Son dönemde arkadaş sohbetlerinde hangi oyunda hangi oyuncunun performansını beğendiğimizi konuşurken buluyoruz kendimizi. Bağımsız yapımlar da var, büyük prodüksiyonlu işler de... Kimilerimiz sevdiği ‘ünlü’ oyuncuyu bir de tiyatro sahnesinde izlemek için gidiyor tiyatroya. Ama elbette en güzeli yeni bir ismi keşfetmek.... Özetle birçok oyunun sahnelendiği, Engin Günaydın gibi usta oyuncuları, Berfin Ertan gibi genç isimleri ve bir Dostoyevski uyarlamasıyla (Öteki) tiyatroya transfer olan yönetmen Emin Alper gibi sürpriz isimleri gördüğümüz renkli bir sezon geçiriyoruz.
#Uygar TaylanO, Beyoğlu’nun en hareketli sokaklarından birinde, gece geç saatlere kadar canlı müzik yapılan bir eğlence mekânında güvenlik müdürü. İçeri kimin gireceğine ve kimin çıkacağına karar veriyor, kavga olursa da gerginliği bizzat yatıştırıyor. Azize Atik’le mesleğinin zorluklarını konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkPina Bausch’un başyapıtı ‘Café Müller’le başlayan 27. İstanbul Tiyatro Festivali sürüyor. Festival ikinci haftasında İstiklal Caddesi’ne yayılıyor ve tarihi yapıları etkileyici oyunlarla buluşturuyor. Tiyatro yazarlarına, eleştirmenlere ve oyunculara festivalde merakla bekledikleri oyunları sorduk.
#Tiyatro27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde düzenlenecek festival, Türkiye’den ve yurtdışından toplam 20 tiyatro, performans ve dans gösterisine evsahipliği yapacak. Biletler 8 Eylül Cuma günü genel satışa açılacak.
#27. İstanbul Tiyatro FestivaliBir dönem altın çağını yaşayan tavernaların kalbinin attığı İstanbul Tarabya’nın en ünlü isimlerinden Cengiz Kurtoğlu ile beraberiz! Sahne hayatında neredeyse 40 yılı deviren, Duvardaki Resim, Liselim ve Hain Geceler’le gönüllere taht kuran Cengiz Baba, geçen seçim dönemine de damga vurdu. Hem eski albümlerini karıştırmak hem de ‘Duyanlara Duymayanlara’nın seçim şarkısı olma hikâyesini bir de kendisinden dinlemek üzere kapısını çaldık...
#Cengiz KurtoğluAvrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci büyük ahşap yapısı olan Büyükada Rum Yetimhanesi’nin bahçesindeki 1000 metrekarelik ilkokulun restorasyonuna Anıtlar Kurulu’ndan onay çıktı. Yetimhane Restorasyon Projesi Koordinatörü Laki Vingas, “Ana bina ile ilgili de izin süreçleri devam ediyor” dedi.
#Büyükada Rum YetimhanesiBodrum’da spot ışıklarının altında hep Yalıkavak var ama en arkalardan bir belde hızlı bir gastronomi ve eğlence atağında: Bitez... Siz hiç bakmayın ‘emekli cenneti’ diye burun kıvrıldığına; adını yakında çok daha fazla duyacaksınız. Bu yaz açılan yeni mekânlardan başlayıp klasiklere doğru bir sıralama yapalım...
#Savaş ÖzbeyRasmus Kofoed son yılların en dikkat çeken şeflerinden. Bocuse D’Or yarışmasına ülkesi adına katılıp ikişer yıl arayla bronz, gümüş ve altın madalyaları toplamıştı. Restoranı Geranium ise Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinde ikinci sıradaki yerini aldı. Menüsünden kırmızı eti kaldırması sektörde meydan okuma olarak görülse de bu kararın arkasında beş yıldır et yememesi var.
#Rasmus Kofoed“Yükselen tepenin yamacında, bugüne dek gördüğüm veya duyduğum tiyatroların en zarifi ve en güzeli yer alır.” İngiliz arkeolog ve gezgin Charles Fellows, 1839’da yayımlanan ‘Küçük Asya’da bir Seyahatin Güncesi’ adlı eserinde Sagalassos Antik Kenti’nden böyle bahseder...
