Anız, hasat sonrası tarlada kalan bitki sapları ve kökleridir. Özellikle tahıl tarlalarında buğday, arpa, mısır gibi bitkilerin hasadından sonra geride kalan bu kısımlar anız olarak adlandırılır. Anız, toprak yüzeyinde kalan bitki artıklarından oluşur ve çoğu zaman çiftçiler tarafından temizlenmesi gerekir. Anız yakma süreci ise bu durumda ortaya çıkmaktadır. Peki, Anız yangını ne demek ve zararları nelerdir? İşte, anız hakkında detaylar
#AnızSalgın hastalıklar ve birbiri ardına gelen doğal afetler nedeniyle oldukça zor bir yıl geçirdik. Dünyanın pek çok noktasında yaşanan kuraklıklar, aşırı yağışlar ve şiddetli fırtınalar nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Giderek büyüyen iklim kriziyle birlikte, değişen hava olayları her geçen gün daha tehlikeli bir dünyaya uyanmamıza neden oluyor. 2021'i geride bırakırken, neleri geride bıraktığımızı hatırlamakta fayda var. İşte 2021'in başından sonuna kadar yaşanan çevre olayları…
#İklim DegisikliğiDünya için “son şans” olarak gösterilen İskoçya’nın Glasgow kentindeki COP26 konferansı, iklim değişikliğine karşı bir dizi önlemi içeren anlaşmayla sonuçlandı. 140 ülke liderinin katıldığı konferansta, emisyon azaltma gibi konuları tartışılırken, dünya iklim krizinin sonuçlarıyla boğuşuyordu. İşte, COP26 zirvesi devam ederken dünyanın farklı coğrafyalarında meydana gelen doğa olayları...
#COP26Hali hazırda dünya genelinde en büyük sağlık sorunu olan koronavirüs salgını devam ederken Dünya Sağlık Örgütü çok büyük ve acil bir sağlık sorunu konusunda uyarı yaptı. DSÖ, hava kirliliğinin tahmin edilenden kötü düzeyde olduğunu ve her yıl 7 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu açıkladı.
#Dünya Sağlık ÖrgütüKronik Obstrüktif (Tıkanan) Akciğer Hastalığı yani KOAH ile ilgili önemli bilgiler veren Göğüs Hastalıklar'ından Prof. Dr. M. Emin Akkoyunlu “KOAH sinsi seyreden bir hastalıktır. Aslında aylar yıllar içinde yokuş gibi, merdiven gibi yüksek eforlar sırasında yaşanan sıkışıklık, hastayı bu eforları yapmaktan alıkoymuş ve sessizce alışmasını sağlamıştır. Hasta bu kaybın ve kısıtlamanın farkında değildir” dedi.
#KOAHHava kirliliği sigara içmek kadar insan sağlığını olumsuz etkiliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ), Prof. Dr. Hüseyin Toros’un nüfusu en fazla olan 4 büyük ili baz alarak yaptığı hesaplamaya göre İstanbul’un havasını solumak yılda 16 paket sigara içmeye eş değer. Bu rakam Ankara’da 17, İzmir’de 23, Bursa’da ise 38 paket olarak belirlendi.
#İstanbulSALDIĞI zararlı partiküller ve NOx (azot oksitleri) nedeniyle bir çok ülkenin yasaklara hazırlandığı, otomotiv üreticilerinin geliştirmekten vazgeçtiği, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği raporlarla ortaya konan dizel otomobillere olan talep her geçen gün hızla düşüyor.
#Azot OksitleriABD’de patlayan skandal sonrası çevreye verdiği zararlar raporlarla ortaya konan dizelin en büyük pazarı olan Avrupa’da da tüketiciler hızla tercihlerini değiştirmeye başladı. 2017 yılında toplam otomobil satışlarında dizelin payı 2009 yılından bu yana ilk kez benzinin gerisinde kalıp yüzde 44.8’e gerilerken, bu yılın ilk 3 ayında bu oran yüzde 37.9’a kadar indi. Türkiye’de ise dizelin oranı hâlâ yüzde 60 seviyesinde.
#Zararlı PartiküllerYaşanan emisyon skandalları ve sıkılaşan kanunlarla dizel motorlu araçlar yavaş yavaş yerlerini hibrit yani hem elektrikli hem benzinli motorlara sahip ‘melez’ otomobillere bırakıyor. Yüzde 100 elektrikli otomobillere geçişte önemli bir köprü olacak hibrit otomobiller özellikle Asyalı markalar arasında yeni bir savaşı başlatacak gibi görünüyor. Çünkü Toyota’dan sonra Türkiye’de Kia da ‘Niro’ ile hibrit silahını çekmiş durumda.
