Kütahya'nın Hisarcık ilçesindeki bir ortaokulda, öğrencilerin derslerde de yöresel ağız kullanmaları üzerine okul yönetimi tarafından, Türkçe'nin doğru ifadelerle öğrenilmesi amacıyla "yöresel ağız sokağı" oluşturuldu. Öğrenciler, uygulama sayesinde yöresel ağızdaki bazı ifadelerin doğru şeklini öğrenebiliyor.
#Yöresel Dil- Sakarya'nın Hendek ilçesindeki ortaokulda seçmeli Abhazca dersi alan Kafkas kökenli öğrenciler, dillerini okulda öğrenme fırsatı yakalıyor - Beylice Ortaokulu Müdürü Akın: - "Zazaca, Abhazca, Gürcüce, Lazca ve Kürtçe gibi dillerin olması, bu ülkenin zenginliğidir, ülkemiz bu konuda çok şanslı. 'Bu dillerin ve kültürlerin yaşatılması, ayakta tutulması' demek, 'ülkenin ayakta kalması' demektir"
DİYARBAKIR’da hırsızlık şüphesiyle elindeki dizüstü bilgisayar ile yakalandıktan sonra, hakkında örgüte yardım ve yataklık etmekten 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan PKK’lı Hacker R.Ç.’nin, Namaz Dağı’nda güvenlik güçlerinin yürüttüğü operasyondan, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı’na ait çok gizli bilgileri elde edip örgüt elebaşlarından Murat Karayılan’a gönderdiği, PKK’nın bu bilgiler ışığında güvenlik güçlerinin operasyonlarına karşı tedbir aldığı ortaya çıktı.
DİYARBAKIR’da hırsızlık şüphesiyle elinde dizistü bilgisayarla yakalanan PKK’lı hacker R.Ç.’nin, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı’na ait çok gizli bilgileri internet ortamından elde ederek, porno ve oyun CD’lerine aktarıp Kandil’deki PKK karargahına gönderdiği, örgütün bu bilgiler ışığında tedbir alarak güvenlik güçlerinin operasyonlarını boşa çıkarmaya çalıştığı anlaşıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye devam ediyor. Açıklanan yeni listede yine kıyma başta olmak üzere etlerde tek tırnaklı eti kullanılırken, peynirde süt çıkmaması ve et dönerde dil eti çıkması dikkat çekti. Peki döner ve peynirdeki bu durum sağlığımızı nasıl etkiliyor? İki üründe de sahtekârlık olduğu kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkÇiğli Ataşehir’de eğitim öğretim hayatına devam eden Özel Bilgiç Çocuk Anaokulu, yeni eğitim öğretim dönemi hazırlıklarını tamamladı. Erken kayıtların dolmak üzere olduğunu belirten kurucu Beril Çelikel, velilerin gösterdikleri ilgi ve teveccühten memnuniyet duyduğunu belirtti.
#1Yemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkSon yıllarda tüketicileri yanıltan ambalajlarla uygun fiyata satılan eritme peynirler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlığın hazırladığı yeni peynir taslağına göre, eritme peynirlerin artık yöresel peynirleri çağrıştıracak şekilde satılmasına izin verilmeyecek. Bu peynirlerin adının yazım punto büyüklüğü en az 3 milimetre olacak. Taslak ile katkılı peynirleri de düzenleyen Bakanlık, peynirlerdeki çeşni oranını yüzde 6 ile sınırlayacak.
#Tarım Ve Orman BakanlığıÇorumlu Adıgüzel Baklan’ın çocukları, Almanya’da kurdukları gıda imparatorluğu ile Türklerin ve Almanların gönlüne girdi. Almanya’daki Türklere ve Almanlara Türkiye’nin damak tadı ürünlerini sunan Baklan ailesi, iki ülke arasında sağlam bir ‘uyum köprüsü’ oldu. Türkiye’de geçirdikleri tatillerden sonra, “Türk mutfağının lezzetini unutamayan Almanlara Türkiye’nin damak tatları burada” dercesine ilginç bir konsept geliştiren ve 37 yılı aşan ticari tecrübeleri ile Türk gıda ürünlerine Avrupa’ya en önemli ihracat yolunu açan Mustafa Baklan ile Suntat’ın Almanya’nın Mannheim kentindeki merkezinde konuştuk.
