Güncelleme Tarihi:
Dokuz Eylül Üniversitesi
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yeni Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman, görevi Prof. Dr. Mehmet Füzün’den devraldı.
Dokuz Eylül Üniversitesi rektörlük makamında gerçekleştirilen devir teslim töreninde üniversite yöneticileri ve bir grup öğretim üyesi hazır bulundu. Törende Rektör Prof. Dr. Adnan Kasman, Prof. Dr. Mehmet Füzün’e 2008 -2016 döneminde Dokuz Eylül Üniversitesi’ne hizmetleri nedeniyle teşekkür plaketi sunarken, Prof. Dr. Füzün de Prof. Dr. Kasman’a Rektörlük Cüppesi’ni giydirdi.
Prof. Dr. Mehmet Füzün, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin büyük bir aile olduğuna dikkat çekerek başladığı konuşmasında, kendisinin hep "Birlikte daha iyiye" diyerek çalıştığını, Prof. Dr. Adnan Kasman’ın hizmetleri ile üniversitenin daha da iyiye gideceğine inandığını ifade etti. Prof. Dr. Adnan Kasman ise rektörlük cüppesini giydikten sonra Prof. Dr. Füzün’e değerli katkılarından dolayı teşekkür etti ve "Dokuz Eylül Üniversitesi’ni daha ileriye taşımak için gece- gündüz daha çok çalışacağız" dedi.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ABTÜ) Rektörlüğü’ne atanan Prof. Dr. Mehmet Tümay, Vekil Rektör Prof. Dr. Aykut Gül’den görevi devraldı.
Rektörlükte yapılan devir-teslimde ABDÜ Rektörü Tümay’a, Vekil Rektör Gül tarafından çiçek verildi. Rektör Tümay da Gül’e teşekkür plaketi sundu. Rektör Tümay, Prof. Dr. Gül ve üniversite yönetimine hizmetlerinden dolayı teşekkür etti, birlikte çalışarak Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ni ’önemli yerlere’ getireceklerini söyledi. Rektör Tümay daha sonra üniversite personeli ile tanıştı ve görevine başladı.
ABTÜ’deki 85 akademisyenin oy kullandığı seçimde Rektör Vekili Prof. Dr. Aykut Gül 47, Prof. Dr. Mehmet Tümay 33 oy almıştı. İkinci sıradaki Tümay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Rektör olarak atandı.
Prof. Dr. Tümay kimdir?
1964 Adana doğumlu olan Prof. Dr. Tümay, lisans eğitimini ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği’nde, doktorasını ise Strathclyde Üniversitesi Güç Sistemleri Bölümü’nde yaptı. Tümay, TÜBİTAK’ın çeşitli birimlerinde çalıştı. Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcılığı, ÇÜ Endüstriyel ve Tıbbı Elektronik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, ÇÜ Elektrik Tesisleri Anabilim Dalı Başkanlığı, ÇÜ Bilgisayar Mühendisliği Kurucu Bölüm Başkanlığı, Teknokent yönetim kurulu üyeliği gibi görevlerde bulundu.
Dicle Üniversitesi
Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektörlüğü’ne atanan Prof. Dr. Talip Gül, görevi Prof. Dr. Gülfettin Çelik'ten devraldı. Rektör Prof. Dr. Gül, rektörlük binasında gerçekleştirilen devir teslim töreninde, 31 yıldır Dicle Üniversitesinin mensubu olduğunu söyledi. Üniversitenin hak ettiği yerde olmadığını belirten Gül, "Üniversitemizi çok iyi bir yere getirmek zorundayız. Öncelikle devletimizin, Diyarbakır halkımızın ve üniversitedeki hocalarımızın desteğiyle üniversiteyi çok iyi bir yere getireceğimize inanıyoruz" dedi.
DÜ Rektörlüğü’nü vekaleten yürüten Çelik ise 21 Temmuz'da Yükseköğretim Kurulu tarafından (YÖK) yapılan görevlendirme ile Dicle Üniversitesi’ne geldiğini hatırlattı. Çelik, DÜ'nün dünyanın öncü üniversitelerinden olmaya aday bir üniversite olduğuna işaret ederek, Prof. Dr. Gül'e yeni görevinin hayırlı olmasını diledi.
