26 Mart’ta Unilever Food Solutions’ın (UFS) Hollanda’daki Gıda İnovasyon Merkezi Hive’de yapılan ‘Geleceğin Menüleri Trend Raporu’nun sonuçlarının açıklandığı lansmana OD Urla’nın şefi Osman Sezener’le birlikte UFS Türkiye Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz ve Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Pazarlama Lideri Didem Molay Sevin’in davetiyle katıldık.
#Müge AkgünBayburt, Karadeniz Bölgesinin iç kesimlerinde yer alıyor. Kuzeyinde Trabzon, doğusunda Erzurum ili, güneyinde ise Erzincan ili bulunan Bayburt bulunduğu coğrafi konum itibari ile hem Karadeniz, hem Anadolu hem de Doğunun mutfak kültürünün özel bir sentezini yemeklerinde içeriyor. Bayburt'un kendi has yöresel yemeklerinde et ve sebzelerin yanı sıra un ve una bağlı yemek çeşitleri bu zengin mutfakta ağırlık kazanıyor. Öyleyse yakından tanımak isteyenlere özel Bayburt Yemekleri - Bayburt'da ne yenir ve neyi meşhur? Bayburt mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#Bayburt YemekleriOMAD diyeti, "One Meal A Day" yani günde sadece bir öğün yemek yemenizi öneren bir beslenme yaklaşımı. Son dönemde çok popüler olan ve ünlü isimlerin de uyguladığı bu beslenme şeklinde, herhangi bir kalori kısıtlaması bulunmuyor. Hatta dilediğiniz gıdayı günün bir saatinde tabağınız taşana kadar tüketebiliyorsunuz. En ilginç olanı da diyetin metabolizmayı hızlandırma amacıyla yapılıyor olması. Peki OMAD diyeti ne kadar sağlıklı? Zamanla yeme bozukluğuna neden olabilir mi?
#SağlıkBir yörenin kültürünü daha yakından tanımak için yemeklerini öğrenmek ve tatmak da yardımcı olacaktır. Çünkü lezzet türleri de kültürün bir parçasıdır. Muğla, ege kültürünü yaşayan ve yemekleri ile yansıtan bir ilimizdir. Muğla yemeklerini daha yakından tanımak ve öğrenmeniz için tüm detayları derledik.
#Muğla YemekleriEge bölgesinin en güzel şehirlerinden olan İzmir, yemekleri ile de ön plana çıkan bir şehirdir. Özellikle yaz mevsiminde hem yerli turistlerin hem de yabancı turistlerin en çok uğradığı şehirlerinden bir tanesi olan İzmir şehri içerisinde yer alan yemekler denenmeye değerdir. İzmir yemekleri ile ilgili araştırmalar son aylarda iyice artmıştır. Peki İzmir yemekleri nelerdir? İzmir'de neler yenmelidir? İzmir mutfağında ünlü olan yemekler nelerdir? İşte İzmir yemekleri ile ilgili tüm detaylar.
#İzmir YemekleriJaponya'dan gelen bebek isimlendirme fikirlerinin çoğu, anlam dolu ve harika ve eski bir kültüre saygı duruşunda bulunan müzikal bir halkaya sahiptir. Japonya’da en yaygın, en güzel, havalı ve komik isimleri derledik.
#Japon İsimleriKuru fasulye hem ülkemizde hem de dünya genelinde en çok tüketilen sebzelerin başında geliyor. Başta Akdeniz ve tundra olmak üzere ılıman iklimin egemen olduğu tüm bölgelerde yetiştirilen kuru fasulye, A vitamini ve protein bakımından zengindir. Kuru fasulye kelimesinin ayrı mı yoksa bitişik mi yazıldığı ise birçok kişi tarafından karıştırılıyor. Kuru fasulye nasıl yazılır? Kuru Fasulye kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışını örnek cümleler ile birlikte derledik.
Vegetable, İngilizce sebze demektir. Vegetable kadar yaygın kullanılmayan Esculent ve Veggie kelimelerinin Türkçe karşılığı da sebzedir. Tıpkı meyveler gibi sebzeler de yetiştiği mevsime göre isimlendirilir. Örneğin Winter Vegetables (Kış Sebzeleri) ya da Summer Vegetables (Yaz Sebzeleri). İngilizce sebzelerin isimleri nelerdir, yazılışları ve telaffuzları nasıl? Sizin için mevsimlerine göre derledik.
#İngilizce SebzelerÖyle bir şehir ki yemek yapmak da yemek de önemli bir sosyal etkinlik. Dost meclislerinin, aile ortamlarının, misafir ağırlamalarının birleştirici unsuru hep yemek... Mutfağa törensel bir yaklaşımın olduğu Şanlıurfa, haliyle sayısız hikâye barındırıyor. Yakın zamanda çıkacak olan ‘Tarih Yaratan Mutfak Öyküleri’ de işte bu köklü zenginliğe ışık tutuyor.
#SeyahatPandemi nedeniyle bağışıklık sistemimiz konusunda çok dikkatliyiz. Ancak hangisi ne işe yarıyor veya ne kadarı bizi nasıl koruyor diye araştırmadan her takviyeyi almak da sağlığı tehdit ediyor. Uzmanlar takviyelerin hekim kontrolünde ve yeterli dozda kullanılması gerektiğinin altını çiziyor.
#BağışıklıkAnaloji terimi felsefik terimler arasında yer almaktadır. Pek çok insana yabancı gelen bu ifade duyulduğu zaman insanda merak uyandırmaktadır. Analoji nedir, benzeşim ne demek, analoji türleri ve örnekleri ile alakalı bilgileri derledik.
