Zatürre aşısı, özellikle çocuklar ve yaşlılarda kritik öneme sahip olan bir destek yöntemidir. Halk arasında zatürre olarak bilinen Pnömoni akciğerlerin klinik ve radyolojik olarak tespit edilen inflamasyonudur. Birçok virüs (grip virüsü ve Covid -19 dahil), bakteri gibi mikroorganizmlar ve kimyasal ajanlar zattürre nedeni olabilir. Toplum kaynaklı pnomonilerin en sık nedeni ise Pnomokok bakterisidir. Pnomokok bakterisi sadece zatürre etkeni değildir, aynı zamanda sinüs, kulak, beyin zarı iltihabı gibi birçok organda enfeksiyona sebep olabilir. Peki, Zatürre aşısı ücretli mi? Zatürre aşısı ne zaman ve kaç yılda bir yapılır? İşte, o detaylar
#ZatürreZatürre hastalığı özellikle çocuklarda ve 65 yaş üstünde tehlikeli olabilen hastalıkların başında geliyor. Bilinç kaybı, bulantı ve kusma ile kendisini belli eden zatürre belirtileri, doğru tedavi ile kontrol altına alınabiliniyor. Tıbbi ismiyle pnömoni olan zatürre hastalığı ile ilgili merak edilen konular oldukça fazla. Zatürre nedir? ve Zatürre aşısı ne zaman yapılır? soruları da zatürre hastalığıyla ilgili bilgileri araştıranların en fazla yanıt aradığı konulardan. İşte, zatürre hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler...
#Zatürre Aşısı Ne Zaman YapılırMaymun çiçeği virüsü tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkilerini henüz atamamışken yepyeni bir virüsle karşılaşmak ülkeleri hızla alarma geçirdi. Peki maymun çiçeği virüsünde kimler daha fazla risk altında? Çiçek aşısı olanlar virüse karşı hâlâ korunuyor mu? İşte merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkSu çiçeği sık görülen bir çocukluk çağı hastalığıdır. Genellikle hastalık hafif seyirlidir ancak küçük bebeklerde ve erişkinlerde ciddi hastalık yapabilir. Herpes virüsünün (Varicella Zoster Virüs) neden olduğu bir hastalıktır. Peki, su çiçeği aşısı ne zaman yaptırılır?
#Su ÇiçeğiSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Covid-19’u geçiren bir kişi teorik olarak 3 ay kadar bu hastalıktan korunabilir. Ama 3 ay geçtikten sonra vücudunuzda yeterli bir antikor oluşmamışsa yeniden hastalığa yakalanabilirsiniz, eğer tedbirsiz davranırsanız" dedi. Öte yandan uzmanlar, koronavirüs tedavisinde verilen ilaçları kullanmakta tereddüt eden vatandaşları uyardı. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "İlacı kullanmıyor, 3-4 gün sonra 112 ile acil servise başvuruyor. Bu sefer biz bu kişiyi yoğun bakıma alıyoruz. İlaç kullanılmadığı takdirde sonu ölüme kadar gidebiliyor" dedi.
#AnkaraGrip ve zatürre aşısı, koronavirüs salgınında gündeme gelen konulardan olmaya devam ediyor. Uzmanların koronavirüs riskine karşı grip aşısı konusunda yaptığı değerlendirmeler sürerken, Sağlık Bakanlığı 65 yaş ve üzeri bireylere grip ve zatürre aşısının yaptırılması tavsiyesinde bulundu. Grip salgının artış gösterdiği sonbahar mevsiminden önce aşının Türkiye'de eylül-aralık ayları arasında yapılması öneriliyor. Peki, grip aşısı ne zaman yapılır? İşte, Sağlık Bakanlığı'nın grip ve zatürre aşısı yaptırması gereken yaş grupları ile ilgili yaptığı açıklamalar.
