Teknoloji ve sosyal medyanın içine doğan, ilkokuldan üniversiteye kadar ‘test’e tabi tutulan Z Kuşağı yazmayı unuttu. Prof. Dr. Kılıçeri, Z Kuşağı’nın üniversiteye geldiğinde dahi temel yazım kurallarını bilmediğini vurgulayarak “Kendini yazıyla ifade edemeyen öğrencilerle karşı karşıyayız” dedi.
#Z KuşağıDijital mecralarda yazıyla birlikte bir ifade biçimi olarak kullanılan ‘emoji’ler pek çok jest ve mimiğin yerine geçiyor. Hemen tüm yaş grupları tarafından kullanılan ama özellikle gençlerin vazgeçilmez ifade aracı olan emojileri Z kuşağı, ‘duygularımızı destekliyor’ diye tanımlıyor. Uzmanlar ise emojilerin günümüzün önemli bir iletişim aracı olduğunu dile getirerek bunu ‘bir keşif’ olarak değerlendiriyor.
#EmojiBeyza Alkoç 24 yaşına tam 18 roman sığdırmış bir yazar. Ona Z Kuşağı yazarı diyorlar. O da gençlerin ‘Beyza Abla’sı, sırdaşı olmaktan çok memnun. Şu sıralar iki romanı filme uyarlanan Alkoç’la bir araya geldik. Hayatını, okurlarıyla ilişkisini ve Wattpad’i konuştuk.
#Beyza AlkoçBu yılın en çok dinlenen 10 şarkısından 4’ünü söyleyen Semicenk büyük bir başarıya imza attı. 2018’de piyasaya çıkmasına rağmen Simge’nin ‘Aşkın Olayım’ şarkısı bu yıla damgasını vurdu. Dünya dev kadın seslerin dönüşüne tanıklık etti, Türkiye ise etnik sound’ların yükselişine... İşte Spotify’ın Hürriyet Pazar’a verdiği özel bilgiler ve listeler eşliğinde 2023’ün müzik özeti…
#Meltem FIRATLIİş değiştirmek son dönemde popülerlik kazanan bir kariyer alışkanlığı haline geldi. Özellikle Y ve Z kuşağı, bir iş yerinde üç yıldan fazla çalışmayı daha az maaşı kabul etmek, başarısızlık ve kendini geliştirememek olarak görüyor. Peki genç yeteneklerin yanı sıra uzun yıllardır çalışma hayatının içinde olan kişilerin de artık tercih etmeye başladığı bu yöntemin artı ve eksileri neler? Uzmanlarımıza ve çalışanlara ‘Sürekli iş değiştirmek iyi mi kötü mü?’ sorusunu yönelttik.
#İş DünyasıHerkesin babası çok özel ama bazı babalar var ki ağzından çıkan sözler tüm ülkenin kulağına küpe oluyor. Sosyal medyada beğeni rekorları kırıyor, herkes ondan bahsediyor. Hürriyet yazarı, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ve kızı Tuna Ortaylı Kazıcı ile baba-kız ilişkileri hakkında konuştuk. Kuşak farklılıklarından, birlikte yaptıkları seyahatlerden, en mutlu anlarından bahsettik. Ve tabii tatlı atışmalarına tanık olduk.
#İlber OrtaylıTwitter, Facebook, Tiktok... Cep telefonu, akıllı saat, tablet... Her geçen gün daha fazla vakit geçirdiğimiz sosyal medya platformları ve teknolojik araçlar, adına 'dijital çağ hastalıkları' denilen bir sürü rahatsızlığı da ortaya çıkardı. İşte “Bundan 30 yıl önce obezite bir hastalık dediğimizde 'yiyen insansan zarar gelmez' diye karşı çıkılıyordu. Bugün ise Hikikomori, WhatsAppitis dediğimizde uzaydan gelmişiz gibi bakıyorlar ama durum ciddi" diyen uzmanların ışığında yeni çağın hastalıkları ve uzmanlardan önemli uyarılar...
#Dijital HastalıklarHürriyet Pazar ve araştırma şirketi Twentify’ın işbirliğiyle yapılan çalışmaya göre 18-30 yaş arasındaki gençlerin birikiminin büyük bölümü altın ve kripto paralarda. Üstelik gençler yatırım kararlarını işin uzmanlarından gelen tavsiyeler yerine sosyal medyadan alıyor. Kısa vadede konut alabileceğine inananların sayısı düşük ama amaç, önünde sonunda bir ev sahibi olmak...
#Kripto ParaÇocukların çok sevdiği yazarlardan Deniz Erbulak genç okuyucuları için polisiye roman türünde yazdığı ilk kitabıyla okurlarıyla buluşuyor. Bir an bile düşmeyen temposuyla okurlarını soluk soluğa bir yolculuğa çıkaran Tuhaf Tesadüfler Şifreli Kâğıt, ikizler Batu, Caner ve Naz adında üç kardeşin asansörde buldukları şifreli bir kâğıtla başlıyor. Erbulak’la hem bir serinin ilk kitabı olan Tuhaf Tesadüfler hem de polisiye edebiyat hakkında konuştuk.
#Deniz ErbulakMaslak’taki kampüsünde öğrencilerine İstanbul’un öğrencilik hayatı için sunduğu tüm fırsatları vermeyi hedefleyen MEF Üniversitesi’nin ikinci yılında, Eğitim, Hukuk, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler, Mühendislik, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakülteleri’nde toplam 705, bu yıl ilk defa öğrenci alacağı Meslek Yüksekokulu’nda ise 50 öğrenci kontenjanı bulunuyor.
Gelişen teknolojinin iş hayatına birçok faydası var. Eskiden çok zaman alan işler şimdi hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Çeşitli cihazlar, uygulamalar sayesinde zamandan kazanılıyor, daha verimli çalışılıyor. Kendini sürekli geliştiren bu teknolojiyi kullanmak için çalışanların da kendilerini yenilemeleri gerekiyor. Gençler için adapte olmak kolayken daha ileri yaşlardakiler zorlanabiliyor. İyi yapamadıkları bir konunu üzerine gitmek yerine uzaklaşabiliyorlar. Bu yaş grubundakilerin en çekindiği konu ise sosyal medya.
Son yıllarda en hızlı gelişen istihdam alanlarından biri bilgisayar teknolojisi. Teknolojik ilerlemeler ile bilişim teknolojilerinin ve dijital iletişimin özel sektör, kamu sektörü ve gönüllü sektörlerde işyerlerine sürekli entegrasyonu bu eğilimin bir süre devam edeceğini gösteriyor.