yerli roman 2020 haberleri sayfasında yerli roman 2020 hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 48 yerli roman 2020 haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Zihnimize kazınmış pek çok televizyon dizisinin senaryo yazarı Nilgün Öneş, ilk romanı ‘Ağlamak Yok!’la karşımızda. Annesinin ölümünü kabullenmeyen sekiz yaşında bir çocuğun ağzından anlattığı hikâyede Öneş, okuyucusunu, Anadolu’nun şirin bir kasabasından İstiklal Caddesi’ne uzanan bir yolculuğa çıkartıyor.
#Nilgün ÖneşCem Kalender’in yeni romanı ‘Mazarin Mavisi’nde 1986’da Küçük Bayrak Sokağı’nın sakinleri olan lubunyalar arasında, 1970’lerde Trakya’da bir kasabada ve günümüzün İstanbul’unda bulacaksınız kendinizi. Handan, Tuna ve Nurten’in hikâyesini birleştirmeye hazır olun...
#Cem Kalender‘Kötü Kalp’ insanın içine içine işleyen, doğruyu yanlışı yeniden sorgulatan bir kitap. Tüm sözleri söyleyen ama son sözü okura bırakan bir kitap. Suç ve ceza kavramını tartışmaya açıyor. Adalet kavramını paramparça ediyor. Toplumsal cerahati bir bir akıtıyor.
#Kötü KalpMehmet Eroğlu, ‘Kötü Adamın On Günü’nde iyilik - kötülük tartışması etrafında gelişen bir suç hikâyesi anlatıyor. ‘Hamlet’ten ‘Suç ve Ceza’ya ve oradan da modern polisiyelere miras kalan, suçu felsefi ve toplumsal soruşturmanın kaynağına dönüştüren sert bir roman, tipik bir Mehmet Eroğlu anlatısı...
#Mehmet EroğluZihnimize kazınmış pek çok televizyon dizisinin senaryo yazarı Nilgün Öneş, ilk romanı ‘Ağlamak Yok!’la karşımızda. Annesinin ölümünü kabullenmeyen sekiz yaşında bir çocuğun ağzından anlattığı hikâyede Öneş, okuyucusunu, Anadolu’nun şirin bir kasabasından İstiklal Caddesi’ne uzanan bir yolculuğa çıkartıyor.
#Nilgün ÖneşCem Kalender’in yeni romanı ‘Mazarin Mavisi’nde 1986’da Küçük Bayrak Sokağı’nın sakinleri olan lubunyalar arasında, 1970’lerde Trakya’da bir kasabada ve günümüzün İstanbul’unda bulacaksınız kendinizi. Handan, Tuna ve Nurten’in hikâyesini birleştirmeye hazır olun...
#Cem Kalender‘Kötü Kalp’ insanın içine içine işleyen, doğruyu yanlışı yeniden sorgulatan bir kitap. Tüm sözleri söyleyen ama son sözü okura bırakan bir kitap. Suç ve ceza kavramını tartışmaya açıyor. Adalet kavramını paramparça ediyor. Toplumsal cerahati bir bir akıtıyor.
#Kötü KalpMehmet Eroğlu, ‘Kötü Adamın On Günü’nde iyilik - kötülük tartışması etrafında gelişen bir suç hikâyesi anlatıyor. ‘Hamlet’ten ‘Suç ve Ceza’ya ve oradan da modern polisiyelere miras kalan, suçu felsefi ve toplumsal soruşturmanın kaynağına dönüştüren sert bir roman, tipik bir Mehmet Eroğlu anlatısı...
#Mehmet EroğluDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#EylülBaykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Teknofest'in açılışında konuştu. Bayraktar "1 milyondan fazla genç Teknofest'e başvurdu" dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise "Dünyada eşi benzeri olmayan rekorlara imza attık. 20 yıla yüz yıllık projeleri sığdırma çabasında olduk" dedi.
#Selçuk BayraktarBu hafta beyaz perdede 8 film vizyona giriyor. Yerli filmleri ‘Kaptan Pengu ve Arkadaşları 3: Buz Mandası Efsanesi’ temsil ediyor. Fatih Akın’ın biyografi türündeki son filmi ‘Ren Altını’, Giwar Hajabi’nin gettodan müzik listelerinin zirvesine uzanan hayat yolculuğunu anlatıyor.
#Beyaz Perdede Bu HaftaİGA İstanbul Havalimanı için “Türkiye’nin ilk ve tek aile-çocuk dostu havalimanı” desek yanlış söylemiş olmayız. Çünkü çocuklu aileler için seyahati kolaylaştıracak birçok yenilikçi uygulamaya imza atılmış. Artık otopark veya geçiş kapısı derdi yok. Oyun alanlarından ücretsiz bebek arabası hizmetine kadar birçok hizmet de sizi bekliyor.
