Havaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını belirten Op. Dr. Onur Gündoğan, üst solunum yolu enfeksiyonu hakkında bilgi vererek enfeksiyona yakalandıktan sonra neler yapılması gerektiğini anlattı.
#1Ameliyatsız estetik işlemlerde birinci sırada yer alan botoks, birkaç gündür sahte uygulamalarıyla gündemde… Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) açıkladığı veriye göre ABD’nin pek çok eyaletinde insanların sahte botoks enjeksiyonları sonrasında hastalandıkları bildirildi. Benzer durum son yıllarda Türkiye'de de görülüyor ve sahte botoks vakalarının sıklığı giderek artıyor. Peki sahte botoks nedir? Botoksun sahte olduğu nasıl anlaşılır? Sahte botoks hangi hastalıklara neden olabilir? Bunun gibi pek çok soruya Estetik Plastik Cerrah Op. Dr. Ebru Şen ile cevap aradık.
#SağlıkParkinson vücudun hareketlerini düzenleyen sistem için gerekli olan dopamin hormonu üretiminin azalması sonucu ortaya çıkıyor. Genellikle 60 yaş civarı ama bazı durumlarda 20 yaş altında bile görülüyor. Öldürücü olmayan fakat zaman içinde hayat kalitesini düşüren parkinson’un belirtileri arasında titreme, hareketlerde yavaşlama, yürüme güçlüğü, yüzde donuklaşma ve kısık sesle konuşma var. Geride bıraktığımız 11 Nisan Dünya Parkinson Günü vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar hastalığı anlattı.
#ParkinsonSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, son aylarda Avrupa ülkelerinde sıklıkla görülen ve çocuk ölümlerine neden olan, 'Beta Hemolitik Streptokok' hastalığı ile ilgili, "Enfeksiyonu geçirmiş kişilerde ileride kalıcı hastalıklar olabiliyor. Bu hastalıklar bazen kalp kapaklarını tutabiliyor, kapak yetmezlikleri, kapak patolojileri, ameliyat gerektiren durumlar olabiliyor. Yani nezle grip oldum geçer, gider deyip aldırış etmemek sizi ömür boyu bir hastalığın yükünü taşımak zorunda bırakabilir” dedi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, son aylarda Avrupa ülkelerinde sıklıkla görülen ve çocuk ölümlerine neden olan, 'Beta Hemolitik Streptokok' hastalığı ile ilgili, "Enfeksiyonu geçirmiş kişilerde ileride kalıcı hastalıklar olabiliyor. Bu hastalıklar bazen kalp kapaklarını tutabiliyor, kapak yetmezlikleri, kapak patolojileri, ameliyat gerektiren durumlar olabiliyor. Yani nezle grip oldum geçer, gider deyip aldırış etmemek sizi ömür boyu bir hastalığın yükünü taşımak zorunda bırakabilir” dedi.
#HastalıkKuduzun tedavisi çok eski bir hastalık olmasına rağmen sanılanın aksine bulunmamaktadır. Ancak kuduz hastalığı öncesinde tedaviye yönelik çalışmalar gerçekleştirilebilmektedir. Bunlardan birisi de kuduz aşısı uygulamasıdır. İşte, kuduz aşısı tedavisi hakkında merak edilen bazı detaylar
#Kuduz AşısıKuduz tedavisi olup olmadığı merak edilen hastalıklar arasında yer alıyor. Kuduz, insan ve memeli hayvanların çoğunda beyin dokusunda iltihap meydana getiren, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalıktır. Peki, Kuduzun tedavisi var mı? İşte, kuduz hastalığı tedavisi hakkında önemli bilgiler
#Kuduz TedavisiAlerji, kişinin vücudunun herhangi bir alerjen maddeye karşı aşırı bir vücut reaksiyonu göstermesi olarak ifade edilebilir. Özellikle çocuklarda ortaya çıkan alerji belirtileri endişeye yol açabilmektedir. Bu yüzden çocuklarda alerjiye neden olan sebepleri öğrenmek isteyebilirsiniz. Çocuklarda alerji belirtileri nelerdir ve neden olur? Çocuklarda alerji çeşitleri ve tedavileri nelerdir detayları ile derledik.
#ÇocukÖksürük bir temizleme refleksi olmaktadır. Her yaşta kişilerde farklı sebeplerden dolayı görülebilmektedir. Özellikle çocuklarda öksürüğün görülmesi ebeveynleri telaşlandırmaktadır. Bu durumda anne ve babaların bilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Peki, çocuklarda öksürük neden olur, nasıl geçer ve giderilir? Çocuklarda öksürüğe ne iyi gelir? Sizlere çocuklarda görülen öksürük ile ilgili merak edilenleri detaylıca derledik.
