Almanya'da Başbakan Olaf Scholz'un Maliye Bakanı'nı görevden alması ve gelecek yıl başlarında güven oylamasına gideceğini söylemesinden sonra, koalisyon hükümeti krize girdi. "Trafik ışıkları" diye anılan koalisyon, 2021'den bu yana ülkeyi yönetiyor. Ancak koalisyon içindeki gerilimler bir süredir büyüyordu ve en sonunda açığa çıktı. Dünya medyası Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki kargaşaya geniş yer ayırdı.
#AlmanyaAmerikalılar, tarihi olarak nitelenen başkanlık seçimleri için sandığa giderek başkan adayları Cumhuriyetçi Donald Trump ve Demokrat Kamala Harris arasında tercih yaptı. Şimdi sıra sayımda. Sonuçların açıklanmasının uzun sürebileceği belirtilirken kargaşa çıkma olasılığı endişe yaratıyor. Sayım noktalarında üst düzey önlemler alındı.
#TrumpAlmanya’da hükümetin küçük ortağı FDP lideri Christian Lindner’in ekonomi politikasında dönüşüm içeren ‘Temel Ekonomi Belgesi’, çeşitli çevreler tarafından “Ekonomi değil, bu boşanma belgesidir” yorumlarına yol açtı. Söder ise hükümeti çok sert eleştirdi: “Birbirlerine mektup gönderen bir hükümet artık görevini yapacak durumda olmadığını göstermektedir. Bu da Almanya için rezil bir durumdur.”
#ALMANYAYürüyüşe çıkmadan sırt çantanızı her zamankinden biraz daha ağırlaştırmaya ne dersiniz? ‘Rucking’ yani ağırlıkla yürüyüş sayesinde kaslarımızı güçlendirebilir, postürümüzü düzeltebiliriz. Son dönemin bu popüler açık hava sporu hatalı yapıldığındaysa sakatlanmaya yol açabiliyor. Uzmanlar dikkat etmemiz gerekenleri anlattı.
#Zeynep Nazlı YıldırımTrendyol Süper Lig'de 11. hafta heyecanı başlayacak. Kritik haftada Trabzonspor ile Fenerbahçe, Papara Park'ta kozlarını paylaşacak. Dev karşılaşmaya atanan hakem Oğuzhan Çakır ise futbolseverler arasında merak uyandırdı. Yazarımız Murat Fevzi Tanırlı, Çakır ile ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.
#Süper LigHenüz 25 yaşındaki Oğuzhan Çakır, Balıkesir Altıeylül Belediyesi’nde yüzme antrenörlüğü yapıyor. Çakır, koşu, yüzme ve bisiklet branşlarından oluşan triatlonda milli takıma dek yükselen komple bir sporcu. Bu sezon düdük çaldığı 6 maçta 19 sarı kart gösterdi, kırmızı kartına hiç başvurmadı. 6 karşılaşmanın 2’sinde ev sahibi, 2’sinde misafir takımlar kazandı.
#MHKGeçtiğimiz haftalarda iki yetişkin kişi yatak bazasının altında kalarak hayatını kaybetti ve bu trajik kazalar basında geniş yer buldu. Daha önceden genelde çocukların ölümüne neden olan bu korkunç kazalar maalesef her yaşta insanın hayatını tehdit ediyor, bu konuda farkındalık artmazsa maalesef yaşanmaya da devam edecek.
#Baza Kazalarıİlahiyatçı sosyolog-yazar Erol Erdoğan, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) Köln yakınlarındaki Wessseling Mimar Sinan Camisi’nde ‘Nereye Gidiyor Bu Gençlik?’ isimli bir seminer verdi. Cami konferans salonunda yapılan programa TC. Köln Konsolosluğu Aile ve Sosyal Hizmetler Ataşesi Rukiye Sancar, Eğitim Ataşesi Muhterem Dilbirliği ve Din Ataşesi Ahmet Sinan Kara da iştirak etti.
#ALMANYATürkiye geçen hafta ‘yenidoğan çetesi’ haberiyle sarsıldı. Başında Dr. Fırat Sarı’nın olduğu iddia edilen çete SGK’dan daha fazla para almak için ihtiyacı olmayan bebekleri yoğun bakıma yatırarak ölümlerine sebep olmakla suçlanıyor. 22’si tutuklu 47 şüpheliye ilişkin soruşturmada iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Fakat iddianameden sonra ortaya çıkan ve mağdur olduğunu söyleyen ailelere bakılırsa olay ne yazık ki söylendiği gibi 10 bebekle sınırlı kalmayacak. Çete üyesi olduğu iddia edilen iki doktorla yolları kesişen iki aileyle konuştuk.