#Analoji Nedir?Kış mevsimi geldiğinde yaz meyve ve sebzelerine özlem artıyor. Her meyve ve sebzenin vitamin değeri mevsiminde daha yüksek olsa da güneşin saymakla bitmeyen faydalarından yararlanacağınız kurutma yöntemiyle yaz lezzetlerini kışa taşımanız mümkün.
#Kuru Sebzelerden Türlü TarifiBunama yani demans çağımızın korkutucu hastalıklarından biri olurken sağlıksız beslenme nedeniyle unutkanlık da çok sık görülüyor. Paketlenmiş gıda ve şekerin unutkanlığa neden olabildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, “Beslenme ve unutkanlık arasında yakın bir ilişki var. Paketlenmiş gıda ve şekerden uzak durmak gerekir. Balık, ciğer, karabiber ve zerdeçal ise yarar sağlar” dedi.
#UnutkanlıkDr. Mehmet Öz’den yeni ‘sağlıklı yaşam’ prensipleri... Bodrum’da mevsim normallerinde bir sabah... Karşımda dünyaca ünlü doktorlardan biri oturuyor: Dr. Mehmet Öz. Yazarımız ABD’de yaşıyor ancak sık sık Türkiye’ye geliyor. Bu kez 80 yaşındaki annesini görmek için gelmiş. Haberi duyunca soluğu yanında aldık. Birlikte yemek yedik, kano yaptık, kürek çektik, bisiklete bindik. Beslenme, uyku, egzersiz ve seks tavsiyeleri aldık.
#Mehmet ÖzKendi içinden filizlenen domatesler, insanın elini çizen maydanozlar... Üzerinde hem ‘yerli üretim’, hem de ‘ithal’ yazan etiketler... GDO’lu ürünler, gıdalardaki ağır metaller, sahtecilik, derken başımıza bir de şarbon korkusu çıktı. Herkes evine, mutfağına ne sokacağını, çoluk çocuğuna ne yedireceğini şaşırmış durumda. Çaresizlikten vejetaryen kesilen aileler bile var. Peki ne yiyeceğiz? Nelerden uzak durup kime güveneceğiz? Alışverişte, etiket okurken, aldıklarımızı pişirirken, saklarken kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl koruyacağız? Korkunç hastalık ve melanetlerden nasıl sakınacağız?
#BalıkYaz güzeldi. Geçen yaza oranla daha az derdi, tasası, stresi vardı ama ne yazık ki her yaz gibi onu da yavaş yavaş yolcu ediyoruz. Ve şimdi sonbahar ile kışa hazırlanma zamanı. Bunun içinde bedensel ve ruhsal hazırlıklar da olmalı. Beden hazırlıklarına da dıştan içe, yani önce ciltten başlamalı, “yaz yorgunu” ciltler yeniden canlandırılmalı. Peki bu iş nasıl başarılacak diyorsanız, buyurun...
#Osman MüftüoğluBeyin gerçekten çok karmaşık bir yapı, bilim insanları yüzyıllardır çözmeye uğraşıyor ancak hala tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Zihin ise kontrol edilmesi zor ama doğru yönlendirildiğinde insanın en büyük yardımcısı olan beynin akıl, hafıza, dikkat, dil ve bilgi gibi bilişsel faaliyetlerinin tümüne verilen isimdir. Bilişsel faaliyetler ise genel olarak, kişinin sonradan öğrendiği bilgiye ulaşmak için kullandığı beyin faaliyetleri olarak adlandırılıyor.
#YiyecekTürkiye’nin kültür başkenti İstanbul’a Avrupa Yakası’ndan girişte trafiğe takılıp saatlerce bekleyebilirsiniz. Oysa karşı kıyısındaki Anadolu Yakası daha az telaşlı, daha yeşil, daha temiz. Kültürel çeşitliliği yansıtan Osmanlı sarayları, sanatkârane otelleri, leziz mutfağı ve hipster eğlence mekânlarıyla gezginlere alternatif bir rota sunuyor. Boğaziçi’nde, çam korularının altındaki geçmişin balıkçı köylerinde çıkacağınız gezinti yediğiniz baklavaları yakmanıza yardımcı olacak sahildeki çay bahçelerinde deniz manzarası eşliğinde stresten arınacaksınız. Zenginler İstanbul’un kuzeyindeki villalarında kentin tadını çıkarırken güneydeki Kadıköy’de semt pazarları, kitapçılar, barların dizildiği sokaklarla canlı bir hayat var.
#Anadolu Yakası Gezilecek Yerlerİzmir’deki Kent Alsancak Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Sezgin Öztekin, Alzheimer hastalığının normal yaşlanmanın bir parçası olmadığını söyledi. Her unutkanlığın da Alzheimer olmadığını belirten Uzm. Dr. Öztekin, "Alzheimer ile başa çıkmak için yaşamınızı zihinsel ve fiziksel olarak aktif ve enerjik tutun, mutlu olun ve sevgi ile yaşayın" dedi.
#AlzheimerEt-patates, rosto-püre, karpuz-beyaz peynir... Bu “ikili”lerin lezzetli olduklarını ben de biliyorum ama “sağlık” söz konusu olunca kendimi de sizi de uyarmadan duramıyorum. Zira bu tür “damak çatlatan lezzetler”, dikkat edilmezse “damar çatlatan zehirler” haline de gelebilirler. Yanlış yerde, yanlış zamanda kullanıldığında iyi gıdalar zararlı, en azından faydasız olabilir.
#Kelebek