Yumurta en çok tüketilen hayvansal gıdaların başımda gelmektedir. Gerek tek başına farklı tariflerle tüketilmekte, gerekse çeşitli yemek ve pastaların içerisinde vazgeçilmez malzeme olarak kullanılmaktadır. İşte yumurta besin içeriği ve faydalarına ait tüm detaylar.
#YumurtaYumurta, kaliteli protein kaynağı olan mükemmel bir yiyecektir. Peki, bakkaldan veya marketten yumurta alırken kabuğunun rengi sizin için önemli mi, bu konuda bir tercihiniz var mı? Sizce kabuk renkleri farklı olan yumurtaların içleri de besin değeri olarak farklı olabilir mi? Tavukların niçin bazılarının yumurtaları beyaz da bazılarının açık kahverengi? İşte aslında alırken çok dikkat etmediğimiz beyaz ve kahverengi yumurta arasındaki farklar...
#YumurtaAtatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, lor peynirinin içerisindeki proteinin biyolojik değerliliğinin 126 olarak tespit edildiğini belirterek, "Yumurta proteini 100 kabul ediliyor. Lorun, yumurtadan daha yüksek biyolojik değerliliği var. Yumurta alerjisi olan bir kişi, lor yiyerek bu protein ihtiyacını çok rahat karşılayabilir" dedi.
#YumurtaYumurta beslenme listelerinin olmazsa olmazı. Kahvaltılarda sık tüketilmesinin yanı sıra yemeklerde ve hamur işi tariflerinde de kullanılıyor. Haşlanarak ve pişirilerek tüketilen yumurtanın nasıl saklandığı da çok önemli. Buzdolabında açık tutulduğu zaman bozulabiliyor ya da besin değeri düşebiliyor. Anca uygun koşullarda saklandığı sürece uzun süre tazeliğini koruyor. Ancak yumurta saklarken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. İşte ayrıntılar...
#Yumurta Nasıl SaklanırYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 12 aylık bebek ne kadar uyur, 12 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 12 aylık bebek kilosu, 12 aylık bebek bakımı, 12 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 12. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 11 aylık bebek ne kadar uyur, 11 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 11 aylık bebek kilosu, 11 aylık bebek bakımı, 11 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 11. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 7 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 7 aylık bebek ne kadar uyur, 7 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 7 aylık bebek kilosu, 7 aylık bebek bakımı, 7 aylık bebek aşısı, 7 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 7. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekBir sağlık sorunu ya da ilerleyen yaşı nedeniyle yumurta rezervi etkilenen ama anne olma ihtimalinden vazgeçmek istemeyen kadınlar, yumurta dondurma işleminden faydalanabiliyor. Ünlü oyuncu Jennifer Aniston’ın geçen haftaki söyleşisinde sarf ettiği “Biri bana ‘Yumurtalarını dondur’ deseydi her şeyimi verirdim” cümlesinden hareketle uzmanlarla ve bu yöntemi kullanan kadınlarla konuştuk.
#Yumurta RezerviYumurta, kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezidir. Yumurtayı hemen hemen herkes çok severek tüketir. Bu nedenle de haşlanmış yumurta ve tavafa yumurta yemek kilo aldırır mı pek çok kişi merak ediyor. Haşlanmış yumurta, özellikle de diyet ya da spor yapan kişilerin her zaman tükettiği bir besindir. Yumurta kilo aldırır mı verdirir mi tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamBebeklerin ve çocukların beslenmelerine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle de bebek kahvaltılarının en iyi şekilde hazırlanması gerekir. 6 aylık bebeğe kahvaltı verilir mi ve yaptırılır mı? 6 aylık bebeğe kahvaltı olarak ne verilir ve yedirilir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#6 Aylık BebekSimmering pişirme sıklıkla kullanılan pişirme yöntemlerinden birisidir. Özellikle kullanım alanı bakımından geniş alanlarda restoran ve aşçıların başvurduğu pişirme yöntemi olarak ifade edilmektedir. Bu bakımdan Simmering pişirme yöntemini öğrenebilir ve bu bilgiler ışığında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Simmering pişirme yöntemi nedir ve nasıl yapılır? Simmering pişirme yöntemi ile yapılan yemekler nelerdir sizler için detaylarıyla derledik.
#Simmering Pişirme YöntemiHormonlarımız hayatımızın her döneminde sağlığımızı yakından ilgilendiren ve bir çok hastalığın habercisi olabilecek değerdedir. Özellikle hamilelikte, kadınsal döngüde, erkeklerde ve kadınlarda üreme hormonlarına etkisi büyüktür. İşte, progesteron da kadın sağlığını belirleyen hormonlardan biridir. Peki, progesteron hormonu nedir, ne işe yarar? Progesteron yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri haberimizde...
#ProgesteronPek çok kişinin en sevdiği hayvanlar arasında çeşitli kuş türleri bulunuyor. Bu nedenle bu hayvanlar hakkında çeşitli araştırmalar yapılması da çok normaldir. Keklikle doğada rahat bir şekilde yaşayabilen bir yabani hayvan olarak bilinir. Keklik kuşu nedir, ne yer ve nasıl beslenir detayları ile derledik.
#Keklik KuşuYumurta hem sarısı hem de beyazı ile birlikte son derece önemli bir besin değeri olarak öne çıkmaktadır. 7’den 70’e her bir bireyin mutlaka düzenli olarak tüketmesi gereken bir besindir. Bu bakımdan yumurta, özellikle kahvaltıların vazgeçilmezidir. Yumurta kaç dakikada haşlanır? Yumurtanın ortalama pişme ve kaynama sürelerini detayları ile derledik.
#Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?Beslenmemizde önemli bir yeri olan yumurta sağlık için çok faydalı. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan bu besin zengin bir protein kaynağı olmasının yanı sıra çeşitli vitamin ve mineralleri de içeriyor. Yumurtanın en kaliteli protein kaynağı olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, yumurta tüketmenin faydalarını sıraladı.
#YumurtaNormal bir hamilelikte yumurta, fallop tüplerinde spermle buluşur ve döllenme tüplerde olur. Döllenmeden sonra 3-5 gün süren bir yolculukla embriyo tüpün içinden geçerek yerleşeceği ve büyüyeceği yere yani anne rahmine iner. Buna “normal gebelik”, yani olması gerektiği gibi rahme tutunmuş gebelik; “iç gebelik” denir. Dış gebelikte ise embriyo rahim dışında bir yere tutunmuştur. Tüm gebeliklerin yaklaşık %1-2'sini dış gebelik oluşturur.
#Dış GebelikKahvaltılarımızın vazgeçilmezi yumurta en sağlıklı gıdalar arasında yer alıyor. Yetişkinlerin beslenme programında önemli yer tutan bu besin çocuklar için de oldukça faydalı. Ancak uzmanlar yumurtayı pişirirken besin değerlerini kaybetmemesi açısından birkaç detaya dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
#MineralHem yaygın yanlış anlayışları çürütüyor hem de yeni bilimsel çalışmalar ışığında pratik öneriler sunuyor. İtalya’nın bu alandaki en önemli merkezinde 40 yıldır araştırmalar yapan gıda ve beslenme uzmanı Marcello Ticca’nın ‘Beslenme Hakkında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar’ adlı kitabından öğrenecek çok şey var.
#Marcello Ticca