#Gizem CoşkunardaSon zamanlarda, evlerde kullanılan yatak bazalarının altında kalarak hayatını kaybeden insanların haberlerini sık duymaya başladık. Uzmanlar, baza altında kalmaya bağlı yaşanan ölümlerin birçok mekanizmaya bağlı olduğunu söylüyor ve özellikle çocukların bu tür mobilyaların altında sıkışma riskine karşı aileleri uyarıyor. Güvenlik önlemlerinin alınması, bu tür trajik kazaların önlenmesinde hayati önem taşıyor. Peki, bu kazalar nasıl ölümle sonuçlanıyor? Ölümlerin önlenmesi için alınabilecek önlemler neler? İlk anda nasıl müdahale edilmeli? Acil Servis Hekimi Dr. Emir Hüseyin Ağar ile konuştuk.
#Ev KazalarıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Ekim Muhtarlar Günü vesilesiyle Şişli’de düzenlenen Muhtarlar Buluşması’na katıldı. Burada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gazze’de yaklaşık 2 milyon, Lübnan’da 1 milyondan fazla insan evini, barkını, yıllardır yaşadığı toprakları terk etmek zorunda bırakıldı. Bunların kanı Netanyahu denilen gözü dönmüş birisinin elindedir. Amerikası, Avrupası, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi adeta oyuncak olmuş durumda. On binlerce kadın öldü, kadın hakları kuruluşlarının gıkı dahi çıkmadı. 175 gazeteci öldü, uluslararası medyanın umurunda değil. Gezi olaylarında bir ay boyunca Taksim’de kamp kuranların hiçbirini Filistin’de ve Lübnan’da göremedik, göremiyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul-Budapeşte parkurunda faaliyet gösterecek ihracat treninin 4 gün sürecek seyahatinde toplam bin 549 kilometre yol kat edeceğini belirterek, “Ülkemizin uluslararası yük taşımacılığı yapan ilk özel demiryolu tren işletmecisi Pasifik Eurasia bundan sonra; aylık 60, yıllık 600 trenle, 22 bin tıra eşdeğer 600 milyon avro değerinde 750 bin ton ihracat yükü taşımayı planlıyor.” dedi.
#Yük TreniSon zamanlarda elektrolitler, sağlık ve spor dünyasında sıkça konuşulmaya başlandı. Mide rahatsızlıkları veya yoğun spor sonrası sıvı kaybı yaşayanlar için popüler hale gelen elektrolit takviyeleri, sosyal medya fenomenleri tarafından da tanıtılıyor. Ancak, bu ürünlerin ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiği konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Uzmanlar, elektrolit alımının bireylerin ihtiyaçlarına göre ayarlanması gerektiğini ve gereksiz takviyelerin sağlığa zarar verebileceğini belirtiyor. Peki elektrolitler ne sıklıkla nasıl kullanılmalı? Elektrolit seviyelerini dengelen doğal ürünler de var mı? Diyetisyen Melis Gülbaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkTatil dönemi sona erdi, çalışanlar işbaşı yaptı. Ancak birçok kişi bu dönemde çalışma hayatına uyum sağlamakta zorluk yaşayabiliyor. Uzmanlar, “tatil dönüşü sendromunun” pandemi sonrası iş-yaşam dengesinin değişmesiyle daha da arttığını belirtiyor. Çalışanların yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini alanında uzman isimlerle konuştuk...
#Özge ESENTürkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde, TEKNOFEST 2024 ziyaretçilere kapılarını açtı. T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar TEKNOFEST'e ilişkin olarak "Bir kez daha kendi rekorumuzu kırdık" dedi.
#Selçuk BayraktarArtık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunDeğerli okurlarım, cep telefonunuzun ekranında yurt dışı alan koduna sahip bir arama göründüğünde, şüpheci olmalısınız. Özellikle bilinmeyen kişiler, ücretsiz olarak sunulan mesajlaşma ve görüntülü arama uygulaması olan WhatsApp üzerinden arıyorsa. Uzmanlar bu durumda ne öneriyorlar? Sizler için bilişim uzmanlarının uyarılarını derledik.
#AVRUPADAN HABERBilecik'te iş insanlarıyla buluşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan "İstihdamda ve iş gücünde Orta Vadeli Plan'a uygun şekilde yükselen, gittikçe artan bir ivmeyi yakalamış durumdayız. Ev hayatı ve iş hayatını uyumlaştırmada sıkıntı yaşayan vatandaşlarımıza yönelik, kendilerini çalışma hayatına katmayı hedefleyen, niteliği itibarıyla tarihimizde ilk kez uygulanan bir modeli hayata geçirdik. Böylece üniversite öğrencileri başta olmak üzere birçok vatandaşımız, esnek ve part time çalışma fırsatına kavuşabileceklerdir" dedi.
#Vedat Işıkhan