Tören, Çelik ile Gül'ün birbirlerine hediye takdimi ile sona erdi.
Ege Üniversitesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ege Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, düzenlenen törenle görevi Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’dan devraldı. Sekiz yıllık görev süresince yaptıklarına değinen Prof. Dr. Yılmaz, zaman zaman duygusal anlar yaşadı. Rektör Prof. Dr. Hoşcoşkun, konuşmasında 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Valilik’te bulunduğunu anlatırken, Türkiye’nin bir daha böyle acılar ile karşılaşmamasını diledi.
Ege Üniversitesi Rektörlük binasındaki törene geldiğinde kalabalık bir grup tarafından karşılanan Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, uzun süre kutlamaları kabul etti. Prof. Dr. Hoşcoşkun daha sonra töreninin yapılacağı salona geçti. Buradaki törene Ege Üniversitesi’nin 12’nci Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, rektör yardımcıları ve senato üyeleri katıldı. Prof. Dr. Hoşcoşkun’u karşılayan gruptakilerden bazıları salona girmek istedi. Prof. Dr. Yılmaz, Ege Üniversitesi’nin geleneklerini yaşatmak istediklerini bu nedenle davetli olmayanların salonu boşaltmasını istedi. Daha sonra konuşmaya başlayan Yılmaz, 8 yıllık görev süresinde yaptığı çalışmalara değindi.
Her zaman Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı bir yönetim anlayışına sahip olduklarını belirten Prof. Dr. Yılmaz, şöyle dedi:
"Bugün Ege Üniversitesi 8 yıl sonra devir teslim törenine daha şahitlik ediyor. Ege Üniversitesi’nin 12’nci ve ilk kadın rektörüyüm, onur, şerefle Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti ve demokrasinin Ege Üniversitesi’ni oluşturduğu geleneklerle birlikte 8 yıl geçirdik. Türkiye Cumhuriyeti’nin 4’üncü sırada kurulmuş üniversitesi Ege Üniversitesi’nin en önemli özelliği; Mirasa sahip çıkması. Adaleti, liyakati, insana verdiği değeri birlikte olma duygusunu vatana, millete, Ege Bölgesi’ne olan sorumluluklarını hiç unutmamasıdır. 8 yıl boyunca bazı kurallardan vazgeçmedik. Senatoyu her konuda katkı katılım fikir alma olarak kullandım. Gerekli olmadığı halde her konuyu senatoya getirdim. Senatomuzu internetten canlı yayınladık. 8 yıl boyunca yaptığımız işleri belgelemek için çalışmalar yaptık. 100’e yakın eser bastık, bunların çoğu ilklerdi. Bunların toplamı 16 bin 900 sayfalık birikim ve veri tabanı oluşturdu. Her başlangıcın bir sonu vardır. Bu devir töreniyle emekli oluyorum, bayrağı öğrencim aynı zamanda arkadaşıma devrediyorum. Beni ben yapan Ege Üniversitesi’dir. Ege Üniversiteli olmak bir ayrıcalıktır. 8 yılda 129 patent aldık, 70 binin üzerinde bir aileyiz ve hedeflediklerimizi tamamlamaya çalıştık. 280 bin metrekareden fazla yeni alan oluşturduk. Ben üniversiteyi, insanları ortalama yapmayan yerler olarak gördüm. Değişikliklerin önünü açan yerler olarak paylaştım. Üniversiteyi her zaman etik, estetik ve erdem temelinde yükselen bir kurum olarak söyledim."
