Son yüzyılda yaşadığımız afetler ve sonrasında çıkarılmaya çalışılan dersler bugün tekrar gündemimize geldi. Asırlar boyunca toplumlar afetler ile mücadele ederken neden zarar görebilirliğimiz edindiğimiz tecrübeler ile azalmıyor? Neden her defasında yaşanılan olayın şiddeti konuşuluyor? Ya da bizler yönetilebilecek acil durumları yönetemediğimizde olayın şiddetini ve büyüklüğünü konuşarak sorumluluklarımızdan kurtulmaya mı çalışıyoruz? Oysa ki benzer durumlarda daha az zarar gören toplumlar ve yönetim şekilleri örnekleri varken. Sorunun derinliklerine inince karşımıza çıkan en önemli bulgu eğitim. Yani içselleşmemiş, eyleme ve davranışa dönüşmemiş eğitim.
#Konuk YazarBilinmesi ve uyulması bir vatandaşlık hak ve görevi olan ve en temel yasa kabul edilen "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası" 2709 sayılı Kanun ile kabul edilerek yürürlüğe girmiştir 2709 sayılı Kanun nedir, kanunun içeriğinde ne yer alır ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Sayılı KanunÜlkelerin yönetim şekilleri ve küreselleşen dünya görüşü herkes tarafından büyük bir merak uyandırıyor. Ulus devlet anlayışı ise her zaman merak edilen kavramlardan bir tanesi olarak ön plana çıkıyor. Ulus devlet nedir? Ulus devlet anlayışı ve fikri ne zaman ortaya çıkmıştır ve milliyetçilik farkları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ulus Devlet Nedir?Dünya genelinde çok sayıda devlet bulunmaktadır. Bu devletlerin ise birbirinden farklı yönetim şekilleri var. İstek ve ihtiyaca göre oluşturulan devlet yönetim şekillerinin de farklı özellikleri bulunur. Özellikle sosyal devlet özellikleri çok merak ediliyor. Sosyal devlet nedir ve özellikleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Sosyal Devlet Nedir?Sergen Yalçın, "Sahada kazanmak için her şeyi yapacağız. Sahada! Biz zaten sezon başından beri VAR'dan bir şey kazanamadık. İlk maç penaltı aldık. VAR ile ilgilenmiyoruz Gerekirse VAR oyuna karışmasın, fark etmez. Yeter ki bıraksınlar sahada mücadelemizi verelim" dedi.
#Sergen YalçınDünya genelinde ve tarihte pek çok ülke farklı yönetim şekilleri ile yönetilmiştir. Farklı yönetim biçimleri ile yönetilen bu ülkelerin yaşayış biçimleri de yönetim biçimine göre değişkenlik göstermektedir. Dünya üzerinde hala tek tip bir yönetim biçimi bulunmamaktadır. Kimi ülkelerde Cumhuriyet ve demokrasi bulunurken kimi ülkelerde ise krallık yani monarşi sistemi ile yönetilmektedir. Dünya üzerinde birçok yönetim biçimleri vardır. Ülkemizin yönetim biçimi ise Cumhuriyet’tir. Peki, başka hangi yönetim biçimleri bulunmaktadır? Yönetim biçimlerinin anlamları ve özellikleri nelerdir? Yönetim biçimleri neler olabilir? İşte yönetim biçimleri ile alakalı her şey.
#Yönetim Biçimleri Nelerdir?Berlin Duvarı tarihi ile oldukça bilinen yapılardan biridir. İnsanlar tarafından hikayesi çokça merak edilir. Berlin Duvarı nedir, neden ve ne zaman yapıldı, Berlin Duvarı hikayesi ve yıkılışı hakkında bilgileri derledik.
#Berlin Duvarı Nedir Neden Ve Ne Zaman Yapıldı?Sosyal bilgiler dersi öğrencilere birçok farklı kavramın öğretildiği derslerin başında gelir. Özellikle hayata dahil birçok konu ve kavram sosyal bilgiler dersi kapsamında öğretilir. Bu kavramlardan bir tanesi de demokrasi kavramıdır. Demokrasi kavramı ve diğer kavramların yanında, demokrasinin uygulanma süreçlerinde ile ilgili detayları derledik.
#7. Sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasinin Uygulanma Süreçleri Konu AnlatımıKasımpaşalı futbolcu Yusuf Erdoğan, yaz transfer döneminde Avrupa'dan birkaç tane teklif aldığını açıklayarak, "Benim o dönem iki takım vardı aklımda. Birisi şu an oynadığım kulüp Kasımpaşa, diğeri Galatasaray’dı. Avrupa’ya gitmek için gitmek istemedim" diye konuştu.
#Yusuf ErdoğanKatalan devi Barcelona, Japon firması Rakuten’le yaptığı anlaşma sonrası gücüne güç kattı. 55 milyon Euro’luk göğüs reklamı anlaşmasının ardından dünyanın en değerli formasının sahibi olan Barça, diğer forma gelirleriyle birlikte senede 540 milyon Lira’yı kasasına koyacak.
#BarcelonaŞirketlerin dijitalleşmeye odaklanmasıyla birlikte gençlerin önemi her zamankinden daha çok arttı. Bugün yönetici pozisyonlarında bulunan X kuşağı, yeni teknolojiyi anlayabilmek için yaşlarının yarısı kadar olan gençlerden destek almak zorundalar. Bunu fark eden bazı şirketler yönetim kurulunun yanında bir de gençlerden oluşan ‘Gölge Yönetim Kurulu’ oluşturuyorlar.
#Gölge YönetimHayatımızın her anında ‘oy kullandığımız’ gerçeğini İnsana Güven’in kurucusu Metin Hara’ya sorduk. Şu tespiti çarpıcıydı: “Bu araba neden bu yöne gidiyor diye sinirleniyorsun ama direksiyondaki senmişsin meğer... Yön seçimini sen yapmışsın. Bununla yüzleşen insan bir anda bu idraktan kaçmak isteyebiliyor. Halbuki o idrakteki amaç kendini yargılamak değil; anlamak, analiz etmek ve sonra harekete geçmek...”
#İnsana GüvenCumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye'ye yönelik askeri müdahale için kararı Kongre'ye bırakmasına ilişkin "Biz bir komşu ülke olarak bizim hissiyatımız tabi farklı olur. Onlar uzakta farklı olur. Dolayısıyla her zaman çok da dört dörtlük çakışmayabilir politikalar" değerlendirmesinde bulundu.
“Teröre Karşı Ulusal Mutabakat” metni hazırlayan ve siyasi partilere “Sorunları oturup konuşalım” çağrısı yapan TBMM Başkanı Çiçek, “Rahmetli Özal, ‘Ya şu GAP TV’den her gün 2 saat Kürtçe yayın yapalım’ dedi, karşı çıkanlardan biri ben oldum. ‘Arkadaşlar bugün görmediğimiz sorun yarın ciddi bir durum olarak karşınıza çıkar’ dedi. Haklı olan Özal’mış” dedi.