Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (YHGK), milyonlarca emekliyi ilgilendiren çok kritik bir karara imza attı. Yargıtay, emekli maaşlarına bloke konulamayacağına karar verdi. Kararda, emekli maaş ve ödeneklerinin, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) alacakları ile nafaka borçları dışında haczedilemeyeceği belirtildi. İçtihat niteliği taşıyan Kurul kararı çektiği tüketici kredisini ödeyemeyen bir emeklinin maaşının dörtte birine bloke konulmasının iptali için açtığı dava üzerine verildi. Örnek YHGK kararı ışığında, bankalar, emekli maaşlarına ödenmeyen kredi taksitleri nedeniyle bloke koyamayacaklar.
#Yargıtay Hukuk Genel KuruluYargıtay Hukuk Genel Kurulu, boşanma sürecindeki tüm çiftleri ilgilendiren önemli bir içtihata imza attı. Bu karar ışığında, artık aile mahkemelerince idrak çağındaki sekiz yaş ve üstündeki çocuklar hakkında velayet hükmü kurulurken, uzman tarafından çocuğun görüşü alınmışsa, hâkim duruşmada yeniden çocuğun görüşüne başvurmayabilecek.Uzman raporuna rağmen hâkim çocuğu dinlemek isterse, duruşma salonu yerine adli görüşme odasında (AGO) uzman eşliğinde beyanı alınabilecek. Antalya aile mahkemeleri bu uygulamayı sıklıkla kullanıyor. ‘Çocuğun yüksek yararına’ dayanan bu yeni uygulamayı hem taraflar hem avukatlar memnuniyetle karşılıyor. Haberiniz olsun.
#YazarKoronavirüsle birlikte düğünlerdeki takı törenleri yerini takı sandığına bıraktı. Davetlilerin gelin ya da damada takmayıp sandığa attığı takılar kadına mı erkeğe mi ait sayılacak? Yanıtını, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan verdi: “Sandığa atılan küpe, gerdanlık, kolye gibi kadına özgü takılar kadına; erkek kol saati, altın kol düğmesi erkeğe ait. Hem kadın hem erkeğin kullanabileceği özellikteki yarım altın, çeyrek altın, para, döviz ortak. ‘Gelin sandığı’ ve ‘damat sandığı’ ayrı ayrı ise içindekiler ‘sandık sahibi’ne ait.”
#YazarYargıtay, “Düğünde kadına takılan her türlü ekonomik değeri olan şey kadına ait” içtihadını değiştirdi mi? Artık düğünde kadına takılan kadına, erkeğe takılan erkeğe mi verilecek? Takı torbası, sandığına koyulan takı nasıl paylaşılacak? Son emsal kararı ışığında, düğünde erkeğe takılan ‘kadına özgü olmayan’ takılar artık erkeğe verilebilecek. Ata, cumhuriyet altını, yarım, çeyrek, gram altın gibi ziynet eşyaları kolye, gerdanlık, bilezik, küpe gibi ‘kadına özgü’ sayılamayacağı için erkeğe kalabilecek. Para da bu kapsamda.
#YargıtayYargıtay, “Düğünde kadına takılan her türlü ekonomik değeri olan şey kadına ait” içtihadını değiştirdi mi? Artık düğünde kadına takılan kadına, erkeğe takılan erkeğe mi verilecek? Takı torbası, sandığına koyulan takı nasıl paylaşılacak?Son emsal kararı ışığında, düğünde erkeğe takılan ‘kadına özgü olmayan’ takılar artık erkeğe verilebilecek. Ata, cumhuriyet altını, yarım, çeyrek, gram altın gibi ziynet eşyaları kolye, gerdanlık, bilezik, küpe gibi ‘kadına özgü’ sayılamayacağı için erkeğe kalabilecek. Para da bu kapsamda.
#YazarYARGITAY Hukuk Genel Kurulu (YHGK) eşini ailesine gönderdikten sonra telefonlarına çıkmamak ve aramamayı boşanma sebebi oluşturan bir “kusur” olduğuna karar verdi. Oybirliği ile verilen Kurul kararı örnek niteliği taşıyor.
#GazetehaberleriYargıtay Başkanlığı; Yargıtay Genel Kurulu ve dairelerinden “sevgili tazminatı” konusunda farklı kararlar çıkınca, iki hafta önce içtihatları birleştirmek üzere gündem belirleyip Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nu toplantıya çağırdı ve gündemle birlikte üyelerine duyurdu.
