Paylaş
Geçen haftaki yazımda Avustralyalı gurme misafirler için ünlü televizyon siması Maeve O’Meara ile düzenlediğimiz gastronomi turlarının İstanbul ayağından bahsetmiştim. Bu hafta da Gaziantep tecrübelerimizi aktarmak istiyorum...
Beş gün İstanbul’da geçirdikten sonra uçtuğumuz Gaziantep’te ilk durağımız bölgedeki tüm sebze kurutucularının merkezi Oğuzeli’ydi... Patlıcan, tüylü kabak, biber gibi kurutmaları misafirlere yerinde gösterme imkânı bulduk. Turumuz eylül başında olduğu için aynı zamanda fıstık hasadını da ziyaret edip dalından yeni kopmuş taze fıstıkların tadına baktık.
Ciğerci Ali Haydar Usta
Gaziantep’te benim konaklamayı en sevdiğim, misafirlerimin de çok memnun kaldığı otel İmam Çağdaş’ın tam arkasındaki Anadolu Evleri. Birkaç yıl önce kaybettiğimiz Timur Schindel’in eşi Dila Hanım’ın işlettiği otel, eski Gaziantep konaklarından dönüştürülmüş, karakterli bir butik otel. Son yıllarda Gaziantep’te gastronomi turizmine yapılan yatırımların yanında başarılı butik oteller de öne çıkmaya başladı. Hışvahan ve Şirehan gibi butik oteller de hem yerli hem de yabancı turistin oldukça ilgisini çeken alternatifler.
İmam Çağdaş’ın baklava çeşitleri
Gaziantep’teki ilk günümüz Bakırcılar Çarşısı’nda alışveriş ve Tahmis Kahvesi’nde menengiçle son buldu. Yoğun bir gün geçirdiğimizden akşam otelin avlusunda yuvalama ve pirpirim aşı gibi yöresel yemekler ve İmam Çağdaş’tan gelen alinazik kebabıyla geceyi sonlandırdık.
Pirpirim aşı
Ertesi gün sabah ezanıyla birlikte İmam Çağdaş’ın üst katındaki baklava atölyesini ziyaret ettik. Malum, Gaziantep tüm dünyada baklavasıyla biliniyor. Yıllardır kuru Lübnan ve ballı şerbetli Yunan baklavası yiyen Avustralyalı gurmeler gerçek Gaziantep baklavasının tadını öğrendiler ve tabii ki bayıldılar. Yabancılar baklavacıların arkasındaki ahilik kültürünü, emeği ve detaycılığı ancak bu gibi ziyaretlerle öğrenebilir...
Sonra Halfeti’ye doğru yola çıktık. Batık şehri ve Rum Kalesi’ni tekneyle dolaşıp dönüşte tam da sezonunda olduğundan Birecik Gülbaba’da bölgenin meşhur patlıcan kebabını yedik. Otelimize geri döndüğümüzde misafirlerin bazıları yorgun, bazılarıysa geceye devam etmek niyetindeydi. “Kalan sağlar bizimdir” diyerek Akınal Gar Restaurant’ın yolunu tuttuk. Gar lokantalarının o mahsun ve nostaljik havasını çok severim. Akınal Gar Restaurant acılı kebabı ve yöresel mezeleriyle Türkiye’de en sevdiğim gar lokantalarının başında geliyor. Geceyi orada sonlandırdık zira ertesi gün yine sabah ezanıyla uyanacaktık.
Tahmis Kahvesi
BİR SABAHTA ÜÇ KAHVALTI
Gaziantep turumuzun en meşhur sabahlarından biri, üç kahvaltı sabahı. İlk olarak Kaledibi’ndeki Ali Haydar’ın ciğercisinde açtık gözümüzü. Yanındaki camiden çıkanlarla pavyon sonrası gelenlerin birbirine karıştığı Ali Haydar Usta’nın dolaba bile girmeyen günlük ciğerlerinin sabah ezanıyla mangala konduğu ve birkaç saat içinde tükendiği bir lezzet noktası burası. İkinci durağımız Metanet ve onun meşhur beyranı. Ciğerin ardından tüm koyunun kaynatılarak yapıldığı bu acı çorba misafirleri mest etti. Ve son durak tabii ki Katmerci Zekeriya Usta. Zekeriya Usta’nın geçen sene vefat etmesiyle üçüncü jenerasyondan oğlu Mehmet Usta’nın devraldığı bu dükkân yıllardır sadece Gazianteplilere değil, Türkiye’nin her yerindeki katmer sevdalılarına o küçük ama fonksiyonel katmer tezgâhında, siparişle o anda açılan fıstıklı katmerlerini sunuyor.
Zekeriya Usta’da, fıstıklı katmerler o küçük ama fonksiyonel tezgâhında açılıyor.
Katmerci Zekeriya Usta
Üçüncü kahvaltının sonunda misafirler yemek harici bir organizasyon için adeta yalvarıyorlardı. Zeugma Müzesi Gaziantep’in en önemli değerlerinin başında geliyor. ‘Çingene Kızı’ gibi orijinal mozaiklerin sergilendiği müze her gün ziyarete açık. Birkaç saat müzeyi dolaştıktan sonra tabii ki misafirleri yine kandırdım ve hemen müzenin arkasındaki Küşlemeci Halil Usta’nın o nefis küşlemelerini tattık. Ertesi sabah çok erken uçağımız olduğu ve midemizde hiç yer kalmadığı için de akşamı serbest bırakıp Gaziantep turumuzu sonlandırdık.
Küşlemeci Halil
Önümüzdeki hafta turumuzun üçüncü ayağı Edremit’te görüşmek üzere...
Paylaş