#AlmanyaBalıkçı Rıza’yı takdir etmemek imkânsız. Özen gösteriyor, gayret ediyor ve işi severek yapıyorlar. Benim önüme gelenlerle askeri bir tabur doyacağı için hepsini çok ciddi inceleyemedim. Ama “Bu olmamış” diyeceğim hiçbir lezzete de rastlamadım. Tam tersine; memnun kaldığım ya da çok beğenip tekrar denemek isteyeceğim birçok meze ve balık vardı.
#Vedat MilorABD'de üç yıl boyunca tam 17 doktora görünen yedi yaşındaki Alex’in sağlık sorununu ChatGPT'nin çözmesi, yapay zekanın ‘doktorluk’ yolunda olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Peki yapay zeka doktorların yerini alabilir mi? Alanında uzman isimler hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Yapay ZekaBelli bir yaşa gelen, iş hayatını geride bırakıp emekli olan çoğu insan bir kenara çekilir, yılların yorgunluğunu hiçbir şey yapmadan sadece dinlenerek çıkarmaya çalışır. Ancak boş durmaya alışık olmadığı için mutlaka kendini meşgul edecek bir şeyler arayan ya da çalışırken yapamadığı şeylerin acısını çıkarırcasına çok farklı alanlara yönelen ve 'Bu yaştan sonra yapılmaz' denen şeyleri başaranlar da var. Biz de ‘Bir Sorudan Fazlası’ serimizde emeklilik sonrası bir kenara çekilmeyen, aksine tutkularını ileri yaşlarda keşfeden ve yaptıkları işlerle parmakla gösterilen o nevi şahsına münhasır insanlarla konuştuk.
#EmeklilikKapadokya bölgesine ilk kez 60 yıl önce ayak bastım. Oraya her sene birkaç tur yaptıkça bölgeyi daha çok tanıdım; ucu bucağı olmayan bir yerdi. Bölge çok ilginç bir büyüme içinde. Nüfusunun çok arttığını söylemek mümkün değil. Turist sayısında da kontrol sağlanırsa gelecek buranındır. Ama tabii çevrenin korunması en önemli nokta. Bu bölgenin tarihi Anadolu’ya ışık tutuyor.
#AnadoluÜlkemizin en gözde tatil beldesi Bodrum, bu mevsimde birçok ünlü şefi ağırlayarak ziyaretçilerine deniz, kum ve güneş kadar gastronomik bir deneyim de vaat ediyor. Londra’nın sevilen mekânlarından The Counter’ın şefi Kemal Demirasal’ın bu yaz Bodrum’a gelmesi en heyecan verici şeylerden biri... Loft Elia’nın mutfağına giren ürünleri bir çiftlikte özel olarak ürettiren şef Deniz Aşan’dan her cumartesi ‘atıksız sofralar’ kurulan Barbaros Farm’a, zeytinyağlı kalburabastısıyla ünlü Kısmet’ten şef Mehmet Yalçınkaya’nın yeni restoranı Denizden’e beldede mutlaka gidilmesi gereken yeme-içme mekânlarına bakalım.
#Ebru ErkeKahvaltılıklarımızın çeşitliliği milletçe günün ilk öğününe duyduğumuz büyük sevginin de bir yansıması. Bayram sabahı ailece bir araya geldiğimiz o güzel sofralara otururken hem yazarımız Sahrap Soysal’la geleneksel kahvaltıları hatırlayalım hem de Gastronometro şeflerinin masamızı renklendirecek tariflerine bakalım...
#Peynir