Güncelleme Tarihi:
Üniversiteler ile diğer araştırma kurumlarında yürütülen bilimsel faaliyetleri desteklemek amacıyla kurulan Yükseköğretim Kurulu Yayın ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı, 1987 yılından itibaren lisansüstü tezleri, bünyesinde toplayarak, araştırmacıların hizmetine sunuyor.
YÖK, teknolojik gelişmelere paralel olarak 10 Mart 2006 tarihinden itibaren tezleri, sayısal ortamda derleyerek, internet üzerinden araştırma hizmetine sunmaya başladı.
YÖK'ün internet sitesinden edinilen bilgiye göre, Ulusal Tez Merkezi'nin arşivinde bulunan 175 bin 154 basılı tez, 2007 yılı sonunda gerçekleştirilen “Elektronik Tez Arşivi Projesi” ile sayısal ortama taşındı.
Tezlerin internet ortamında hizmete sunulmasıyla, tezlere serbest, kolay ve hızlı erişim sağlanması, bilgiye erişimde zaman ve mekana bağımlılığın ortadan kaldırılması, bilimsel araştırmalardaki tekrarların önlenmesi, bilimsel kopyacılığın denetlenmesi amaçlanıyor.
“TEZLERDEN YARARLANAN ARAŞTIRMACI SAYISI ARTTI”
Tezlerin internet ortamında hizmete sunulmasının, Ulusal Tez Merkezi istatistiklerine yansıdığı görülüyor.
Buna göre, 2007 yılında tezlerden 13 bin 34 araştırmacı yararlanırken, yararlanılan tez sayısı ise 70 bin 147.
1 Ocak-31 Mart 2008 tarihleri arasında ise tezlerden yararlanan araştırmacı sayısı 73 bin 699'a, yararlanılan tez sayısı ise 813 bin 882'e ulaştı.
Elektronik Tez Arşiv Projesi çalışması sonucunda, Ulusal Tez Merkezi'nde verilen “fotokopi hizmeti” de tamamen durdurulduğu için araştırmacılar istedikleri teze “www.yok.gov.tr” adresinden ulaşabilecek.
ERİŞİME KAPALI OLAN TEZLER
Ulusal Tez Merkezi arşivinde 8 Nisan 2008 tarihi itibariyle 201 bin 209 tez bulunuyor.
Yazarları tarafından çoğaltma ve yayımlama izni verilen 25 bin 939 tez ise “tam metin (PDF)” olarak araştırma hizmetine açılmış oldu.
Diğer 175 bin 270 tez ise 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine göre eser sahiplerinden izin alındıktan sonra erişime açılacak. YÖK, halen erişime kapalı olan tezlerin yazarlarından izin alınması hususunda, üniversiteler ile iş birliği içerisinde bir çalışma yürütüyor.
Tezinin erişime açılmasını isteyenler, “Tezlerin Çoğaltılması ve Yayımı İçin İzin Belgesi”ne, “http://tez2.yok.gov.tr” adresinden ulaşabilecekler.
YÖK'ün internet sitesinde yapılan açıklamada ise şöyle denildi:
“Yükseköğretim Kurulu'nun kabul ettiği ilke, tüm tezlerin makul gerekçeler dışında hiçbir kısıtlama olmaksızın tüm araştırmacıların hizmetine açık olmasıdır. Ülkemizde yürütülmekte olan bilimsel faaliyetler için önemli bir kaynak niteliği taşıyan lisansüstü tezleri, tek bir merkezde toplayarak, etkin bir biçimde araştırma hizmetine sunan Ulusal Tez Merkezi, araştırmacıların da bu ilkeler doğrultusunda gereken özen ve hassasiyeti göstereceği inancını taşımaktadır.”