39 yılı geride bırakan YÖK, yeni yaşında üniversitelerde kaliteyi ve liyakatı önceleyen yenilikçi çalışmalara ‘Yeni YÖK’ mottosuyla imza atmaya hazırlanıyor. Yeni YÖK'ün akademide liyakata dayalı araştırma görevlisi ve öğretim üyesi alımlarının merkezi bir planlamayla kritik teknoloji alanlarında yapılması için başlattığı çalışmalar artarak sürecek. Projenin son aşamasında, YÖK tarafından liyakat sahibi nitelikli doktoralı gençler ile üniversiteler ülkede ilk defa uygulanacak kurgu ile bir platformda eşleştirilecek. Anadolu'daki yeni gelişen üniversiteleri nispeten daha gelişmiş üniversitelerle eşleştirerek eksiklerin hızla giderilmesinin hedeflendiği ‘YÖK Anadolu Projesi’nin ise bu ay içerisinde gerçekleşmesi planlanıyor.
#YökYÖK Başkanı Yekta Saraç, "Küresel salgının ülkemizde yayılmaya başladığı mart ayında YÖK Ulusal Tez Merkezinden indirilen tez sayısı 1 milyon 5 bin 124 iken bu sayı nisanda, 1 milyon 830 bin 367'ye mayısta ise mart ayına göre yaklaşık yüzde 110 artışla 2 milyon 116 bin 560'a ulaştı" dedi.
#EğitimYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "YÖK'ün girişimiyle başlatılan yasal süreç sonucunda, lisansüstü tezlerin elektronik ortamda erişime açılmasıyla birlikte erişime açık tez sayısının oranı 2017 yılında yüzde 56.3 iken, 2018 yılında yüzde 98.7'ye yükseldi. YÖK Ulusal Tez Merkezi'nin verilerine göre, tezlerden 2018 yılında 4 milyon 19 bin 895 araştırmacı yararlandı, toplam 14 milyon 640 bin 189 tez indirildi” dedi.
#YÖKYükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, ‘yardımcı doçentlik’ kadrosu yerine ‘doktor öğretim üyesi’ kadrosu getirildi. Öğretim üyeleri profesör, doçent ve doktor öğretim üyesinden oluşacak.
#Üniversitelerarası KurulCumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan kanuna göre yardımcı doçentlik kadrosu yerine doktor öğretim üyesi kadrosu geldi. Öğretim elemanları, yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyeleri öğretim görevlileri ve araştırma görevlilerinden; öğretim üyeleri ise profesör, doçent ve doktor öğretim üyesinden oluşacak.
#Yardımcı Doçent‘Yardımcı doçentlik’ yerine ‘doktor öğretim görevlisi’ kadrosunu öngören kanun teklifi, TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi. Buna göre, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) bünyesinde Yönetim Kurulu oluşturulacak. Yönetim Kurulu, ÜAK Başkanı ile fen ve mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanlarından üçer, güzel sanatlar alanından bir olmak üzere 11 üyeden oluşacak.
#YÖK‘Yardımcı doçentlik’ yerine ‘doktor öğretim üyesi’ kadrosunun ihdas edilmesine yönelik kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Buna göre şu anda ‘yardımcı doçent’ kadrolarında bulunanlar, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ‘doktor öğretim üyesi’ kadrolarına atanmış sayılacak. Üniversitelerarası Kurul bünyesinde Yönetim Kurulu oluşturulacak. Yönetim Kurulu, Üniversitelerarası Kurul Başkanı ile fen ve mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanlarından üçer ve güzel sanatlar alanından bir üye olmak üzere 11 üyeden oluşacak.
#Yüksek LisansHürriyet Ankara’nın üniversitelerle kenti konuştuğu “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesinin üçüncü durağı Gazi Üniversitesi oldu. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Hürriyet Ankara ekibiyle birlikte Gazi Üniversitesi’nde akademisyenlerle kenti ve üniversiteyi masaya yatırdı.
#Gazi Üniversitesi12 Temmuz’da 20 üniversitede yapılan rektörlük seçimleri sonrasında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bazı üniversitelere yeni rektörlerini atamıştı. Kimi üniversitelerde rektörler görevi devralmaya başladı. İşte devir teslim töreni olan üniversitelerden bazıları:
#ÜniversiteBEPAM araştırmacısının 600 tezi inceleyerek hazırladığı ‘Türkiye’de Akademik Yazının Durumu’ başlıklı rapor, yayınların 207’sinde ‘intihal’ olduğunu ortaya çıkarınca dikkatler üniversitelerin bilimsel yayınlarına çevrildi. Tartışılan konulardan biri de bu yayınların yetersizliği. YÖK Ulusal Tez Merkezi verilerine göre, 44 üniversitenin doktora tezi bulunmuyor. 51 üniversitenin yüksek lisans tez sayısı ise 100’den az. Tez sıkıntısının başlıca nedeni olarak, akademisyen yokluğu yüzünden bölüm açılamaması gösteriliyor.
#BEPAMKurulduğu günden bu yana akademisyenlerin ve araştırmacıların büyük ilgi gösterdiği YÖK Ulusal Tez Merkezinden indirilen tezlerin başında sosyal bilimler alanındakiler yer aldı. Merkezden son 1 yılda indirilen 6 milyon 611 bin 885 tezin 4 milyon 458 bin 932’sini sosyal bilimler alanındakiler oluşturdu.
#Sosyal BilimlerGazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de mezun olduğu, kurmay subaylar ve generallerin eğitildiği Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) “dışa açılan bilimsel kapısı”, dünyanın sayılı askeri akademilerinden, 165 yıllık tarihe sahip Harp Akademileri Komutanlığı, kapılarını AA'ya açtı.
Kamuda eşit işe, eşit ücret sistemi uygulamaya başlandı. Sistem ile aynı unvan ve aynı kadroda olanların farklı ücret almasının önüne geçilecek. Uygulama kapsamında kamu çalışanları arasındaki ücret dengesi, ek ödeme yapılarak sağlanacak. Memurlara fazla çalışma ücretinin beş katına kadar fazla çalışma ücreti ödenebilecek. Yeni işe girenler de, aynı ücret skalasına tabi olacak. Sözleşmeli personele de, hizmet yılı ve öğrenim durumu aynı olan emsali personel için belirlenen tutarda ek ödeme imkanı getirilecek.