BİLSEM’ler, özel yetenekli öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla açılmış proje tabanlı bağımsız destek eğitim kurumları olarak tanımlanıyor. Aralık ayı itibarıyla Türkiye genelinde 110 bin 730 özel yetenekli öğrencinin, ilgi alanları doğrultusunda eğitim aldığı bu kurumlar bazı veliler tarafından bir ‘statü’ merkezi olarak değerlendiriliyor. Çocuklar bu merkezlerde eğitim almaları için zorlanabiliyor. Bu amaçla bazı veliler çocuklarının elinden tutup hazırlık kurslarının yolunu tutuyor. Oysa BİLSEM’ler öğrenci seçerken hazırlıktan çok yeteneği önemsiyor. Konuyla ilgili Hürriyet’e konuşan MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar, öğrencilerin BİLSEM’de eğitim alabilmek için bir sınavdan değil 3 aşamalı değerlendirme sürecinden geçtiğini belirtti. Doç. Dr. Otrar, son zamanlarda çocuğunu BİLSEM’e göndermenin ebeveynler arasında bir trende dönüştüğüne dikkat çekerek, özel yetenekli olmayan bir çocuğun BİLSEM aşamalarını geçmesi ve merkezde eğitime başlaması mümkün olsa da bu durumun sonradan uyum sorunlarına neden olabildiğini dile getirdi. Ayrıca kurs görünümlü oluşumların insanların umutlarını sömürdüğünü söyleyen Otrar, birçoğu için hukuki sürecin başlatıldığını açıkladı.
#BİLSEMEşini ve yenidoğan bebeğini kaybeden bir adam, şimdi vefat eden karısını onurlandırmak için ilginç bir mücadele veriyor. Karısı hayattayken oluşturulan bir embriyoyu kullanma izni verilen bir adam, taşıyıcı anne ile bebeği dünyaya getirmeyi umuyor. Bu onun ilginç hikayesi…
#Taşıyıcı AnneMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, gelecek yıldan itibaren tematik spor liselerinde yeni bir uygulama başlatacaklarını belirterek "Daha küçük yaşlardan itibaren çocuklarımızın sportif yeteneklerini tespit edip o yeteneklerine uygun eğitim öğretim almalarını bütün eğitim öğretim hayatlarının o spor alanına özgü bir biçimde yürümesini temin edecek bir adım atacağız" dedi.
#Yusuf Tekinİlk okuma yazma öğretimi çağımız okuryazarlıklarının temelini oluşturan nörolojik ve psikolojik bir süreç olarak ele alınabilir. Çocuğun öğrenme özelliklerinin somut şekilde gözlendiği bu süreç gerek çocuk gerekse anne babalar için biraz gerilimli, biraz da heyecan verici olabilir.
#Konuk Yazarİdil Biret ve Suna Kan gibi önemli sanatçıların yurtdışında devlet bursu ile okuyarak yetişmesini sağlayan ‘Harika Çocuklar’ yasasındaki yenileme çalışmasında sona gelindi. 24 yıldır işlevsiz olan yasanın yenilenmesiyle birlikte üstün yetenekli çocuklar, okulöncesinden itibaren yakın markaja alınacak.
#Harika ÇocuklarKadınlar için hayatın her alanında, hem çalışıp hem de annelik ve ev hayatını bir arada yürütmek dışarıdan göründüğü kadar kolay olmayabiliyor. Gösteri dünyasının ünlü yıldızlarının sahip oldukları büyük servetler ve sonsuz imkanlar sayesinde bu konuda daha şanslı olduğunu düşünebilirsiniz…
#Lily AllenTrendyol Süper Lig’in 24. haftasında Adana Demirspor, deplasmanda karşılaştığı Pendikspor’a 2-1’lik skorla yenildi. Karşılaşmanın ardından Adana Demirspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman, düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
#Adana DemirsporÜlkemizde bir dönem Akhisarspor ve Hatayspor formaları giyen Portekiz Milli Takımı’nın eski orta sahası Helder Barbosa ile Kayseri Erciyesspor ve Şanlıurfaspor formaları giyen Portekiz Milli Takımı'nın eski forveti Edinho, Spor Arena'ya özel açıklamalar yaptı. Türkiye'deki kariyerlerinden bahseden Portekizli iki futbolcu, EURO 2024'teki Portekiz ve Türkiye eşleşmesi hakkında da yorumlar yaptı.