#GazetehaberleriYargıtay, tedbir ve çocuğa bağlanan nafaka konusunda iki önemli içtihat kararı verdi. Bu örnek kararlardan ilkinde boşanma davası sürerken hâkimin takdiri ile bağlanan tedbir nafakasıyla ilgili, “Aile hâkimi, boşanma davasında tedbir nafakası istemediğini açıklayan eşe (kadın) kendiliğinden tedbir nafakası veremez” dedi. “Velayetin değiştirilmesi davasında” davanın kabulü halinde; çocuk yararına “dava tarihinden” değil “hükmün kesinleşme tarihinden” itibaren nafaka verilmesi istendi.
#Oya ArmutçuYargıtay Hukuk Genel Kurulu (YHGK) İstanbul Ataşehir’de 8 Haziran 2010’da meydana gelen sel baskınında Kurbağalıdere’den geçen vatandaşlara yardım ederken sele kapılan ve cesedi bile bulunamayan belediye işçisi Mevlüt Macit’in ailesinin davasında son sözü söyledi. Kurul, aileye verilen 310 bin liralık manevi tazminatı, “Haksız zenginleşmeye neden olacağı” gerekçesiyle yüksek buldu. Kurul kararı kesin ve bağlayıcı olduğu için yerel mahkeme hükmettiği 310 bin liralık tazminatı düşürmek zorunda.
#KahramanBoşanan kadınlara bağlanan yoksulluk nafakasının, asgari ücretle işe girmeleri halinde kesilemeyeceği içtihatının ardından Yargıtay, bu nafakanın nasıl artırılacağına ilişkin ilginç bir karar verdi. “Davalı kocanın gelirinde en az Üretici Fiyat Endeksi oranında iyileşme meydana gelmiştir” diyen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, asgari ücretli kadının nafakasında ÜFE oranında artış yapılmasını istedi.
#YazarlarAnayasa Mahkemesi’nin boşanıp eşiyle birlikte yaşayan kadınların yetim maaşlarının kesileceği kanun düzenlemesine vize vermesinin ardından bir karar daha çıktı. Yargıtay da SGK’ya “Hileli boşanan kadının maaşını kes, ödediğini geri al” diyerek son noktayı koydu.
#AYMYARGITAY Hukuk Genel Kurulu da (YHGK) evli kadının sadece bekârlık soyadını kullanamayacağı içtihatını Anayasa Mahkemesi (AYM) kararları doğrultusunda 30 Eylül’de verdiği süpriz bir kararla değiştirdi. Artık evli kadınlar aile mahkemelerine dava açarak kendi soyadlarını kullanabilecek. Daha önce mahkemeler vize verse bile Yargıtay, Medeni Kanunu gerekçe göstererek evli kadınların sadece bekârlık soyadlarını kullanmalarına onay vermiyordu.
#KadınYargıtay, kaçak elektrik kullandığı tespit edilen bir çiftçinin açtığı davada dikkat çekici bir karar verdi. Elektrik dağıtım şirketi, çiftçiye 33 bin 500 liralık bir ‘kaçak’ faturası çıkardı. Çiftçi faturaların iptali için dava açtı. Ancak yerel mahkeme şirketi haklı buldu. Dosya Yargıtay'a gitti. Yargıtay kararında “Fatura zaten cezalı tarifeden kesilmiş. Bunun üzerinde kayıp-kaçak, dağıtım, perakende satış gibi ilave bedeller yüklenemez. Bu durum eşitlik ilkesine aykırı” diyerek yerel mahkeme kararını bozdu.
#ElektrikAvrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), cemevlerini cami, kilise ve sinagoglar gibi elektrik faturasından muaf tutmayan devletin Alevilere din temelinde ayrımcılık yaptığına karar vermesi ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun (YHGK) da cemevlerine vize kararının ardından hükümete önemli bir çağrı geldi.
ESKİ CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, Başbakan Erdoğan’a yönelik “Bu üslup maganda üslubu. Başbakan üslubu değil, külhanbeyi üslubu. Sen iktidar olmuşsun ama adam olamamışsın” sözleriyle ilgili farklı mahkemelerden farklı kararlar çıktı. Deniz Baykal, “Adil yargılama hakkım zedelendi” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.