmak üzere, hepimizin sağlığını tehdit ediyor.
#Efsun DindarHani ‘Her şerde bir hayır vardır’ derler ya! İşte geçen yılın sonunda başlayan ve aylarca konuşulan müsilaj felaketinden de bir hayır çıktı. Önce Marmara Denizi Koruma Eylem Planı hazırlandı, ardından Marmara’nın tamamı Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Şimdi sırada ne var?
#Marmara DeniziKültür ve Turizm Bakanlığı 2020’yi Türk Gastronomisi Yılı ilan etmişti. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını planları altüst etti, tüm etkinlikler durduruldu. 2021’den beklentimiz turizm ve gastronomi sektörünün yeniden eski günlerdeki performansına yaklaşması.
#Büşra ÜnSon zamanlarda gündemde olan gıda ile ilgili yasa teklifleri ve pandemi sürecinde sağlığımız ile ilgili artan endişemiz vücudumuza aldığımız besinler ve bunların içerikleri konusunda bir farkındalık yaratmaya başladı. Sebze, meyve, vitamin tüketimimiz arttı. Kamuoyunun yeterince dikkatini çekmese de gıda güvenliği ve sağlıklı gıda üretimini destekleyen çeşitli topluluklar kuruldu ve kurulmaya devam ediyor. Bu topluluklardan biri de Temmuz 2019’dan beri Bursa’da faaliyet gösteriyor. Bursa Gıda Topluluğu’nun gönüllü üyesi Gülçin Turhan hem Bursa’da temiz gıdaya nasıl ulaşırız, tüketicimizi nasıl destekleriz gibi soruları yanıtladı, hem de Bursa Gıda Topluluğu’nu anlattı.
#BURSAÇağımızda tüm canlıların sağlığını etkileyen en büyük tehlikelerden biri, tarımda pestisit kullanımı. Pestisit, endüstriyel tarımda yetiştirilen ürünü mantar, böcek, yabani ot gibi zararlılardan korumak için kullanılan zehirli kimyasalların genel adı. “Tarım ilacı” olarak da adlandırılan pestisitler toprağı, suyu, havayı bunların sonucu olarak da hayvanları ve insanları, zehirliyor.
#Müge AkgünPestisit kullanımı dünyada ve ülkemizde giderek artıyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de endüstriyel tarımda 1 armuda 18.3 kez, 1 elmaya 11.3 kez, 1 şeftaliyeyse 10 kez pestisit uygulanıyor yani zehir atılıyor. 88 kurum ve inisiyatif bir araya geldi; amaç, tarımda zehir kullanımını ortadan kaldırarak ‘Zehirsiz Sofralar’ kurmak.
#Pestisit