Güncelleme Tarihi:
Ataşehir Belediyesi’nde taşeron bir firmanın işçisi olarak çalışan Macit, köprünün üstünde mahsur kalan onlarca vatandaşı kurtarmış ancak kendisi sele kapılarak kaybolmuştu. Macit yedi yıl önce gazetelere “Kahraman İşçi” şeklinde haber olmuştu.
Ailesinden alınan DNA örnekleriyle Mevlüt Macit’e ait olduğu kesinleşen ayakla birlikte aynı yerde başlaması gereken cenazeyi arama çalışmaları yapılmadı. Cenazeye ulaşılamadığı için aileye bir mezar yeri de verilemedi. Macit ailesi hukuk savaşı başlattı.
MAHKEME 310 BİN LİRA MANEVİ TAZMİNAT
Eşi Güllü Macit, oğlu Onur ve kızları Burcu ile Hande, maddi-manevi tazminat davası açtılar. Anadolu 21. İş Mahkemesi, iki yıl önce Mevlüt Macit’in eşi Güllü Macit için 100 bin, oğlu Onur ile kızları Hande ve Burcu için de 70’er bin TL olmak üzere toplam 310 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Mahkeme, ayrıca acılı eş Güllü Macit’in maddi kayıpları için de yaklaşık 39 bin TL verilmesine hükmetti.
ZİYARET EDECEKLERİ BİR MEZAR TAŞLARI BİLE YOK
Karar Yargıtay’da temyiz edildi. Daire, “Miktarın haksız zenginleşmeye neden olabileceği’ gerekçesiyle tazminat miktarının düşürülmesine karar verdi. Ancak Anadolu 21.İş Mahkemesi işçinin cesedi bulunamamış, ailenin ziyaret edebileceği bir mezar taşları bile yoktur, İstanbul’daki ev fiyatları dikkate alındığında, davacıları zenginleştirecek bir miktar değildir, diyerek itiraz etti ve kararında direndi.
GENEL KURUL DA YÜKSEK BULDU
Bunun üzerine dosya geçen ay Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun önüne geldi. Kurul da Dairenin tazminatı düşürme kararını yerinde buldu. Bu nedenle İstanbul 21. İş Mahkemesi, Macit ailesi lehine hükmettiği 310 bin liralık manevi tazminatı düşürecek.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun aldığı bu karar, benzer olaylar sonrası açılacak manevi tazminat davalarına emsal teşkil edeceğinden büyük önem taşıyor.
AİLE AYM YOLUNDA
Macit ailesi Yargıtay kararının ardından Anayasa Mahkemesine gitmeye hazırlanıyor.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR