Afrika kaynaklı sıcak hava akımlarının tekrar yüzünü göstermesiyle sıcaklıklar yeniden mevsim normallerinin üzerine çıktı. Büyük şehirlerde ise 'kentsel ısı adası etkisi' nedeniyle sıcaklıklar daha da zorlayıcı hale geliyor. İstanbul’daki yeni bir çalışmaya göre, kentsel alanlar kırsal ve ormanlık alanlara kıyasla daha sıcak. Ayrıca, sıcaklıkların 35 derecenin üzerine çıktığı gün sayısı kentsel alanlarda daha fazla. Peki, ısı adası neden oluşuyor ve bu sorunu çözmek için hangi adımlar atılmalı? İstanbul’da en sıcak ve en serin ilçeler nereler? Çalışmanın yazarı Prof. Dr. Meltem Erdem Kaya ile mercek altına aldık.
#Hava DurumuTürkiye'yi etkisi altına alan sıcak hava dalgasının bugünden itibaren artarak devam etmesi bekleniyor. Peki Marmara başta olmak üzere ülke genelinde nasıl bir hava olacak? Sonbahar ayları da çok sıcak bir döneme mi işaret ediyor? Dr. Güven Özdemir, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Hava DurumuYunanistan'ın başkenti Atina yakınlarındaki Varnava'da başlayan ve şiddetli rüzgar nedeniyle Attiki'nin çeşitli bölgelerine yayılan yangın nedeniyle yetkililer tahliye operasyonu başlattı.Diplomatik kaynaklar Türkiye'nin Bakan Fidan aracılığıyla Yunanistan'a yardım teklifi götürdüğünü yazdı.
#YunanistanUzmanlar eyyam-ı bahur dönemi olan ağustos ayının ilk haftasında hava sıcaklığının İstanbul'da 34-35 derece ölçülebileceğini, hissedilen sıcaklığın ise 40 dereceyi bulabileceğini belirtti. Afrika sıcaklarının hazirandan itibaren Türkiye'yi etkisi altına aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Bu sıcaklığın, ağustos ayında da devam etmesini bekliyoruz." dedi.
#Eyyam-I Bahurİstanbul'da, sıcak havadan bunalanlar, serinlemek için denizin yolunu tuttu. Bakırköy’deki Yeşilköy Halk Plajı’na gelerek denize giren vatandaşlar, hem serinledi hem eğlendi. Yeşilköy’de yaşayan Hakan Dinçer Öztürk, 'Sabah saat 8’de başlıyor güneş batana kadar buradalar.' ifadelerini kullandı.
#İSTANBULYaz aylarında çoğumuz arabaya biner binmez bir an önce serinlemek için klimayı çalıştırırız. Havalandırmadan çıkan soğuk havanın yüzümüze vurmasını istiyoruz ama klimaların bu şekilde kullanımı yüz felcinden solunum hastalıklarına hatta kansere kadar ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.
#KlimaDiyarbakır ve Mardin’deki anız yangını felaketi sonrasında ülkenin çeşitli bölgelerinden de endişe verici yangın haberleri gelmeye devam ediyor. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre geçen yılın aynı döneminde 84 orman yangını kaydedilirken, bu yıl bu sayı yaklaşık beş kat artarak 399'a ulaştı. Bu büyük artışın nedenlerini ve alınması gereken önlemleri Prof. Dr. Doğanay Tolunay ile konuştuk.
#Orman YangınlarıBirkaç yıldır yaz aylarını kâbusa çeviren sıcak dalgaları nedeniyle çok sayıda can kayıpları yaşanıyor. Ancak sıcak sadece vücudumuzu değil beynimizi ve ruh halimizi de etkiliyor. Peki bunun sebebi ne?
#Sıcak HavalarKurban Bayramı’na sayılı günler kala, Türkiye'nin dört bir yanında hava durumu merak konusu oldu. İnsanlar, bayram tatillerini planlarken, meteorolojik koşulların ne yönde seyredeceğini de takip ediyor. Peki bayramda bizi nasıl bir hava bekliyor? Yağmur beklentisi hangi günlerde yoğunlaşıyor? Dr. Güven Özdemir, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Hava DurumuTürkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, bayram tatilinin başlayacağı hafta sonunda düşecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik, "Hafta sonunda kuzeyden gelen yağışla sıcaklıklarda 4 ile 6 derecelik düşüş bekliyoruz. Yurt genelinde sıcaklık mevsim normallerine yaklaşacak, diyebiliriz" dedi.
#Kurban BayramıTüm yurt genelinde kavurucu sıcakları yaşamaya başladık. Dışarıdan eve girdiğimizde ya da arabaya bindiğimizde imdadımıza klimalar yetişiyor. Ancak klimaların yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Özellikle arabaya biner binmez klimanın açılması son derece tehlikeli. Peki, nedir bu kadar tehlikeli olan şey? Hem araç içinde hem de ev ve iş yerlerinde klima kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgül Naurzvai ile konuştuk.
#SağlıkTürkiye genelinde sıcak hava dalgası devam ediyor ve birçok şehirde termometreler 40 dereceyi gördü. Peki bu sıcak hava dalgası ne kadar daha sürecek? Yağış bekleniyor mu? Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Hava DurumuMikrobiyolog Profesör Naveed Khan, 'beyin yiyen amip' olarak bilinen Naegleria fowleri riskinin iklim değişikliği nedeni ile İngiltere'de artabileceği uyarısında bulundu. İngiliz medyası ölümcül hastalıkla ilgili detayları okuyucuları ile paylaştı.
#Naegleria FowleriAfrika kıtası denince herkesin aklına çok sıcak bir iklim geliyor. Bu doğru fakat özellikle Batı Afrika’daki sıcak hava dalgası, iklim kriziyle daha da güçlendi. Durum öyle bir hal aldı ki, bölgede sıcaklık endeksi şubat ayında 50C'ye ulaştı. Küresel ölçekte kaydedilen en sıcak şubat ayını yaşayan yerel sakinler, durumu “Sıcak nemle birleşince zaman duruyor” sözleriyle anlatıyor
#İklim Krizi