29 Ağustos dün akşam MasterChef ana kadroya kim girdi? sorusu kıran kırana mücadele sonrası yanıt buldu. Dokunulmazlık oyunları sonrası yedeklerden ana kadro seçimlerine devam eden MasterChef Türkiye'nin dün geceki son bölümünde, 11 yarışmacı ana kadroya seçilebilmek için iki aşamalı etapta karşı karşıya geldi. Danilo, Somer ve Mehmet Şef'in şeftali ana ürün ile yaratıcı tabak istediği ilk turda başarılı olan isimler ikinci etaba yükselirken; Enes ve Erim'in kural ihlali yaptığı öğrenildi. Gecenin final etabında ise hazırlanan yemek 'yuvalama' oldu. Peki, MasterChef’te kim kazandı, yedeklerden kadroya kim çıktı? İşte, dün gece (29 Ağustos) MasterChef yedeklerden kadroya giren isim ve kazanan yarışmacı.
#Masterchef Kim KazandıEski uygarlıklar, çok iyi korunmuş antik mezarlar, kaya kiliseleri, Osmanlı izleri, bağcılık ve yeme-içme, eğlence... Türk, Yunan ve Bulgar sınırlarının kesişim noktasındaki küçük bir kasaba, vaat ettikleriyle büyük bir turizm merkezi olmaya aday. Doğal koruma alanlarından tarihi yapılarına kısa bir Svilengrad turu yapalım.
#Gülay Barbaros AltanYemyeşil ağaçlı tepeli, bembeyaz kumlarla kaplı plajları ve havuz gibi deniziyle Lord Howe Adası, tatil yapmak için ideal bir adres gibi görünüyor ama burayı ziyaret etmek herkesin yapabileceği bir şey değil. Peki neden?
#SeyahatNesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Akdeniz foklarının en önemli yaşam alanlarından biri sayılan Antalya falezleri kürek sörfü yapanların uğrak noktası oldu. Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, mağaralarda yaşayan fokların bu yoğunluktan rahatsız olup yavrularını ölüme terk edip kaçabileceği uyarısında bulundu.
#Akdeniz FoklarıAmalımescit’teki Antiochia’ya 16 yıl kadar önce ilk açıldığı dönemde gitmiş, kentlerine gönül vermiş Antakyalı Gülüm ailesinin gastronomi tutkunu iki üyesi Süleyman Gülüm ve Jale Balcı ile o günlerde tanışmıştım. Sonra dostluğumuz, arkadaşlığımız hiç bitmedi.
#Antakya MutfağıAntalya'nın Kemer ilçesindeki Çıralı sahilinde deniz kaplumbağalarının yeni yuvalama sezonu için tedbirler alındı. Sahilde kırılan çitler ve uyarı tabelaları yenilendi. Ulupınar Mahalle Muhtarı Habib Altunkaya, "Geçen sene yaklaşık 5 bin 300 civarı yavru denizle buluştu. Bu yıl inşallah sayının 5 bin 300'ün üzerine çıkmasını planlıyoruz. Hem yuva hem de yavru sayısının artmasını bekliyoruz inşallah" dedi.
#Deniz KaplumbağalarKaş Çevre ve Kültür Derneği, Patara Antik Kenti'nin nekropol ve deniz kaplumbağası yuvalama alanlarını içerdiği belirtilen, üzerinde 800'ü aşkın kaçak villa ve yazlık bulunan alanda yapılaşmayı yasallaştıracağı ve yeni yapılara yol açacağı aktarılan 1/25 binlik imar planının iptal edilmesi çağrısında bulundu.
#Patara Antik KentiAntalya'nın Kemer ilçesindeki Çıralı sahilinde deniz kaplumbağalarının yeni yuvalama sezonu için tedbirler alındı. Sahilde kırılan çitler ve uyarı tabelaları yenilendi. Ulupınar Mahalle Muhtarı Habib Altunkaya, "Geçen sene yaklaşık 5 bin 300 civarı yavru denizle buluştu. Bu yıl inşallah sayının 5 bin 300'ün üzerine çıkmasını planlıyoruz. Hem yuva hem de yavru sayısının artmasını bekliyoruz inşallah" dedi.
#ANTALYAAvustralya’nın ünlü televizyon simalarından Maeve O’Meara ile düzenlediğimiz Türkiye gastronomi turlarının Gaziantep ayağında misafirlerimizi baklava atölyesine götürürdük. Yıllardır kuru Lübnan ve ballı şerbetli Yunan baklavası yiyen Avustralyalı gurmeler gerçek Gaziantep baklavasına bayıldı. Yabancılar baklavacılığın ahilik kültürünü ve harcanan emeği bu ziyaretlerle öğrenebilir.
#GaziantepTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaBU hafta sizler için Türkbükü dosyasını açtık. Masmavi deniziyle ve ardı ardına açılan sosyetik mekanlarıyla seneler önce beach club kavramını hayatımıza sokan, açıklarında birbirinden gösterişli yerli-yabancı teknelerin demir attığı ve Bodrum’da eğlence denilince ilk akla gelen yerlerden olan Türkbükü, zaman içinde bu hızlı ivme gösteren yükseliş devrinden duraklama dönemine geçti. Bunda her yıl yaz başında haberleri yapılan astronomik lahmacun ve şezlong fiyatları ile yaratılan sansasyonlar kadar, kalıcı olamayan, tek sezonluk mekanlar da etkili oldu. Üzerine bir de geçtiğimiz yıl yapımı aylarca süren ve esnafın oldukça zor durumda kalmasına sebep olan altyapı çalışmaları ve sonrasında biraz aceleye getirildiğini düşündüren ve Türkbükü’ne yakıştıramadığımız beton yol da eklenince eski günlerini arar olmuştu. Ancak bu sezon açılan kaliteli mekanların yanı sıra eski mekanların da birçoğu kendini yeniledi. ‘Miam’ ve ‘Garos’ gibi klasiklerin başını çektiği eğlence mekanlarının özellikle ünlü sanatçıların canlı performanslarıyla tekrar eski günlerini yakaladığını söyleyebiliriz. Türkbükü’nden bu hafta sizin için seçtiklerimizi keyifle okumanız dileğiyle...
#1Gaziantep Türkiye’nin Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir ilidir. Şehir sanayi alanında oldukça gelişmiştir. Ayrıca tarihi açıdan da Türkiye’nin yaşana en eski ili olarak bilinmektedir. Gaziantep denince, baklava, fıstık ve kale akla gelmektedir. Gezilecek pek çok yeri ve tadılacak pek çok lezzeti vardır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Antep YemekleriNesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarının korunması, yavruların güvenle denize ulaşabilmeleri amacıyla Akdeniz ve Ege kıyılarındaki 25 kumsala, günbatımından gün doğumuna giriş yasağı uygulanıyor. Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay'daki 25 kumsalda yavru deniz kaplumbağaların yuvadan çıkış sürecinin başlamasıyla önlemler artırıldı.
#Kaplumbağa