YGS bitti, şimdi sırada LYS var motivasyonunuzu düşürmeyin

Güncelleme Tarihi:

YGS bitti, şimdi sırada LYS var motivasyonunuzu düşürmeyin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2016 12:03

İyi bir üniversiteye girebilmenin ilk adımı olan ve 13 Mart’ta yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) sonuçları, 25 Mart’ta açıklandı. Ancak sınav başında ter döken yüz binlerce aday için maraton hâlâ sürüyor. 18-19 ve 25- 26 Haziran’da düzenlenecek Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) için çalışmaya devam etmeleri gerekiyor. Biz de YGS sonrası morali bozulan, yorgunluğa kapılan adaylar için motivasyonlarını geliştirecek bazı önerileri derledik.

Haberin Devamı

Kalemi eline almak sana bir işkence gibi mi geliyor? Ya da tam çalışmaya başladığında büyük bir isteksizlik gelip yakana mı yapışıyor? Zaman zaman motivasyon kaybı hepimizin başına gelir. Kısa süreli ise problem değil, ancak bu süre uzuyorsa yeni stratejiler denemeniz gerekiyor, demektir. Yeni Zelanda’nın hükümet destekli eğitim ağı Open Polytechnic ders çalışma motivasyonunu kaybetmeye başlayan öğrencilere akılcı önerilerde bulunuyor. Motivasyona ihtiyacınız varsa bunları deneyin.

POZİTİF DÜŞÜNÜN

Yapabilecekleriniz konusunda kendinizi sürekli negatif şekilde eleştiriyorsanız, öncelikle bunu bırakın. Pozitif mesajlara yoğunlaşın: “Başarabilirim”, “Matematikte iyiyim”, “Bir önceki sınavı başarı ile geçtim, bunu da yapabilirim.”

GEÇMİŞ BAŞARILAR ÜZERİNE ODAKLANIN

Haberin Devamı

Elinize kağıt, kalem alın ve geçmişte yaptığınız başarılı işleri listeleyin. Bu daha önce girdiğiniz başarılı sınavlar, yarışmalar, hatta ev boyamadaki hünerleriniz bile olabilir. Bunları başarı ile yaparken nasıl düşündüğünüzü ve hangi teknikleri kullandığınızı hatırlayın.

ARKADAŞ ÇEVRENİZE BİR GÖZ ATIN

Zaman zaman çevrenizle yaşadığınız sorunlar çalışma motivasyonunuzu alt üst edebilir. Böyle durumlarda birlikte vakit geçirdiğinizde sizi yeniden cesaretlendirebilecek arkadaşlarınızla görüşün.

GERÇEKÇİ AMAÇLAR KOYUN

Ulaşamayacağınız, uç hayaller motivasyonunuzu düşürebilir. Gerçekçi hayallerin peşinden gidin. Bunun için öncelikle hangi işi yapmanız gerektiğini belirleyin. Bunları küçük, yönetilebilir parçalara bölün. Her biri için küçük bitiş tarihleri oluşturun ve sonunda ulaşılabilir hedefleri yeniden gözden geçirin.

KONTROLÜ ELE ALIN

Planlama yapar, pozitif düşünür ve gerçekçi hedefler belirlerseniz, çalışmalarınız üzerinde kontrolünüzün arttığını göreceksiniz. Fakat hâlâ istediğiniz başarıyı yakalayamıyorsanız, nasıl öğrendiğinizi gözden geçirin. Hangi çalışma yöntemlerinin sizde işe yarayıp yaramadığı konusunda emin olun. Belki de diğer öğrencilerin başarıya ulaştığı teknik ve stratejiler sizin için uygun değil. Böyle bir durumda yeni stratejiler belirlemek için kendinize biraz zaman tanıyın. Yeni bir strateji belirlediğinizde ise bunun ders çalışırken ‘ne kadar doğru olup olmadığı’na değil, işinize odaklanın.

Haberin Devamı

BAHANELERİNİZİ YAZIN

Motivasyon düştüğünde bunu kendimize açıklamak için bahanelere başvururuz. “Çok yorgunum”, “Artık çalışmak için çok geç kaldım”, “Birçok sorumluluğu sırtımda taşıyorum”. Bu bahanelerin peşine düşerseniz, motivasyonunuzu hiçbir zaman kazanamayabilirsiniz. Sınava çalışmak için geç değil. Bir yerden başlayın ve ilerleyebildiğiniz kadar gidin.

KENDİNİZİ ÖDÜLLENDİRİN

Motivasyonunuzu pozitif teşvik ve ödüllendirme ile de artırabilirsiniz. Bu ödül küçük ya da büyük belki de uzun zamandır beklediğiniz bir şey olabilir. Sahilde yürümek, favori dizinizi izlemek, arkadaşlarla dışarıda vakit geçirmek ya da bir bardak çay... Kendinizi neyle ödüllendireceğinize karar verdikten sonra, çalışma planınızı gözden geçirin ve bunu gerçekleştirilebilecek şekilde bölümlere ayırın. Başardığınız her bölüm için de kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!