#EURO 2024İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın AKM Opera Salonu’nda ağırlayacağı piyanonun dahi isimlerinden Dmitri Şişkin’in İstanbul hayranı olduğu ortaya çıktı. Şehrin kendisine ilham ve motivasyon kaynağı olduğunu belirten sanatçı, “Mimari güzelliğine ve kültürüne hayranım” dedi.
#İstanbul Devlet Senfoni OrkestrasıErken çocukluk dönemi, 0-8 yaşı kapsayan, gelişimin en hızlı olduğu, temel tutum ve davranışların kazanıldığı insan yaşamı için önemli süreçlerden biri. Bu dönemde çocukların yaşlarına uygun gelişim ölçütlerine uygun özellikler gösterip göstermediklerini takip etmek önemli.
#Konuk YazarFenerbahçe, İzmir’in amatör kulüplerinden Bergama Gençlerbirliği’nin 15 yaşındaki orta sahası Kerem Gündüz’ü transfer etti. İzmir temsilcisinin sportif direktörü Behram Üstün, genç yıldız adayının transfer sürecine yönelik Spor Arena’ya özel açıklamalarda bulundu.
#TransferYaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) Müzik Akademisi’nin üstün yetenek burslu öğrencisi 19 yaşındaki Kaan Turan, uluslararası başarılarına yenilerini ekliyor. Dünyanın saygın üniversitelerinden biri olan ABD’deki Duke Üniversitesi’ne tam burslu olarak kabul edilen Kaan Turan eğitimini burada tamamlayacak.
#AlmanyaDeprem bölgesinin kalkındırılması ile enflasyon ve terörle mücadele partilerin öncelikli vaatlerinden. Suriyeli sığınmacıların gönderilmesi, vizesiz Avrupa ve üniversite sınavının kaldırılması da halka verilen sözler arasında.
#PartiPek çok ebeveyn çocuğunun üstün yetenekli olmasını ister. Ancak bu durum çok iyi yönetilmesi gereken bir süreç. Uzmanlar üstün yetenekli olarak nitelendirilebilecek bir çocuğun akranlarından 6 ay ilerde ya da 2 yıl ilerde olabileceğini söyleyerek bu iki seviye arasında çok büyük fark bulunduğunu belirtiyor.
#Konuk YazarGünlük yaşantımızda üstün yetenekli çocuklar ile ilgili bir haber ve konu geçtiği zaman, toplumda hemen herkesin can kulağıyla dinlediğine şahit olmuşuzdur. Geçmişten günümüze, insanların ilgisini çeken bu durum, son zamanlarda daha ilginç ve güncel olmaya başladı.
#Konuk YazarAlmanya’nın başkenti Berlin’deki ünlü ‘Gendarmenmarkt’ (Jandarma Pazarı) meydanındaki tarihi ‘Konzerthaus’ (Konser Evi) ‘Aus den Fugen’ (Çığrından Çıkmış) adı altında bir müzik festivali düzenledi. 27 Kasım’a kadar her akşam farklı sanatçıların sahne alacağı bu festivalin açılışını hafta başında, dünya çapında tanınan Türk piyanist ve bestekâr Fazıl Say yaptı. Konser Evi’nin büyük salonu tıklım tıklım doluydu.
#Düsseldorfİlk bestelerini henüz bebekken, karyolasının yanına yerleştirilen piyanoda, oyuncaklarından esinlenerek yapıyor. İki yaşında notaları, dört yaşında okuma-yazmayı öğreniyor. Beş yaşında ilk konserini veriyor. Bugün 500’den fazla bestesi, 15 albümü, dört kitabı var. Sahnede kendini evinde hissettiği için konserlere çıplak ayak çıkıyor. Besteci ve piyanist Anjelika Akbar ile Sovyetler Birliği’nde başlayıp 32 yıldır Türkiye’de devam eden, tıpkı melodileri gibi bir Doğu-Batı kucaklaşması olan hayat hikayesini konuştuk, bünyeye iyi gelecek müzik tavsiyelerini öğrendik.
#Anjelika AkbarÜnlü sanatçımız Fazıl Say çok tuhaf bir polemiğin içinde. Ardı arkası kesilmiyor. Biz onu böyle düşük atışmaların içinde değil, sahnelerde işini mükemmelen yaparken daha çok seviyoruz. Ama yıldız tozu işte... Her konuda olduğu gibi bu konuda da ekseriyetten farklı. Demek tutamıyor kendini.
#Savaş Özbey