Balık sezonunda İstanbul balık halini dolaştık. Palamut buzhaneye çekilirken sarıkanat ve çinekop tezgâhları doldurmuş. Neredeyse bütün balık tezgâhlarının arkasında ise deniz ile hiç alakası olmayan Erzincanlılar var. Hem balıktaki son durumu hem de en yakın denize 250 kilometre uzaktaki Erzincanlıların sektöre hâkimiyetini konuştuk.
#BalıkÇanakkale son 10 yılda yakaladığı popülariteyi keşfedilecek yepyeni köyleriyle zirvede tutmayı sürdürüyor. 671 kilometre kıyısının 70 kilometreden fazlası plaj olan kentin sahilleri ormanlarla da adeta dantel gibi işlenmış. Eksilmeyen rüzgârıyla sıcak yaz günlerinin en güzel duraklarından biri olan Çanakkale’yi bu kez az bilinenleriyle anlatalım.
#ÇanakkaleBaşrollerinde Erkan Kolçak Köstendil, Rıza Kocaoğlu, Nejat İşler'in olduğu komedi filmi “Tamirhane” TV'de ilk kez Kanal D’de yayınlanacak. Tamirhane filmi ile ilgili detaylar film severler tarafından merak ediliyor. Peki, Tamirhane filmi konusu nedir, oyuncuları kimler? Tamirhane nerede çekildi? İşte detaylar...
#TamirhaneEkim ayı balık sezonunun en canlı aylarından biridir. BARBUNYA, ÇİPURA, KILIÇ, LEVREK, LÜFER, TEKİR, SARDALYA, PALAMUT, ORFOZ, TRAÇA çok lezzetlidir. PALAMUTUN en lezzetli zamanıdır. Peki, hangi ayda hangi balık yenir? İşte enfes balık buğulama tarifi ve yapılışı....
#BalıkHaftanın gündemi “Organize İşler” filminin meşhur repliği gibi: İlki; vurdulu kırdılı filmlerin dünyaca ünlü starı Jackie Chan’in Türkiye açıklaması. Diğeri; iki iddialı sporcumuzun üstüne para koyarak birbirlerine dayılanmaları. Üçüncüsüyse başpehlivana diklenen seyircinin yediği yürek...
#Savaş ÖzbeyAv yasağı sonrası balıkçı tezgahlarında en çok hamsi, mezgit ve istavrit yer aldı. İstavrit ve hamsi kilosu 100 liradan, barbun ile zargana ise 200 liradan satılıyor. Balıkçı Nezvat Çoruh, havaların soğuması ile hamsinin bollaşacağını dile getirerek, "Karadeniz'de bu sene hamsi bol ama palamuttan biraz endişeliyiz. Ama hamsi, mezgit ve istavrit bol.'' şeklinde konuştu.
#RizeY harfinden sonra gelen Z, alfabemizin son harfidir. Ülkemizde ilk harfi Z olan il ve ilçeler şunlardır. 1- Zonguldak 2- Zile 3- Zara 4- Zeytinburnu. Zeynep, Zafer ve Zaide ise ülkemizde yaygın olarak kullanılan isimlerin başında geliyor. Z ile başlayan kelimeler ile ilgili merak edilenleri sizler için tüm detayları ile derledik.
#Z İle Başlayan Kelimeler Nelerdir?Evde sadece kağıt ve kalemle oynanan oldukça zevkli bir oyundur. BU oyunun ismi isim şehirdir. İsim şehir oynanırken istenilen her seçenek yan yana yazılır. Alfabede bulunun harfler sırayla sayılmaya başlar. Seçilen bir harf ile istenilenler bulunur ve kağıda yazılır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Z Harfi İle Başlayan İsimlerTÜRKİYE'nin denizlerinde avlanan balık miktarı 4 yılda yüzde 32 azaldı. 2019 yılında 374 bin 725,7 ton olan avlanan balık miktarı, 2020 yılında 291 bin 910,1 tona, 2021 yılında 262 bin 289,7 tona, 2022 yılında 254 bin 535,3 tona geriledi.
#ANTALYAMarmaris sahilinde paspasla kovalanarak bir anda Türkiye'nin gündemine oturan balığın, köpekbalığı değil Akdeniz Zarganası olduğu anlaşıldı. Hollywood filmlerinden miras 'köpekbalığı korkusu'nun gölgesinde tanıştığımız balıkla ilgili de birçok iddia ortaya atıldı. Bu iddiaların peşine düştük: Akdeniz Zarganaları tehlikeli mi? Neden kıyıda görüldüler? İşte uzman ismin ağzından işin aslı...
#Akdeniz ZarganasıProf. Dr. Feryal Gün Soysal, 8 reçeteye bir öğretim üyesinin kaşesini basıp yanına aldığı için uyardığı uzmanlık öğrencisi M.H. tarafından tehdit edildiği iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. M.H.’nin kendisini ölümle tehdit ettiğini belirten Prof. Dr. Soysal, “Evime ve işyerime gelirken büyük korku yaşıyorum” dedi.
