Kanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz IşıkTürk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD), 8 Mayıs Dünya Yumurtalık (Over) Kanseri Farkındalık Günü'nde hayata geçirdiği “Merak Et Kendini” projesi ile yumurtalık kanserinde erken teşhisin ve düzenli kontrolün önemini vurguluyor. TTOD web sitesinden erişilebilecek meraketkendini.com üzerinden ziyaretçiler yumurtalık kanseri hakkında merak ettikleri tüm bilgilere ulaşabilecek ve hastalık farkındalıklarını test edebilecek.
#Sponsorlu İçerikÜlkemizde meme kanserinden sonra en yaygın görülen kadın kanserlerinde ihmal edilen bazı belirtiler aksine yaşamsal önem taşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör kadın genital kanserlerinin en sık görülenlerinin rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri olduğunu belirterek 'Eylül ayı Jinekolojik Kanserler Farkındalık Ayı' kapsamında yaptığı açıklamada en sık görülen üç kadın kanserinin ihmale gelmez belirtilerini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Yumurtalık (Over) KanseriTürkiye’de her yıl 2500, dünyada ise 240 bin kadına yumurtalık (over) kanseri tanısı konuyor. Tüm kadın kanserlerinin yüzde 4’ünü oluşturan bu kanser sessiz seyrettiği için hastaların büyük çoğunluğu geç tanıyla karşı karşıya kalıyor.
#Avrupa Jinekolojik Onkoloji Derneği Farkındalık GrubuYumurtalık kanserlerinin yüzde 70-75’i tanı konduğunda ileri evrelerde oluyor. Ancak artık genetik testlerle bu hastalığın riski hakkında bilgi edinmek mümkün. Ayrıca Olivia adlı çevrimiçi uygulama da yumurtalık kanseri hastalarına ve yakınlarına tedavi sürecinde destek sağlıyor.
#YumurtalıkErkeklere ve kadınlara özel hormonlar bulunur. E2 kadınlara özel hormonlar arasında yer alır. Ve kadınlar için önemli hormonlardan biridir. Östrojene benzer özellikler taşıyan bu hormon estradiol olarak da bilinir. Bu hormon vücudun çeşitli fonksiyonlarını yakından ilgilendirir. E2 hormonu nedir? E2 hormonu değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte, merak edilenleri sizler için derledik.
#E2 Hormonu NedirOP. Dr. Mustafa Göztok, HIPEC tedavisinin birçok kanser türünü tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan kemoterapinin vücuda verilmesine yönelik alternatif ve yenilikçi bir yöntemi olduğunu kaydetti. Op. Dr. Mustafa Göztok, “İntravenöz olarak verilen geleneksel kemoterapinin aksine, HIPEC kemoterapiyi doğrudan karın içine vererek karın boşluğundan kaynaklanan veya karın boşluğuna yayılmış kanserler için iyi bir tedavi seçeneği” dedi.
#1Periton kanseri diğer adı ile karın zarı kanseri; yumurtalık kanseri ile çok benzer belirtiler gösterir. “Primer periton kanseri” şeklinde de bilinir. Primerin birincil, ana kanser olarak bilinmesinin asıl nedeni ise; metastaz sonucunda değil de, karın zarının kendi hücrelerinden bir kanser türüdür. Periton nedir sizler için derledik.
Over kanserinde sağkalımı belirleyen en önemli faktör efektif bir cerrahinin yapılabilmiş olmasıdır. Bunda da en önemli belirleyici faktör cerrahın tecrübesidir. Over kanseri cerrahisi, bu konuda deneyimli jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanları tarafından yapılmalıdır.
#Over KanseriKapalı ameliyatlar olarak da tanımlanan endoskopik cerrahi kadın hastalıklarında da yoğun şekilde kullanıldığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gazi Yıldırım, “Kapalı ameliyatların açık ameliyatlara oranla avantajlarının daha fazla olması ve hasta açısından da konfor sağlaması sebebiyle kapalı ameliyatlar hastalar tarafından daha fazla tercih ediliyor” dedi, önemli bilgiler verdi.
