Pulmoner Rehabilitasyon Haftası

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2016 18:18

Haberin Devamı

KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından, "Pulmoner Rehabilitasyon Haftası" dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

ERÜ'den yapılan açıklamaya göre, Göğüs Hastalıkları Polikliniğinde düzenlenen etkinlikte, KOAH hastalarına solunum egzersizi yaptırıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Gülmez, 40 yaşın üzerinde kişilerde KOAH görülme sıklığının oldukça fazla olduğunu söyledi.

Özellikle solunum sistemi hastalıklarında nefes darlığı algısının azaltılabilmesi için düzenli olarak pulmoner rehabilitasyon yapılması gerektiğini belirten Gülmez, "Bunun için de hem alt hem üst ekstremite egzersizlerini hem de solunum egzersizlerini burada bugün uygulamalı olarak hastalarımıza gösterdik. Aynı zamanda hasta yakınları ve hastalarla birlikte bu hareketleri yaptık. Bu hareketlerin bir süre için değil, aslında yaşam şekli olarak planlanması lazım. Çünkü göğüs kaslarımız güçlenirse, solunumumuz daha iyi olacaktır. Özellikle KOAH hastaları daha rahat nefes alacaktır” ifadelerini kullandı.

Gülmez, karbonhidratlarla fazla beslenen kişilerde yüzde 40 oranında daha çok akciğer kanseri görüldüğünü dile getiren Gülmez, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Ayrıca KOAH’lı hastalar karbonhidratla beslendiği takdirde açığa çıkan karbondioksit gazı ile birlikte solunum yetmezliği daha fazla artıyor. Dolayısıyla kronik obstrüktif akciğer hastalığı aslında Türkiye’de önemli bir sorun. 40 yaşın üzerindeki insanlarda görülme sıklığı bir hayli fazla. Bunun nedeni sadece sigara değil, ayrıca hem ısınmada, hem pişirmede kullanılan odun, gazel, tezek gibi biyolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan toksik gazlar ve zararlı partiküller, obstrüktif akciğer hastalığı için ciddi bir tehlike oluşturuyor. Dolayısıyla bu kişilerde en önemli problemlerden biri nefes darlığı. Solunum kaslarımızı güçlendirdiğimiz takdirde nefes darlığı algımız daha da azalacak. Şikayetlerimiz daha az olacaktır.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!