#ÇocukÇocuklarda mevsimsel bazı hastalıklar görülmektedir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak çocuklarda farenjit görülebilir. Farenjit mevsimsel hastalıkların başında gelmektedir. Çocuklarda faranjit neden olur ve belirtileri nelerdir? Çocuklarda faranjit nasıl geçer, ne iyi gelir ve tedavi yöntemleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Farenjit (boğaz iltihabı);burun ve ağız boşluğunun arka duvarında oluşan iltihaplanmadır. Akut ve geçmeyen kronik olmak üzere iki tür farenjit görülür ve ikisi birbirinden farklıdır. Ani gelişen, şiddetli iltihaplanmalar akut farenjittir. Daha hafif seyreden fakat buna karşılık da daha uzun süren farenjit türü ise kronik(müzmin) farenjittir. Akut farenjitin belirtileri sadece boğazla ilgili değildir. Peki Faranjit neden olur? Faranjite ne iyi gelir, nasıl geçer? Evde faranjite iyi gelen bitkisel çözümler...
#FaranjitBaharın gelmesiyle birlikte alerjide de artış görülüyor. Ancak alerjik nezlesi olan birçok kişi, belirtilerinin virüs kaynaklı olabileceğini düşünmediği için hem etrafa yayma riski yükseliyor hem de tedaviye geç kalındığı için ciddi tablolar ortaya çıkabiliyor.
#GazetehaberleriBahar aylarıyla birlikte başlayan polen alerjileri; gözlerde yanma ve yaşarma, burun akıntısı, hapşırık, geçmeyen öksürük, kaşıntı, ciltte kızarıklıklar ve nefes almada güçlük ile kendini hissettiriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Bayrakçı sizler için anlattı.
#Alerjik ReaksiyonFaranjit sıklıkla meydana gelen sağlık sorunlarından biridir. Çeşitli nedenlerle meydana gelen faranjit, boğaz kısmında kızarıklık, yutkunmada ağrı acı, sürekli bir öksürük, boğazda tahriş hissiyle kendisini gösterir. Peki, faranjit tam olarak nedir, belirtileri nelerdir?
#FaranjitBademcik ameliyatı çocuklarda genel (narkoz), erişkinlerde genel (narkoz) veya lokal (yerel) anestezi altında yapılır. Anesteziyi takiben ağız özel bir alet ile ağız açıldıktan sonra bademcikler çevredeki dokulardan sıyrılır ve bağlantı yerlerinden ayrılarak ağızdan çıkarılır. Eğer geniz eti alınması da gerekiyorsa, o da aynı esnada çıkarılır. Takiben kanama kontrolü yapılır.
#BademcikAkciğer zarının (plevra) kötü huylu tümörüdür. Mezotelyoma olarak isimlendirilir. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, göl toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle bilinen asbest ve erionit denilen maddelere uzun yıllar maruziyetin yol açtığı akciğer zarı kanserine verilen addır. Peki Akciğer Zarı Kanseri (Mezotelyoma) hastalığının belirtileri nelerdir?
#Akciğer Zarı KanseriYüksek ateşiniz mi var? Yutkunma güçlüğü mü çekiyorsunuz? Boğazınızın çevresinde ağrılı bezeler mi elinize geliyor? Karnınızın üst tarafında dolgunluk ve ağrı mı hissediyorsunuz? Aynı zamanda bulantı, iştahsızlık ve kilo kaybı mı yaşıyorsunuz? Bu belirtiler varsa çok korkmanıza gerek yok, öpücük hastalığı geçiriyor olabilirsiniz. İç Hastalıkları Uzmanı Ayça Kaya, öpücük hastalığı ile ilgili bilgi verdi.
#Sağlıkİzmir’de yaşayan 45 yaşındaki Serkan Aydın, bir anda yutkunma güçlüğü çekmeye başladı. Çok geçmeden yüzünü yıkayamayan, çoraplarını çekemeyen ve pet şişe kapağını dahi açamayan Serkan Aydın, doktora başvurdu. Nadir görülen 'Guillain Barre' sendromu teşhisi konulan genç adam, tedavi sonrası sağlığına kavuştu.
#Guillain BarreÜst Yutak Kanseri ya da Nazofarenks, boğazın burun boşluğunda açılan kısımda oluşmaktadır. Üst Yutak Kanseri'nin gelişiminde genetik kodlar belirleyici olabilmektedir. Oldukça nadir rastlanan bu kanser türü, erkeklerde daha sık görülebilmektedir. Hava kirliliği, kimyasal buhar gibi etkenler, üst yutak kanserine yakalanma olasılığını arttırmaktadır. İşte, Nazofarenks olarak adlandırılan bu kanser türü hakkında bazı bilgiler
#Üst Yutak Kanseri Nedir