#HürriyetMezarlıklar her ne kadar ölüm, acı ve keder barındırsalar da, bazıları geçmişi, hikâyesi, mimarisi ve doğasıyla binlerce gezgini kendine çekiyor. Londra’daki Highgate, Paris’teki Cimetière du Père-Lachaise Mezarlığı gibi… Dünyanın en çarpıcı ve en çok ziyaret edilen mezarlıklarının yer aldığı Avrupa Önemli Mezarlıklar Birliği’nin (“ASCE” Association of Significant Cemeteries in Europe) Türkiye’den de bir üyesi oldu. Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı…
#LondraSagalassos Antik Kenti, önce antik dönemde Pisidya’nın en önemli şehri aynı zamanda dini merkeziydi. Roma döneminde de şehir önemini sürdürdü ve bölgenin seramik üretim merkezi oldu. 1000 yıllık çeşmeleri, göz alıcı manzarası, sarp kayalara yerleşmiş konumuyla Akdeniz’in en etkileyici antik kentlerden biri Sagalassos.
#BurdurAvrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci en büyük ahşap yapısı... Yapımında kullanılan keresteler Romanya’dan, kiremitler Marsilya’dan, kuzineleri Paris’ten getirildi. 1898’de, Orient Ekspres’le İstanbul’a gelen yabancı seyyahlara, ihtişamlı bir yazlık otel olarak inşa edildi ama kapılarını müşterilerine hiç açamadı. 1964’te kilit vurulana kadar yaklaşık 5 bin 750 Rum yetime yuva oldu. 54 yıldır tek bir çivi bile çakılmadı ve bugün artık yok olmanın eşiğine geldi. Çatısından geriye pek bir şey kalmadı, duvarlarında gedikler açıldı, zemininde çökmeler oluştu. Europa-Nostra ve Avrupa Yatırım Bankası tarafından, 2018 yılı ‘Tehlike Altındaki 7 Kültürel Miras Programı’na seçilen Büyükada Rum Yetimhanesi’nin, kuvvetli yağmur ve rüzgâra dayanacak fazla gücü kalmadı. Son durumunu fotoğraf ve videolarla belgeledik.
#AİHMBeyaz Show'un bu haftaki konukları sevilen programın takipçileri tarafından merak edilip araştırılmaya başlandı. Kanal D ekranlarının efsanevi talk show programı Beyaz Show'da bu hafta birbirinden renkli konuklar yer alıyor. Peki, Beyaz Show'un bu haftaki konukları kimler? 16, Şubat Beyaz Show konukları.
#Beyaz ShowSüleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) öğrencilere yönelik başlattığı "Keşif Isparta" projesinin son rotasını Burdur'un Ağlasun ilçesinde yer alan ve aynı zamanda "UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi"nde bulunan Sagalassos Antik Kenti'ne gerçekleştirdi. Nisan 2017'de başlayan "Keşif Isparta" kapsamında toplamda 15 rotada 10 gezi düzenlenerek 2 bin kilometre yol kat edildi. SDÜ'lü 900 genç kaşif, Batı Akdeniz Bölgesi'nin doğal ve tarihi değerlerini keşfetti.
#Süleyman Demirel ÜniversitesiAmerika ile ilişkiler belki de tarihinin en gergin günlerini yaşıyor. Vize yasağı için heyetler görüşecek olsa da kriz politikacıların söylemleriyle tırmanıyor. Bir yandan da Kuzey Irak referandumunun yankıları ve İdlib Operasyonu sürüyor. Bu noktada konuşulacak en iyi isimlerden biri Eski MİT Müsteşarı ve Irak Büyükelçimiz Sönmez Köksal’dı. Köksal, uzun yıllardır süren suskunluğunu bozdu ve gerek FETÖ, gerek MİT, gerek Kuzey Irak ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Sönmez Köksal’a göre “, haksız suçlamalara muhatap kılındı. TSK’de yaşanan hayal ötesi ‘kirliliği’ görünce teşkilatın -bazı kesimlerce pek çok tenkit edilen- sivil müsteşarları sayesinde hiç olmazsa FETÖ virüsünün kendisine bulaşmamasında başarılı olduğu anlaşılıyor!” Ancak son dönem teşkilattan atılanlar hayatları boyu izlenmeli görüşünde…
#GazetehaberleriIan McEwan, son romanı ‘Fındık Kabuğu’nda Shakespeare’in ‘Hamlet’iyle Lawrence Sterne’in ‘Tristram Shandy’sini bir araya getirmiş. Doğmamış bir çocuğun bakış açısından bir ihanet ve cinayet öyküsü anlatan ‘Fındık Kabuğu’, gerilimli hikâyesi, esprili anlatımı ve zarif üslubuyla hem güzel bir roman hem de Ian McEwan’ın sanatının karakteristik bir örneği.
#Kitap Sanat