Rektör Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, başta 15 Temmuz şehitleri olmak üzere tüm şehitlere Allah’tan rahmet dilediğini, o zor ve sıkıntılı gecede valilikte olduğunu anlattı. Konuşmaların ardından Rektör Hoşcoşkun, Prof. Dr. Yılmaz’a plaket ve çiçek verdi. Prof. Dr. Yılmaz, Rektörlük cübbesini Prof. Dr. Hoşcoşkun’a giydirdi. Törenin ardından yeni ve eski rektörle senato üyeleri bina önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Atatürk Üniversitesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Ömer Çomaklı, düzenlenne törende rektörlük görevini devraldı. Çomaklı, Atatürk Üniversitesi’nin 59 yıllık geçmişi, bilimsel yeterliliği, öğrencileri, mensuplarına sunduğu imkânları, bölgenin ve ülkenin kalkınmasına sağladığı katkı ile her zaman öncü bir üniversite olduğunu dile getirdi. Çomaklı, “Bundan sonraki süreçte de hedefimiz, ulusal ve uluslararası ortamlarda mensubu olmaktan övünç duyulan, vereceği eğitim-öğretim, yapacağı bilimsel araştırmalar ile ülkemizin 2023 vizyonuna ulaşmasına katkıda bulunacak lider bir üniversite olmaktır” diye konuştu.Başarının ekip işi olduğunu vurgulan Çomaklı, üniversitenin toplumun tüm kesimleri ile ilişkilerini en üst seviyede tutmaya gayret edeceklerini söyledi.
Eski rektör, Prof. Dr. Hikmet Koçak da 6 Ağustos 2008’de başlayan rektörlük görevinin sona erdiğini dile getirerek, rektörlüğü süresince üniversitede yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Koçak, üniversiteyi ve Erzurum’u bölgenin, Türkiye’nin, komşu ülkelerin cazibe merkezi haline getirmek için çalıştıklarını ifade ederek, “Atatürk Üniversitesi son 8 yılda ciddi mesafeler almıştır. Atatürk Üniversitesinde akademik birim sayısı 8 yıl içinde 2 katına çıkmıştır. Öğrenci sayısı 30 binli rakamlardan örgün öğretimde 70 bin, açık öğretimle 210 bini geçmiştir” sözlerine yer verdi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Sait Bilgiç, görevi Prof. Dr. Hüseyin Akan'dan devraldı. Bilgiç, OMÜ rektörlük binasında gerçekleştirilen devir teslim töreninde, üniversitenin kuruluşundan bu yana başta rektörler olmak üzere bütün öğretim üyelerine ve personele emekleri için teşekkür etti. Zor bir yükün altına girdiklerini bu görevi layıkıyla sürdüreceklerini belirten Bilgiç, "Samsun için önemli bir kurumu, değerli emaneti teslim aldım. Bu emaneti hakkıyla koruyacağım. Gece gündüz demeden çalışacağımı tüm arkadaşlarımın bilmesini istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın yaşanan bu zor günlerde çok ince eleklerden geçirerek yaptığı tercihten dolayı kendisine teşekkür ederim." dedi. OMÜ'nün 50 bin öğrencisi olan büyük bir üniversite olduğunu dile getiren Bilgiç, "Üniversitemiz, 50 bin öğrencisi, 6 bin çalışanı ve 700 milyon lira bütçesi olan çok büyük bir kurum. Bu kurumdan Samsun'un ve ülkemizin beklentileri büyüktür. Bu beklentileri karşılamak bizim boynumuz borcudur. Adı ön sıralarda duyulan bir üniversite için çalışacağız." diye konuştu. Bilgiç, Türkiye'nin 15 Temmuz'da hain bir darbe teşebbüsüne maruz kaldığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"15 Temmuz'dan bugüne kadar yaşadığımız olaylar bizi son derece üzmüştür. Bizi korumakla görevli bazı askerlerimiz vatandaşımıza silah doğrultmuştur. Allah bu hainleri içimizden tez vakitte temizlesin inşallah. Bu örgütün içinde yer alan ve destek veren, dün yanımızda olan kardeşimiz, komşumuz ve mesai arkadaşımız da olsa buna müsamaha göstermemiz mümkün değil. Biz beyni hür, bir şekilde bu vatana samimiyetle, gönül bağıyla bağlı insanların hak ve hukuklarını sonuna kadar koruyacağız." Prof. Dr. Hüseyin Akan da üniversitenin daha iyi noktalara geleceğini umduğunu belirterek görevi teslim ettiği Bilgiç'e başarı diledi. Bilgiç, törenin sonunda Akan'a çiçek verdi.