#Endoskopik CerrahiHer 80 kadından 1’inde ömrünün bir döneminde yumurtalık kanseri görülebilir. Yumurtalık kanseri hastalarının yüzde 70 ila 80’i ileri evrede tanı alıyor. Çünkü yumurtalık kitleleri, kendi etrafında dönüp ağrıya yol açmadığı sürece veya yayılıp karın içerisinde sıvı oluşturmadığı sürece şikayete yol açmaz ve fark edilemez.
#Yumurtalık Kanseriİnsülin direncinin sinsi bir hastalık olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Kazak, insülinin kas, yağ ve karaciğer gibi kan şekerini kullanan dokulara şekerin alınması ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormon olduğunu, insülin direncinin de şeker hastalığı, inme, kalp damar hastalıkları, ateroskleroz, hipertansiyon, karaciğer yağlanması gibi hastalıkların habercisi olabileceğini ifade etti.
#İnsülin DirenciYumurtalık kanseri, kadınlarda en sık görülen yedinci kanserdir. Peki, yumurtalık kanserinin erken tanısı mümkün müdür? Tedavi edilebilir bir hastalık mıdır? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, yumurtalık kanseri hakkında detaylı bilgiler verdi.
#Yumurtalık KanseriKadınlar adet döngüsü, stres gibi dış etkenlerden çok kolay etkileniyor. Pandemi sürecinin yarattığı stresin de adet döngüsünü bozduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar, 21 günden daha kısa veya 35 günden daha uzun sürelerle adet görme, ara kanama, adet kanamasının fazla veya az olması, 7 günden uzun sürmesi, ilişki sonrasında kanama veya adet görememe durumlarının adet düzensizliği olarak tanımlandığını belirtti.
#Adet DöngüsüAnnesi ve iki teyzesini meme, jinekolojik kanserlerden kaybetti. Bu kanserler, kuzenler ve kuzen çocukları ile ablasının da kapısını çaldı. Ablası, 6 yıl önce yumurtalık kanseri tanısı alınca “Artık sıra bende!” diye düşünmeye başladı. Bu endişeyle yaşamaya başladı. Genetik testler de aynı sonuca işaret edince, hayatını değiştirecek bir karar aldı. Ablasının tedavisi sırasında onkologların önerisiyle bu kötü gidişata “dur” dedi ve ikişer ay arayla rahimini, yumurtalıklarını aldırdı, meme boşaltma operasyonu oldu. Ailesinde adeta genlerinde yazılı bu kanserlere karşı, büyük bir önlem alan Emek Topaloğlu Çelik şimdi, 4 yaşındaki oğluyla yepyeni bir pencereden umutla bakıyor yaşama!
#KanserTüp bebek tedavisi gelişen teknoloji ve tedavi yöntemleri ile ağrısız ve acısız bir tedavi yöntemi. Ancak tedavi ile ilgili endişe duyan çok sayıda hasta var. Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, tüp bebek tedavisi konusunda akıllarda endişe uyandıran soruları yanıtladı.
#Tüp Bebekİstenmeyen gebelikleri önlemek için en çok tercih edilen korunma yöntemleriden biri de doğum kontrol hapıdır. Doğum kontrol hapı nedir, nasıl kullanılır? Yan etkileri var mıdır? Birçok kadının merak ettiği bu soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları, sizler için yanıtladı.
#Doğum Kontrol HapıYumurtalık kanseri, dünya genelinde kadınlarda görülen kanserler arasında 8. sırada yer almasına rağmen hayati riske neden olan jinekolojik kanserler arasında ilk sırada bulunuyor. Bunun sebebi ise henüz etkin bir tarama yöntemi olmayan hastalığın geç teşhis edilmesi ve zorlu bir tedavi süreci gerektirmesi olarak gösteriliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Emel Kurtoğlu Özdeş, yumurtalık kanserinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Yumurtalık Kanseri