#İstanbul Üniversitesi Tıp FakültesiDaha görüntüyü izler izlemez ‘Ölümlü Dünya’ filminden bir replik: ‘Paspasla adam öldürtünüz bana’ ve ‘Recep İvedik 4’ten Şahan Gökbakar’ın köpekbalığını yumrukla dövdüğü sahne düştü aklıma. Muğla Marmaris’te çekilen bir görüntü ‘Yok artık!’ dedirtti. O görüntülerde köpekbalığı olduğu iddia edilen bir balık kıyıya kadar geliyor, o sırada denizdekilerden biri kumsala koşup tırmık alıyor ve deniz canlısını bununla kafasına vurarak kovalıyor. Tırmıkla balık kovalamak mı yoksa sanki her gün bir garip balık ile karşılaşıyormuşçasına bu kadar rahat olabilmek mi daha absürt inanın karar veremiyorum. Konusunda uzman hocaları aradım, ‘Ege ve Akdeniz’de köpekbalığı görme olasılığı ne ve dahası bilinmeyen bir deniz canlısı görünce ne yapmak gerekir?’ Sordum.
#ZarganaÜlkemiz üç tarafı denizlerle çevrili bir yarım ada konumundadır. Hem soğuk hem de sıcak denizlere sahip olmamız ve akarsu kaynakları olarak zengin bir konumda yer almamız deniz mahsulleri konusunda da çeşitliliği artırmaktadır. Ülkemizin en önemli balık türlerinden birisi olan zargana balığı nedir? Nasıl pişirilir? Temizlenmesi ve avlanması nasıl olur tüm detayları ile derledik.
Trigladae familyasının en popüler üyeleri arasında kırlangıç Balığı yer alan alır. Avcılığın zevki, lezzetli beyaz eti ve genellikle de iri balık bir olması nedeni ile kırlangıcı amatörler tarafından en çok aranan balık yapmıştır. Kırlangıç Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Timsah balığı, günümüzde kendi doğal ortamlarında “çöp balığı” şeklinde olarak olumsuz bir ün kazanmış olsa da aslında çok faydalı bir balık türüdür. 20. yüzyılda insanlar tarafından bu balığın ağlara zarar verdiği ve av balıklarını yediği gibi yanlış bir düşüncesine kapılarak, bu türü acımasız bir şekilde avlamışlardır. Timsah balığı nedir ve özellikleri nelerdir sizler için derledik.
Kışın hamsi, istavrit, mezgit, levrek, kalkanla başlayan sezon, havalar ısındıkça barbunya, tekir, kılıçbalığı, sardalya, lüfer, palamut, çipura ve uskumruyu tezgâha taşır. Bu tezgâhlarda tazesi dışında tütsülenmiş çirozu, salamura lakerdayı da bulmak mümkündür. Gelin balık pazarlarını turlayıp alışveriş yapalım...
#TazeAkvaryumlarınızı süsleyecek balıklar, hem evinizde, hem ofisinizde kısacası beslemek için ideal ortamın bulunduğu her yerde bakabileceğiniz akvaryumlar ve akvaryum balıkları nelerdir? Balık çeşitleri ve bunların biyolojik ve halk arasında bilinen yaygın isimleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Balık ÇeşitleriTürk edebiyatının önemli isimlerinden... Yazdıklarıyla okuyucunun gırtlağını düğümlüyor. O kadar gerçekçi anlatıyor ki hikâyesini yüzünüze bir tokat yemişsiniz hissi uyandırıyor, canınızı yakıyor, sizi düşünmeye itiyor. Buna rağmen o “Gerçeğin kendisinden daha şiddetli bir şey yazabilmem mümkün değil” diyor. Ciddi bir okur kitlesi olan Hakan Günday, sekiz yıl aradan sonra bu hafta yeni kitabı ‘Zamir’i çıkardı. Onunla buluştuk, edebiyatını, yeni kitabını ve hayatı konuştuk: “İnsanın etrafındaki en kalın duvar, başka insanlar.”
#EdebiyatKendine özgü tarzıyla sevilen Hakan Günday, sekiz yıl aradan sonra gelen romanı ‘Zamir’de uluslararası insan kaçakçılığını konu edindiği ‘Daha’nın kaldığı yerden devam ediyor. Yine sert, keskin ve öfkeli bir üslupla kaleme aldığı ‘Zamir’de ‘büyük insanlık’ın hikâyesini anlatmış; köleleşmiş, boyun eğdirilmiş, aç, sefil, perişan insanların ve onların bu halde olmasından çıkar sağlayanların, açgözlülüğün ve vicdansızlığın hikâyesini... Anlatı zamanı 2000 yılının arifesi... Yani yakın geçmiş. Bir distopya anlatmıyor Günday. Bu dünyanın gerçeklerini biraz keskinleştirip speküle ederek bugünün aslında ne denli distopik olduğunu sergilemeye çalışıyor.
#ZamirBana bu soruyu sorduran iki gün arka arkaya akşam yemeği yediğimiz Mylos oldu. Leros Adası’ndaki lokantada hem iyi hem de nadir gördüğümüz deniz ürünlerini kullanıyorlar. Artık modern dünyada zor bulunan doğal istiridye, Fransızların ‘denizmenekşesi’ dediği fouska... Bunları bizde kaç kişi yer?
#Balık