Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan ve Bakan Fahrettin Koca'nın da Twitter'dan paylaştığı, Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu'nda her gün zatürre oranı da yer alıyor. Bu gelişmenin ardından zatürre hakkındaki araştırmalar hız kazandı. Vatandaşlar zatürrenin ne olduğunu merak ediyor. Bunun yanı sıra belirtileri de sorgulanıyor. Peki, zatürre nedir, zatürre belirtileri neler?
#Zatürre Nedir?Zatürreler tüm dünyada ve ülkemizde en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasındadır. Özellikle, bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda ve bilinen başka bir hastalığı olan kişilerde zatürreler daha ölümcül olabilmektedir. Peki, zatürre nedir? Zatürre belirtileri neler, hastalık nasıl anlaşılır?
#Zatürre NedirDünya Sağlık Örgütü'nün 2019 raporuna göre tüm dünyada ölüm sebepleri arasında 4. sırada, enfeksiyon kaynaklı ölümler içinde ise birinci sırada yer alan zatürre, ciddi bir hastalık olarak dikkatleri çekiyor. Peki, zatürre nedir? Zatürre belirtileri neler?
#Zatürre Nedir?Bilim insanları, savaştan zarar gören Ukrayna'da birçok ilaca direnç gösteren ‘aşırı patojenik’ bakterilerin endişe verici artışına dair uyarıda bulundu. Özellikle ‘Klebsiella pneumoniae’ bakterisi korkuttu. Peki bu durum tüm Avrupa’ya yayılabilir mi? Klebsiella pneumonia tam olarak nedir ve hangi belirtilerle ortaya çıkıyor? Nasıl önlemler alınmalı?
#SağlıkKronik obstrüktif akciğer hastalığı yani halk arasında bilinen ismiyle KOAH; akciğer dokusunu oluşturan hava keseciklerinin yapısının bozularak hava yollarının daralmasına neden olan, zamanla ilerleyerek nefes alış-verişimizi zorlayan ve yaşam kalitemizi bozan bir hastalık. 20 Kasım Dünya KOAH Günü vesilesiyle uzmanlar bu hastalıkla ilgili bilmemiz gerekenleri anlattı.
#Melis YılmazÜlkemizde, hava sıcaklıklarındaki düşüşün ve okulların açılmasının da etkisiyle benzer semptomlar gösteren üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar sonbahar ve kış aylarında özellikle gribin etkisinin ağır olacağını düşünüyor. Peki bu yıl en çok hangi üst solunum hastalıkları görülecek? Hangi belirtiler hangi hastalığa işaret ediyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlıkİklim değişikliğiyle birlikte mevsimlerdeki ‘kaymalar’ alerjilerin güçlenmesine neden oldu. Polen sayısının son 30 yılda yaklaşık yüzde 20 arttığının altını çizen uzmanlar, daha önce hiç alerjik yakınması olmayanlarda bile semptomlar görüldüğünü söylüyor. Peki ülkemizdeki son durum ne? Mevsimsel alerjinin giderek artıyor olması hangi tehlikeleri ortaya çıkarabilir? Gündelik hayatta nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBipolar iki uçlu, iki farklı şekilde gelen hastalık demektir. Manik nöbet geçiren biri, hiç olmadığı kadar mutlu ve keyiflidir, hemen âşık olur, çok konuşur, az uyur ama enerjisi hiç bitmez. Aradan zaman geçer, bu sefer de hastalığın diğer atağı yani ağır depresyon gelir. Konuşmaz, gülmez, özgüveni sıfırlanır, her konuda kendini suçlar ve aşağılar.
#HastalıkÖnceki yıllarda viral hastalıkların iyileşme süreci yaklaşık bir haftayken bu sene semptomlar kolay kolay geçmiyor. COVID-19, influenza, RSV virüslerinin yanı sıra İngiltere’de çocuk ölümlerine neden olan strep A gibi bakterilerden söz ediliyor. Üstelik belirtileri de birbirine benziyor. Uzmanlara bu hastalıkları birbirinden nasıl ayıracağımızı, testlerini, aşıları olup olmadığını sorduk.
#RSVSter A enfeksiyonu nedeni ile İngiltere'de 19, Hollanda'da 5, ABD ve Fransa'da 4 çocuk hayatını kaybetti. Uzmanlar enfeksiyonun bir günde bile ciddi bir hal aldığı konusunda uyarıda bulunurken, hastalığın aşısının neden olmadığı sorusu da cevabını buldu...
