YGS bitti. Sınav heyecanını atlatan adaylar sonuçlarını öğrendi. Şimdi sıralamadaki yerlerini korumak ya da yükseltmek hedefiyle Lisans Yerleştirme Sınavları için çalışıyorlar. Uzmanlar, bu hazırlıklar sırasında okul başarısının da ihmal edilmemesi gerektiğini söylüyor, çünkü yüksek gelen diploma notu sizi aynı puanı aldığınız bir aday karşısında daha da yukarıya çıkaracak.
#YGSİki milyona yakın adayın girmeye hak kazandığı LYS 2016’nın başvuruları,bugün saat 23.59’da sona erecek. Başvurular, bireysel olarak ÖSYM’nin internet adresinden veya başvuru merkezlerinden yapılabilecek. Seçilen her LYS için sınav ücreti olan 35 TL’nin ödenmesi gerekiyor.
#LYSİyi bir üniversiteye girebilmenin ilk adımı olan ve 13 Mart’ta yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) sonuçları, 25 Mart’ta açıklandı. Ancak sınav başında ter döken yüz binlerce aday için maraton hâlâ sürüyor. 18-19 ve 25- 26 Haziran’da düzenlenecek Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) için çalışmaya devam etmeleri gerekiyor. Biz de YGS sonrası morali bozulan, yorgunluğa kapılan adaylar için motivasyonlarını geliştirecek bazı önerileri derledik.
#LYSYükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları 25 Mart’ta açıklandı. Şimdi sırada Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) var. Uzmanlar, kötü geçen bir YGS’yi, LYS’de telafi etmenin mümkün olduğunu söylüyor. Bunun için, moral bozukluğunuzla baş edip motivasyonunuzu yükseltmeniz ve iyi bir üniversiteye yerleşmek için hazırlıklara tam gaz devam etmeniz gerekiyor. İşte uzmanların bundan sonraki hazırlık sürecine yönelik önerileri.
#SınavÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, 13 Mart 2016'da gerçekleştirilen 2016-YGS’ye ait madde analizlerinin incelendiğini, cevap anahtarlarının kontrollerinin tamamlandığını, itirazların bilimsel açıdan değerlendirildiğini belirtti. Demir, "ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından temel soru kitapçığında yer alan temel matematik testindeki 15'inci soru ile fen bilimleri testindeki 9'uncu sorunun iptal edilmesine, fen bilimleri testindeki 7'nci sorunun 'A' olarak girilmiş cevabının 'D' olarak değiştirilmesine karar verildi" dedi.
#ÖSYM13 Mart Pazar günü yapılan YGS bir aday yasak olmasına rağmen sınav salonuna telefon sokmuş ve sınav öncesi soru kitapçığı ile boş cevap kağıdının fotoğrafını çekip Twitter’dan paylaşmıştı. ÖSYM’nin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, aday tespit edildi ve hakkında idari işlem başlatıldı.
#ÖSYMÜniversiteye girişin ilk ayağı olan YGS bitti. Uzmanların yorumlarına göre, bu yılki din kültürü ve ahlak bilgisi soruları adayları zorladı. Uzmanlar, “Genel olarak kolay sayılabilecek tarih soruları ise son 3 yıla göre daha zordu. Türkçe de ise bu seneki paragraf soruları daha anlaşılır türdendi. Matematikte 3 seçici soru sorulmuş. Biyolojide bilgi içerikli soru sayısı ise fazlaydı” dedi.
#YGSÜniversiteye girişte birinci basamak olan ve 2 milyon 178 bin adayın katıldığı YGS sınavı sona erdi. 2016 YGS sınavı saat 10:00'da başlamıştı. 160 dakika sınav süresi verilen öğrencilerin YGS maratonu saat 12:40'da sona erdi. Şimdi öğrenciler sınav soruları yayınlandı mı?, Sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? sorularının yanıtlarını merak ediyor.
#YgsMilyonlarca adayın hayallerini gerçekleştirmek için gireceği sınavların başvuru ve sınav tarihleri en çok merak edilen konular arasında yer almaya devam ediyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) 2018 yılında yapacağı sınavlar için adaylar merak ettikleri soruların cevabını internette arıyor. Peki KPSS ne zaman? 2018 ALES ne zaman yapılacak? YKS 2018 ne zaman? İşte detaylar...
#KPSSYarıyıl tatili bitti. Yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen bugün ders başı yaptı. Ara sınıflar için değişen bir şey yok ancak ortaokul ve lise son sınıflar ile mezunlar için ikinci dönem, değişen üniversiteye ve liseye giriş sınav sistemlerinin uygulandığı bir süreç olacak. Önce başvuru dönemi atlatılacak, ardından da haziran ayının gelmesiyle sınav maratonu başlayacak.
#YKSTürkiye’nin de imzaladığı Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi, her çocuğun eğitim, sağlık gibi haklarını yasayla güvence altına alıyor. Yine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yönetmeliğine göre engelli öğrencilerin kaynaştırma eğitimine katılarak yaşıtlarıyla aynı okullarda eğitim alma hakkı bulunuyor. Maalesef sıkça dile getirilen bu haklar lafta ve kâğıt üzerinde kalıyor. Dilara, Rüzgar, Özge, Raci’nin yaşadıkları da bunun en çarpıcı örneklerinden. Onların hikâyelerini dinledikçe en temel hakları olan eğitim için bile ne kadar olağanüstü bir çaba sarf etmeleri gerektiği daha net anlaşılıyor.
#EngelliCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TEOG’u kaldırılmasına yönelik sözleri pek çok öğrenci ve velinin kafasında soru işareti bıraktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz cuma günü katıldığı bir televizyon programında 'TEOG'un kaldırılması lazım. Biz TEOG'la mı geldik? Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı.' ifadelerini kullandı. Peki TEOG kaldırıldı mı?
#TeogBirçok özel okul artık amblemlerini bastıkları kitap, kırtasiye ve kıyafet ürünlerini zorunlu kılarak piyasadan 3-5 kat fazla fiyata velilere satıyor. Çarşı-pazarda 5-10 TL’ye satılan tişörtler okullarda 75 TL’ye, piyasada 30 TL’lik pantolonlar 120 liraya, 10 liralık şapkalar 50 TL’ye satılıyor. Son keşif ise kırtasiye setleri. Siz tek tek piyasadan alınca 300 lira, okuldan alırsan 660 TL. İşi iyice ticarete döken okullar bu zorunlu alışverişler için internet sitesi bile kurmuşlar.
#YazarlarLYS 2017 tercih sonuçları için heyecan dolu bekleyiş devam ederken ÖSYM'nin geçtiğimiz yılki sınav takvimini inceleyen adaylar büyük heyecan yaşadı. Geçen yılki tarihlere bakıldığında sonuçların bugün açıklanabileceği öngörüsü oluştu. ÖSYM, herhangi bir önlisans, lisans veya açıköğretim bölümüne yerleşememiş olan öğrenciler 29 Ağustos-5 Eylül 2017 tarihleri arasında tercihte bulunmuştu. Pekii LYS 2017 ek tercihleri bugün açıklanır mı? ÖSYM tarih verdi mi?
#Lys