GeriLezizz Zargana Balığı (Sargan) Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Zargana Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Zargana Balığı (Sargan) Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Zargana Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Zargana Balığı (Sargan) Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Zargana Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili bir yarım ada konumundadır. Hem soğuk hem de sıcak denizlere sahip olmamız ve akarsu kaynakları olarak zengin bir konumda yer almamız deniz mahsulleri konusunda da çeşitliliği artırmaktadır. Ülkemizin en önemli balık türlerinden birisi olan zargana balığı nedir? Nasıl pişirilir? Temizlenmesi ve avlanması nasıl olur tüm detayları ile derledik.

 Ülkemizde dört deniz bulunmaktadır ve her birinin de kendine özgü balık türleri bulunmaktadır. Karadeniz bölgesinin ünlü zargana balığı da bunlardan birisidir. 

 Zargana Balığı Nedir? 

 Zargana balığı birçok ülkede bulunan bir balık türüdür. Ülkemizde en çok Karadeniz bölgesinde avlanmaktadır. Ancak tüm illerimizde bulmak mümkündür. Zargana balığı İngilizce 'de garfish, Fransızcada aguglia, İspanyolcada alpabarda olarak bilinmektedir. Karadeniz’e komşu olan Rusya 'da ise sargan olarak adlandırılmaktadır. Bu nedenle de Karadeniz bölgesinde en çok sargan olarak adlandırılmaktadır. 

 Zargana balıkları genelde parlak gümüş renkli ya da mavi renkli olarak görülmektedir. Bilinen 7 farklı türü bulunmaktadır. Silindirik ince uzun yapılı bir balık olarak dikkat çekmektedir. Gagayı andıran ince uzun burun yapısı ile birlikte alt ve üst çenesinde sivri uzun dişleri bulunmaktadır. Genellikle 60 - 70 cm uzunluğunda olsalar da bir metreyi de bulan türleri bulunmaktadır. Ortalama ömürleri ise 15 - 20 yıl arasında olmaktadır. 

 Zargana Balığının Halk Arasında Farklı Bir İsmi Var Mıdır? 

  Zargana balığı yapısı ve görünüşü itibari ile kılış balığı ile karıştırılmaktadır. Ancak bu iki balık birbirlerinden oldukça farklı balıklardır. Zargana balığı halk arasında daha çok sargan balığı olarak bilinmektedir. Karadeniz ve Marmara bölgesinde tezgahlarda en çok bulunan balıklardan birisidir. Zargana ya da sargan balığı önceleri uskumrugiller familyasından olarak bilinmekteydi. Ancak sonradan yapılan araştırmalar ile Belondiae ailesine ait olduğu anlaşılmaktadır. 

 Zargana Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Zargana balığı silindirik bir vücut yapısına sahiptir. İnce uzun gagaya benzeyen bir burun yapısına ve çok keskin ve sivri dişlere sahiptir. Ortalama yaşam ömrü 15 ile 20 yıl arasında değişmektedir. Parlak pullu derisi ve ortalama 60 ile 70 cm arasında değişen boyutu ile dikkat çekmektedir. Zargana oldukça hızlı hareket eden bir balıktır. Bazı zamanlarda özellikle beslenme zamanında suyun yüzeyine doğru hızla hareket ederek buradaki küçük balıklar ile beslenmektedir.

 Zargana Balığının Eti Yenir mi? 

 Zargana balığı birçok farklı pişirme tekniğine uygun oldukça lezzetli bir balık türüdür. Seçkin restoranların menülerinde önemli bir yere sahiptir. Zargana özellikle Karadeniz ve Marmara bölgelerinde sık tüketilen balık türlerinden birisidir. 

 Zargana Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Zargana birçok farklı şekilde pişirilebilmektedir. Fileto şeklinde hazırlanarak tavada, fırında ya da ızgarada yapılabileceği gibi kılçıklı olarak temizlendikten sonrada pişirilebilmektedir. Zargana gelen olarak tavada mısır unu ile kaplandıktan sonra kızartılarak tüketilmektedir. Birçok yer de de görünüşündeki asaletten dolayı kafası ayrılmadan pişirilmektedir. 