#ToyotaTürkiye’de dizel araçlar benzinli araçlara göre yüzde 10 ile yüzde 25 arasında daha pahalıya satılıyor. Peki, dizel araçlardan ödediğimiz bu farkın karşılığını tam olarak alabiliyor muyuz? Güncel yakıt fiyatları ele alındığında dizel araçlara ödenen parada kâra geçilebilmesi için en az 150 bin kilometre yol yapılması gerektiği ortaya çıkıyor.
#Sefer LeventTürkiye’de dizel araçlar benzinli araçlara göre yüzde 10 ile yüzde 25 arasında daha pahalıya satılıyor. Peki, dizel araçlardan ödediğimiz bu farkın karşılığını tam olarak alabiliyor muyuz? Güncel yakıt fiyatları ele alındığında dizel araçlara ödenen parada kâra geçilebilmesi için en az 150 bin kilometre yol yapılması gerektiği ortaya çıkıyor.
#Azot OksitleriSaldığı zararlı partiküller ve NOx (azot oksitleri) nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği raporlarla ortaya konan dizel otomobiller, sigaradan daha zararlı olarak gösterilmeye başlandı. Bir çok ülke özellikle ABD’deki skandal sonrası dizel motorlu araçlar konusunda radikal önlemler almaya başlarken, firmalar da dizel motor geliştirmekten hızla vazgeçiyor.
#DizelTeknolojinin yaşamımızı kolaylaştırma ve konforu artırmadaki rolü büyük. Ancak her gün yenisi çıkan ve saatlerce ister istemez meşgul olduğumuz teknolojik ürünlerin, yaşamımıza yeni sorunlar kattığı da kesin. Teknolojik devrim sayılsa da bunların başında bilgisayar geliyor. Masa ve dizüstü olsun bilgisayar, "teknolojiye bağlı hastalıkların" en büyük tetikleyicisi.
Burundan nefes almanın bu faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız! Ömür boyunca yarım milyon kez yapıyoruz ama doğrusunu biliyor muyuz? Yüzdeki kas ve doku yapısını değiştirmekten tansiyonu düzenlemeye, sağlıklı dişlerden daha iyi beyin fonksiyonlarına, burundan nefes almanın pek çok şaşırtıcı faydasını konunun uzmanları ile konuştuk.
#SağlıkBurundan nefes almanın sağlık için ağızdan nefes almaya kıyasla daha iyi olduğunu biliyor olabilirsiniz ama şimdi sayacağımız faydalarını çoğunuz ilk defa duyacaksınız. Yüzdeki kas ve doku yapısını değiştirmekten tansiyonu düzenlemeye, sağlıklı dişlerden daha iyi beyin fonksiyonlarına, burundan nefes almanın pek çok şaşırtıcı faydasını konunun uzmanları ile konuştuk.
#SağlıkHer ne kadar çirkin görünse de sağlığımızı korumamızdaki faydalarına dair kulaktan dolma bilgiler nedeniyle burun kıllarını kesmeyi pek çoğumuz düşünmeyiz. Peki gerçekten viral hastalıklarla savaşımızda burun kılları gerekli ve etkili mi? Uzmanlar yanıtladı...
#SağlıkÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hava kalitesini gösterdiği haritada son günlerde İstanbul'a yönelik uyarılar dikkat çekiyor. Kentte bir çok ilçede hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı. Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, 'Hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde enfeksiyon hastalıklarının arttığını biliyoruz. Mesela koronavirüs(kovid) enfeksiyon hava kirliliğinin fazla olduğu günlerde kovid enfeksiyonun daha fazla olduğu veya hava kirliliğinin fazla olduğu günlerde kovid enfeksiyonu kapanların daha şiddetli bir seyir gösterdiğini biliyoruz' dedi.
#İstanbulÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hava kalitesini gösterdiği haritada son günlerde İstanbul'a yönelik uyarılar dikkat çekiyor. Kentte bir çok ilçede hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı. Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, 'Hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde enfeksiyon hastalıklarının arttığını biliyoruz. Mesela koronavirüs(kovid) enfeksiyon hava kirliliğinin fazla olduğu günlerde kovid enfeksiyonun daha fazla olduğu veya hava kirliliğinin fazla olduğu günlerde kovid enfeksiyonu kapanların daha şiddetli bir seyir gösterdiğini biliyoruz' dedi.
#İstanbul