Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2005 00:00
Sonbahar ve kış aylarını genellikle yatakta griple boğuşarak geçiriyorsanız, önümüzdeki hastalık sezonu için vücudunuzu güçlendirmek sizin elinizde. Uzmanlar bu virüsten korunmanın en etkili yolunun aşı olduğunu söylüyorlar. Siz siz olun, aşı için ekim ve kasım aylarını kaçırmayın.
1-Grip nedir?
Grip, ‘influenza’ denilen virüsün, solunum yoluyla insanın vücuduna girerek, yüksek ateş, aşırı halsizlik, burun akıntısı ve kuru öksürük gibi şikayetlere neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır.
2-Gribin belirtileri nelerdir?
Hastalık ani olarak üşüme, titreme, yüksek ateş, baş ve kas ağrıları ile başlar. Aşırı bir halsizlik vardır. Ateş hızla yükselir ve burun akıntısı, burun tıkanıklığı da görülebilir. Birkaç gün sonra da kuru öksürük, göğüs ağrısı gibi şikayetler ortaya çıkar.
3-Grip nasıl bulaşır?
Grip esas olarak hasta kişinin öksürmesi, aksırması sırasında havaya karışan damlacıkların içindeki virüslerin solunmasıyla bulaşır. Ayrıca, hasta kişiyle el teması ya da onun eşyalarını kullanma sonucunda da bulaşması mümkündür.
4-Grip, başka hastalıklara yol açar mı?
Ateşin üç günden fazla sürmesi veya düşen ateşin tekrar yükselmesi, öksürük, balgam, morarma, göğüste batar tarzda nefes darlığı ve zatürre ihtimalini düşündürür. Kesin tanı için akciğer röntgeni gerekir. Grip çocuklarda orta kulak iltihabı ve sinüzite neden olabilir.
5-Gripten nasıl korunabiliriz?
Her ne kadar bol C vitamini almak önemliyse de, gripten korunmanın en iyi yolu grip aşısı olmaktır. Grip aşısı olmak için en doğru zaman ekim-kasım aylarıdır. Aşının koruyucu etkisi, uygulamadan bir-iki hafta sonra başlar.
6-Grip aşısı dışında gribin ilacı var mı?
Gribin de, nezlenin de bilinen kesin tedavileri, özel ilaçları yoktur. Kullanılan ilaçlarla sadece hastalığın hafif geçmesi, insanı fazla rahatsız etmemesi sağlanmaya çalışılır.
7-Grip aşısının yan etkileri var mıdır?
Grip aşısı ölü virüsten yapılır ve bu nedenle gribe neden olmaz. En sık görülen yan etkiler, birkaç gün sürebilen kol ağrısı ve aşı yerinde kızarıklık olabilir. Ama bunlar bir-iki günde geçer.
8-Grip aşısının etkisi ne kadar sürer?
Aşı ile grip mevsimi boyunca yüzde 70 oranında korunma sağlanır. Ama gribe yol açan virüsler sıklıkla değiştiğinden, her yıl yeniden aşılanmak gerekir. Yaş ilerledikçe koruyuculuk azalmakla birlikte, hastalığın hafif geçmesi sağlanır.
9-Grip aşısı kimlere yapılır?
Risk altındaki kişilerin, topluma giren ve gribe yakalanmak istemeyen herkesin grip aşısı olması gerekir.
10-Grip aşısı kimlere yapılmaz?
Grip aşısı yapılacak kişide ateş ve aktif bir enfeksiyon hastalığı bulunmamalıdır. Yumurtaya alerjisi olanlara grip aşısı yapılmamalıdır.
Grip ve benzeri hastalıklarda antibiyotiklerin faydasından çok, ciddi zararları olabiliyor. Ayrıca antibiyotiklerin doktora danışılmadan alınması da çok sakıncalı.