#Strep AHayatın ilk yıllarında kol kanat gerip, mikroplar ile tanışmasına mümkün olduğunca engel olduğumuz çocuklarımız kreşe gittiklerinde birden sık hastalanmaya başlarlar. Bu durum ebeveynlerde büyük bir endişeye neden olur ve zaman zaman çocuklarını kreşten almayı bile düşündürebilir.
#Kreş Hastalığına DikkatMaymun çiçeği virüsü tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkilerini henüz atamamışken yepyeni bir virüsle karşılaşmak ülkeleri hızla alarma geçirdi. Peki maymun çiçeği virüsünde kimler daha fazla risk altında? Çiçek aşısı olanlar virüse karşı hâlâ korunuyor mu? İşte merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkKoronavirüs belirtileri pandemi döneminde en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Grip ve soğuk algınlıklarıyla karıştırılan belirtiler aynı zamanda koronavirüsün de habercisi olabilir. Peki karın ağrısı korona belirtisi mi? İşte merak edilen korona belirtileri…
#Korona BelirtileriYeni tip koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Bir yandan kısıtlamalar devam ederken bir yandan da ülkelerin pandemi ile mücadelesi kapsamında aşılama çalışmaları sürüyor. Virüse karşı önlem almak isteyen pek çok kişi de bu virüsün ilk olarak nasıl belirti verdiğini araştırıyor. Peki, Corona belirtileri ne zaman başlar?
#Koronavirüs BelirtileriYeni tip koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Bir yandan kısıtlamalar devam ederken bir yandan da ülkelerin pandemi ile mücadelesi kapsamında aşılama çalışmaları sürüyor. Virüse karşı önlem almak isteyen pek çok kişi de bu virüsün ilk olarak nasıl belirti verdiğini araştırıyor. Peki, Corona belirtileri ne zaman başlar?
#Corona Belirtileri Ne Zaman Başlar?Adenovirüsler gözün önünde yer alan ve kornea olarak adlandırılan saydam tabakada görmeyi azaltabilen ve tedavisi oldukça güç lekelenmelere yol açabiliyor. Adenovirüs enfeksiyonları, nadiren zatürre, mide ve bağırsak problemleri gibi daha ciddi sorunlara ve hatta ölüme neden olabilir. Peki, adenovirüs nedir, belirtileri neler?
#Adenovirüs NedirZatürre aşısı, koronavirüs salgınında gündeme gelen konuların başında geliyor. Aşıyı yaptırmanın koronavirüsten koruyabileceği düşünülüyor. Peki, zatürre aşısı koronavirüsü gerçekten engeller mi? Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal, konuya açıklık getirdi, merak edilen soruları yanıtladı.
#ZatürreCOVID-19 çok hızlı bir şekilde akciğerlere iniyor ve ağır hasar yaratıyor. Hastada daha öksürük ve ateş belirtileri başlamadan akciğerde buzlu cam görüntüsü oluşmaya başlıyor. Ama vakaların yüzde 80’inden fazlasında hastalığın hafif bir ateş, halsizlik ya da boğazda kuruma gibi çok hafif belirtilerle seyrettiği görülüyor. Bu hastalar kendilerinden şüphe etmedikleri için hastaneye de gitmiyor.
#GazetehaberleriSağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsü ile ilgili son dakika gelişmelerini Twitter'dan paylaştı. Bakan Koca yaptığı açıklamada, "Hasta sayımız 947’ye ulaştı. Bugüne dek toplam 21 can kaybımız var" dedi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de koronavirüslü vaka sayısının artmaması için çaba gösterirken, bir yandan da bilgi kirliliği ile uğraşıyor. Sağlık Bakanı Koca hakkında onlarca sahte sosyal medya hesabı açıldı.
#Fahrettin KocaTüm dünyayı etkisi altına alan ve küresel bir salgın haline dönüşen corona virüsünün (Covid 19) MERS ve SARS gibi ciddi hastalıklarla olan bağlantısı gündemde yer almaya devam ediyor. MERS-CoV adlı virüsün neden olduğu MERS corona virüsü gibi virüsün bulaşmasından sonraki ilk 15 gün süre içerisinde bazı semtomlar ile kendisini gösterebiliyor. MERS belirtilerini ülkemizde de öğrenmek isteyenlerin en fazla araştırdığı konu, 'MERS nasıl bulaşır?' sorusu oldu. Peki, MERS virüsü nedir? MERS belirtileri nelerdir? İşte, MERS virüsü ile ilgili ayrıntılı bilgiler...
#MERS Belirtileri Nedir