#Grip Aşısını Kimler YaptırmalıGrip ve zatürre aşısı koronavirüsten korur mu? sorusu bazı uzmanların yaptığı açıklamalarla gündeme geldi. Grip salgının arttığı sonbahar mevsiminin gelmesiyle koronavirüsün grip aşısındaki etkileriyle ilgili açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. Uzmanların grip ve zatürre aşısı yaptırılması yönündeki tavsiyeleriyle ilgili Koca, "Özellikle kimlere aşı yapılma zorunluluğunun olduğunu genel olarak biliyoruz ama Kovid döneminde kimler daha riskli olabilir, bununla ilgili çalışma yapılıyor olacak." dedi. İşte, ayrıntılar.
#Grip Aşısı Ne Zaman YaptırılırGrip aşısı, koronavirüs pandemisinde uzmanlar tarafından gündeme getiriliyor. Yapıldığı grip sezonu için etkili olan ve her yıl sonbahar aylarında uygulanan grip aşısında son yıllarda influenza A’nın iki alt tipi ve influenza B’nin de bir alt tipi yer almaya başladı. Sağlıklı kişilerin de grip aşısı yaptırması gerektiğini belirten uzmanlar, zatürre aşısı yaptırmanın risk grubundaki kişilerin grip ve Kovid-19 enfeksiyonunu daha sorunsuz atlatmasına katkıda bulunduğunu açıkladı. Peki, grip aşısı ne zaman yapılır, yan etkileri var mı?
#Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır“Grip aşısı kimlere yapılıyor?” , “Grip aşısının yan etkileri var mı?” , “Aşıya rağmen grip olunur mu?” gibi soruların yanıtları aşı yaptırmak isteyen kişiler tarafından merak ediliyor. Doç. Dr. Elif Hakko, grip ve grip aşısıyla ilgili sıkça sorulan soruları cevapladı.
#GripÇocukların doğduğu andan itibaren belirli bir yaşa gelinceye kadar bir dizi aşı olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın da belirttiği dönemlerde çocukların aşılanmaya başlanması, en bulaşıcı hastalıklardan kızamık başta olmak üzere pek çok hastalığın önüne geçilmesini sağlıyor. Peki, kızamık aşısı ne zaman yapılır? İşte aşı takvimi
#Kızamık AşısıZatürre, zamanında müdahale gerçekleşmezse ölümcül olabileceği gibi, yaşam kalitesini de düşüren ateşli bir hastalıktır. Genellikle ateş, öksürük balgam gibi belirtileri bulunan Zatürre, ilerleyen evrelerde ciddi nefes darlığı, tansiyon ve bilinç bulanıklığına neden olabilmektedir. Peki, belirtileri belli olan Zatürre nedir ve tedavisi nasıl yapılacak? İşte, oldukça tehlikeli olan bu hastalık hakkında detaylı bilgiler
#Zatürre NedirSıcak ve güneşli günler yavaş yavaş geride kalırken sonbaharın etkileri de kendini göstermeye başlıyor. Hem psikolojik hem de fizyolojik olarak etkilendiğimiz şu günlerde kuşkusuz başrolü hastalıklar alıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ali Vardar, sıklıkla karşılaştığımız sonbahar enfeksiyonlarını ve korunma yollarını sizler için anlattı.
#Sonbahar EnfeksiyonlarıSivas’ta görülen domuz gribi vakasının ardından vakalar ve ölü sayısı giderek artmaya başlarken ‘Yine mi başlıyor bu salgın?’ sorusu akıllara geliverdi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük ile domuz gribini konuştuk…
#Domuz GribiSon günlerde salgın haline gelen ve çocuk yaşlı demeden yatağa düşüren griple sürekli karıştırılan soğuk algınlığı arasındaki farkları ve griple ilgili merak edilenleri Hisar Intercontinental Hospital Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Seyhan Alkan’a sorduk…
#GripSonbahar ve kış aylarını genellikle yatakta griple boğuşarak geçiriyorsanız, önümüzdeki hastalık sezonu için vücudunuzu güçlendirmek sizin elinizde. Uzmanlar bu virüsten korunmanın en etkili yolunun aşı olduğunu söylüyorlar. Siz siz olun, aşı için ekim ve kasım aylarını kaçırmayın.