Sahaftan satın alınan Reşat Nuri Güntekin’in Yeşil Gece romanının 1945 yılına ait bir baskısının içinden el yazısı bir metin çıktı. O metin, Kamuran Oğaner isimli bir lise öğrencisinin, Reşat Nuri Güntekin ile ölümünden 9 ay önce edebiyat ödevi olarak yaptığı bir mülakattı. Bu mülakat Güntekin’in verdiği son röportajlardan biriydi.
#Reşat Nuri GüntekinEdebiyat tarihimizde 1908 -1923 yılları, Milli Edebiyat dönemi olarak nitelendirilir. 15 yıllık bir dönemi kapsayan bu sürecin en önemli özelliği dilde sadeleşme hareketinin başlaması ve şiir dışında çok fazla sayıda roman ve öykü kitabının yayımlanmasıdır. Milli edebiyat dönemi yazarları kimlerdir ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimTemel unsurları zaman, olay, anlatıcı ve karakter olan olay yazılarına hikaye ya da öykü denir. Giriş - gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan hikayeler, anlatım tekniklerine ve dönemlerine göre birçok türe ayrılır. Anlatım tekniklerine göre öyküler: 1- Olay (Maupassant Tarzı) Hikayesi 2- Durum (Çehov Tarzı) Hikayesi.1923 - 1960 yılı arasında kaleme alınan hikayeler ise cumhuriyet dönemi hikayeleri olarak nitelendirilir. Bu yazımızda cumhuriyet dönemindeki hikaye anlayışlarını ve özelliklerini detaylı olarak derledik.
#EğitimKarabük’te, madde bağımlısı oğulları Oktay Yeşil'in (20) evlerini ateşe verdiği Hülya-Şaban Yeşil çifti, otomobilde kalıyor. Diğer çocuklarının komşularında kaldığını söyleyen Şaban Yeşil, canlarını zor kurtardıklarını belirterek, evinin tamiri için yardım istedi.
#KarabükKarabük’te, madde bağımlısı oğulları Oktay Yeşil'in (20) evlerini ateşe verdiği Hülya-Şaban Yeşil çifti, otomobilde kalıyor. Diğer çocuklarının komşularında kaldığını söyleyen Şaban Yeşil, canlarını zor kurtardıklarını belirterek, evinin tamiri için yardım istedi.
#KarabükBir kişi ya da topluluğun belli bir olay örgüsü içerisinde anlatıldığı kurgusal eserlere roman denir. Romanlar öykülerden daha uzundur ve anlatım daha detaylıdır. Başta ''tarihi'' ve ''biyografik roman'' olmak üzere birçok roman türü bulunmaktadır. 8. sınıflar için roman ve destan konusunu yazarları ve eserleriyle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Roman Ve Destan Konu AnlatımıÜlkemizde mili mücadele dönemi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıkmasıyla başlar. 1923 yılında Kurtuluş Savaşının kazanılması ve cumhuriyetin ilan edilmesi ile birlikte bu dönem sona ermiştir. 4. sınıflar için ''Milli Mücadele'' konusunu detaylarıyla anlattık.
#4. Sınıf Sosyal Bilgiler Milli Mücadele Konu AnlatımıMilli mücadele döneminde roman, şiir ve makale alanında birçok eser verilmiştir. Dönemin en önemli yazarları arasında Mehmet Akif Ersoy, Ziya Gökalp, Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Midhat Cemal Kuntay yer alır. 8. sınıflar için milli mücadele dönemi kültürel olaylarını anlattık.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Milli Mücadele Dönemi Kültürel Olayları Konu AnlatımıNicedir merak ettiğiniz eserleri okumak, kitaplığınızda hep gözünüze çarpan ama bir türlü okumaya vakit bulamadığınız kitapları elinize almak, yeni yazarlar keşfetmek, yarım kalan klasikleri bitirmek için bundan daha iyi bir zaman olabilir mi? Jürimize danıştık, evde geçirdiğimiz zamanı daha anlamlı kılacak önerilerini sorduk. İster zamana direnen bir kitabın kapağını aralayın, ister çağdaş edebiyatın parlayan yıldızlarının izini sürün...
#KitapGeçtiğimiz aylarda resmen Türkiye pazarına da giren ve iddialı telefonlarıyla dikkat çeken Oppo, bu kez Reno ismini taşıyan yeni bir telefonla geliyor. Oppo Reno'ya ait ilk görüntüler internete sızarken, yeni telefonun özellikleri de ortaya çıktı.
#Oppo RenoYapı Kredi Yayınları, 5000’inci kitap olarak ‘Nâzım Hikmet’in Cep Defterlerinde Kavga, Aşk ve Şiir Notları’ adlı görkemli bir çalışmayı şiirseverlere armağan etti. Büyük şaire hapishanelerde yarenlik eden bu altı cep defteri, Nâzım’ın “kararmasın yeter ki/ sol memenin altındaki cevahir” umudu, inancı ve kararlılığının elyazısı halidir.
#Nazım HikmetRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 Eseri“Sakın şu sıralar Emniyet, Yargı kurumlarının koridorlarında dolaşmaya kalkmayın. Yerdeki cam kırıkları batabilir. Ayağınız kayabilir. Birbirlerine attıkları eşyalar suratınıza gelebilir. Güvenli bir yere gidip cenin vaziyeti alın ve tehlikenin geçmesini bekleyin… Sonra kim kazandıysa gelip sizi bulacak zaten!”
#Erdoğan22 yaşındaki Güney Afrikalı model Candice Swanepoel, Meksika’da düzenlenen defilede, Dominikli moda tasarımcısı Oscar de la Renta’nın yeni kreasyonunu tanıtırken giydiği yeşil gece elbisesi ile dikkat çekti. 22 yaşındaki model, Victoria’s Secret markasının iç çamaşırlarıyla adını duyurdu.
ANTALYA'da ailesi tarafından okula gönderilmeyen ilköğretim 7'nci sınıf öğrencisi 15 yaşındaki Zuzan Başkurt'un kaderi, ailesinden habersiz okul müdürüne yazdığı mektupla değişti. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün devreye girmesiyle tekrar okula dönen genç kız, gözyaşlarını tutamadı.