Bir türlü kilo veremediği için doktora başvuran Jaimi Conwell, büyük bir tümörü olduğunu öğrenince dehşete kapıldı. Ancak tümör alındıktan sonra ortaya çıkanlar genç kadın için çok daha endişe vericiydi. Biz de Jaimi'nin yaşadıklarından hareketle dermoid tümörleri konunun uzmanıyla birlikte mercek altına aldık...
#SağlıkKronik hastalıklara sahip anne adaylarının yakın takip ve tedavileri düzenlendikten sonra gebe kalmalarında sakınca olmadığını söyleyen Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Arık, gebelikte takip sıklığının diğer gebelere göre daha fazla ve daha özellik göstermesi gerektiğinin altını çizdi.
#Op. Dr. Hüseyin ArıkÜreme çağında olan bir kadında kist için yapılan ameliyatlarda temel hedef yumurtalıkların korunması ve yalnızca kistin çıkarılmasıdır. Ancak kistin kansere bağlı olduğu düşünülüyorsa ve ameliyat esnasında yapılan hızlı patolojik inceleme kanser tanısını doğruluyorsa, bazı çok özel durumlar hariç, yumurtalığın alınması tedavi için yeterli değildir. Bu durumlarda standart yumurtalık kanseri ameliyatını uygulamak tedavi açısından çok önemlidir.
#Yumurtalık Kisti TedavisiNormal over gelişiminde bir çok faktör rol oynamaktadır. Bu faktörlerin hassas bir denge halinde koordine olması ile normal over gelişimi sağlanmaktadır. Bu faktörlerden herhangi birinde oluşabilecek bir problem bu süreci sekteye uğratacaktır. Ancak prematür over yetmezliğine neden olan mekanizma tam anlamıyla açıklanamamaktadır. Bu bağlamda pof sınıflandırmasında bu duruma neden olan durumları tanımlamak daha doğru olmaktadır.
#Yumurta RezerviANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Murat Sönmezer, Türkiye’de ilk kez dondurulmuş yumurtalık dokusunun tekrar hastaya nakli sonrasında, bu dokudan elde edilen embriyoların transferi ile gebelik elde edildiğini açıkladı. Bu gebeliğin bir özelliği de lösemili hastada dünyada ikinci kez başarılıyor olması.
#HazetehaberleriGenellikle 30 yaş üstü kadınlarda görülen polikistik over rahatsızlığı, tedavi edilmediği takdirde hipertansiyon, pıhtılaşma bozuklukları, obezite gibi hastalıklara kapı aralayabiliyor. Kadınlarda ergenlik adet kanamalarının başlaması ile başlayan polikistik over sendromu, kadınlar tarafından internette en fazla araştırılan konulardan biri olmaya devam ediyor. Peki, sivilce, yağlı cilt, tüylenmede artış ile kendisini gösteren polikistik over nedir? Polikistik over nasıl anlaşılır? İşte, merak edilenler.
#Polikistik OverPolikistik Over, çoğunlukla 30 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Bu hastalık, hormonal dengeyi bozabilmektedir. Yumurtalıklarda bazı sıkıntılar oluşturan bu rahatsızlık, hipertansiyon, pıhtılaşma bozuklukları, obezite gibi sonuçları doğurabilmektedir. Erkeklik hormonunun baskın bir şekilde artış göstermesi üzerinde adet düzensizliği ve tüylenme ile sonuçlanmaktadır.
#Polikistik OverDeğişen dünya, işin ve hayatın getirdiği stres, mevsiminde yenilemeyen sağlıksız yiyecekler, kariyer derken bazen de çocuk yapma süreci gerilerde kalabiliyor. İşte tam da bu noktada birçok kadının, bütün bunlar olup biterken “Acaba kısır olabilir miyim?” sorusu aklına takılabiliyor…Sağlıksız koşullar üreme yeterliliğini de düşürmekte ve kısırlığa neden olabilmektedir.
#Yumurta DondurmaBilim insanları, kanser tedavisi ve doğurganlığa zarar veren diğer tedaviler sonrası kadınların çocuk sahibi olabilmelerine yardımcı olacak "yapay yumurtalık" üretiminde ilerleme kaydetti. Yapay yumurtalığın 3-4 yıl içinde insanlarda da denenmesi bekleniyor.
#KanserTürkiye ve Dünya jinekoloji camiasının da çok yakından takip ettiği gelenekselleşmiş Türk-Alman Jinekoloji Kongresi’nin 11.si 11-15 Mayıs 2016 tarihlerinde Belek – Antalya’da gerçekleşti. Kongre'de Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen jinekologları bir araya geldi.
#Türk-Alman Jinekoloji KongresiABD’de birçok dergi ve kuruluş tarafından defalarca Amerika'nın en iyi doktorları arasında gösterilen, yaptığı başarılı yumurtalık nakli ile adını dünyaya duyuran Prof. Dr. Kutluk Oktay kanser hastası anne adayları için umut verdi. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden Prof. Dr. Oktay, "Yumurtalıkları isterseniz 100 yıl da dondurabilirsiniz. Böylece annelik şansı korunur." dedi.
#KanserTSRM (Turkish Society of Reproductive Medicine) Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Başkanı ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürkan Uncu, kadınlarda en ideal gebelik yaşının 25-28 olduğunu belirterek, "O nedenle kadınlara önerim, üremeyle kariyeri dengelemeleridir" dedi.
- TSRM Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Başkanı Prof. Dr. Uncu: "Kadınlarda en ideal gebelik yaşı 25-28'dir. O nedenle kadınlara önerim, üremeyle kariyeri dengelemeleridir" - "Dünyada ve Türkiye'de kadınların yumurtalık kapasitesi azalıyor, özellikle ülkelerin endüstrileşmiş bölgelerinde sorun çok ciddi"
30 yaşın altında yaklaşık her bin kadından biri, 30’un üzerinde ise yüzde biri erken menopoz riskiyle karşı karşıya. Tıp diliyle “düşük over rezervi” bulunan kadının doğurganlığını korumak için tek yol yumurtalık veya yumurtalarını dondurmak. 30 Eylül tarihli Üremeye Yardımcı Tedaviler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle artık düşük over rezervi olup henüz doğum yapmamış veya ailesinde erken menopoz sorunu olanlar bu haktan yararlanabilecekler.
Kadınların korkulu rüyası halini alan polikistik over sendromunun belirtileri ve etkileri de can sıkıcı olabiliyor. Kelime olarak çok sayıda kist içeren yumurtalık dokusu anlamına gelen polikistik over sendromu en basit tanımıyla kadınlarda yumurtlama yani adet döngüsünü bozan (seyrek adet görme) ve tedavi edilmezse tehlikeli boyutlara ulaşan bir yumurtalık sendromu.