 Zargana Balığı Tarifleri Nelerdir?

  Zargana balığı lezzetli balık türleri arasında zengin bir fosfor kaynağı olarak bilinmektedir. Birçok farklı teknikle pişirilmektedir. Mısır unu tarifleri en çok yapılanları olmakla birlikte soslu olarak da uygulanan tarifleri bulunmaktadır. Fazla yağlı bir balık olmadığı için yağılı pişirme daha lezzetli kılmaktadır. Zargana pişirirken defneyaprağı kullanmak daha da bir lezzet katmaktadır. 

 Zargana Balığı Kılçıklı Mıdır? 

 Zargana balığı birçok balık türünde olduğu gibi kılçıklı balık türlerindendir. Temizlenme aşamasında kolay bir şekilde kılçığı alınabildiği gibi pişirdikten sonrada kolayca kılçığı ayrılabilmektedir. Tercihe göre her iki şekilde de tüketilebilmektedir. Büyük ve rahatsız edici bir kılçık bulunmamaktadır. 

 Zargana Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Tüm balık türlerinde olduğu gibi zargana balığında da temizleme aşamasında iç organların ve kan yolunun alınması gerekmektedir. Zargana temizlemesi hamsiye benzer özellikler taşımaktadır. Genel olarak asil görünümü nedeniyle zargana kafası ile birlikte sunum yapılmaktadır. Tercihe göre başını koparmadan temizleme yapılmaktadır. 

 Zargana Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır?

  Zargana balığı Karadeniz bölgesinde bulunmakta olan bir balık türüdür. Genel olarak balıkçı tekneleri ile avlanmaktadır. Olta balıkçılığında da zargana avı yapılabilmektedir. Canlı gibi görünen yemler ile özel iğneler kullanılması avı kolaylaştırmaktadır. Zargana tutmak için genelde 10 veya 12 çapraz sinek iğne tercih edilmektedir. Zargana avı genelde sonbahar aylarında Karadeniz ve Marmara kıyılarında yapılmaktadır.

  Zargana Balığının Faydaları Nelerdir? 

Zargana balığı zengin bir fosfor kaynağıdır. Fosfor en çok gözlere ve kemiklere fayda sağlamaktadır. 

Zargana balığında vücut için önemli yap asitleri bulunmaktadır. 

Çocuklarda büyümeyi kolaylaştıran protein sentezleri bulunmaktadır. 

Böbreklerin çalışmasını kolaylaştıracak düzenleyici işlevi bulunmaktadır. 

Kalp atımının düzenlenmesini sağlayan işlevi bulunmaktadır. 

Zargana Balığının Zararları Var mıdır? 

 Taze ve doğu pişirilmiş zargana balığı insanlık için önemli bir besin kaynağıdır. Bayat ya da doğru saklanmamış balıklar ciddi zararlar verebilmektedir. Bu nedenle eğer kendiniz tutmadıysanız bildiğiniz yerden alış veriş yapmanız gerekmektedir. Zargana balığının bilinen bir zararı bulunmamaktadır. 

 Zargana Balığının Besin Değerleri 

 Zargana balığı ciddi miktarda fosfor içeren bir balık türüdür. Özellikle çocukların tüketmesi tavsiye edilmektedir. Omega 3 ve diğer yararlı yağ asitlerini barındıran zargana besin değerleri açısından zengin bir balık türüdür. 

 Zargana Balığının Türleri Var mıdır? 

 Zargana balığı farklı iklim yapılarında da bulunmaktadır. Gümüş ve mavi renkli türleri bulunmaktadır. Boyutları değişkenlik gösterse de zargana balığının ülkemizde bilinen türü sargan olarak bilinen türüdür.

False