#ÇocukKanadalı yazar Jocelyne Saucier, ‘Kayıp Tren’de bir sonbahar günü evinden çıkıp kuzeye giden trene binen ve bir daha kendisinden haber alınamayan yaşlı bir kadının izini sürüyor. Saucier, polisiye kalıplarını başarıyla kullanarak anlatısına büyük bir akıcılık sağlıyor.
#Jocelyne SaucierMarvel’in en sevilen kahramanlarından Doktor Strange, ikinci solo filmi “Çoklu Evren Çılgınlığında” ile sinemalarda. Nesimi Yetik’in özellikle üç kadın oyuncusunun harika performanslarından da destek alan son filmi “Dirlik Düzenlik” yerli sinema takipçilerine önerimiz. Ekranlarda ise haftanın öne çıkan dizisi “Heartstopper” oluyor. Korhan Futacı’nın sadece haftanın değil, yılın en iyi albümlerinden biri olmaya aday çalışması “Karmaşaya Aşina”, haftanın müzik önerisi.
#Uğur YÜKSELOrhan Pamuk, kariyeri ve hayatı ile merak edilen edebi kişilikler arasında yer alıyor. Türkiye'nin Nobel ödüllü tek edebi ismi olan Orhan Pamuk, hayatı boyunca pek çok esere can verdi. Hayatı boyunca pek çok ödüle layık görülen Orhan Pamuk, son olarak 2021 yılında son kitabını yayıma vermiştir. Orhan Pamuk, 2022 yılında 10 yıldır birlikte olduğu Aslı Akyavaş ile hayatını birleştirmiştir. Peki, Orhan Pamuk kimdir, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Orhan Pamukİkilemli soruların bu haftaki konuğu Buket Uzuner: Biyolog, çevrebilimci, aktivist, seyyah, düşünür, çok satan yazar... Bünyesinde bu kadar çok şeyi eritmiş biri için en heyecanlandığım soru şuydu: “Çok okuyan mı, çok gezen mi bilir?” Cevabı daha da heyecanlı: “Çok okuyan çok bilir ama bilmek, anlamak değildir. Çok gezen, anlamayı öğrenir.”
#Buket UzunerKimisi çoktan editörüne teslim edilmiş, rafa çıkmak için gün sayıyor kimisi henüz çeviri sürecinde ya da yazarın masasında... 2022’de hem yerli ve yabancı edebiyat alanında hem de edebiyat dışında kimlerle buluşacağımızı öğrenmek için yayınevlerinin kapısını çaldık. Karşımıza heyecan verici bir liste çıktı. İşte yeni senenin kitaplarından bir seçki...
#KitapArtan içerikler, bitmeyen pandemi ve ev dışı aktivitelerin azalmasının etkisiyle bu senenin de en büyük eğlencesi televizyondu. Kimimiz salonda o bildiğimiz kutunun başında, kimimiz telefonlarda, tabletlerde, kimimiz ulusal kanallardan, kimimiz platformlardan izledik favorilerimizi. Senenin öne çıkanlarıysa travma hikâyeleri anlatan dizilerdi.
#Yerli DiziSinema tarihini derinden etkilemiş “The Matrix” serisinin dördüncü filmi “Matrix Resurrections” sinemalarda. 18 yıl aradan sonra Neo’yu dirilten ve Matrix’in kötülüğünün dozunu arttıran filmde Keanu Reeves ve Carrie Anne Moss yine başrollerde. Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep ve Cate Blanchett’lı oyuncu kadrosuyla heyecan uyandıran karakomedi “Don’t Look Up” ve Fikret Reyhan’ın başarılı yönetmenliği ve senaryosu kadar oyuncularıyla da hafızalara kazınacak “Çatlak”, ekranlarda haftanın en iyileri.
#Uğur YükselAntalya’da bugün ve yarın hububat ve un sektörünün kalbi atacak. Türkiye’nin 7 yıldır un sektöründe dünyanın ihracat şampiyonu olmasında büyük katkı sunan Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), Antalya Titanic Mardan Palace’da 16. Uluslararası Kongre ve Sergisi’ni düzenliyor.
#AntalyaNisan Dağ’ın geçen hafta Adana Altın Koza Film Festivali’nde, ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Senaryo’ ödüllerini kazanan filmi ‘Bir Nefes Daha’ sinemalarda. Joachim Trier’in korku ögelerini kullanarak etkileyici bir büyüme hikâyesi anlattığı filmi ‘Thelma’, Isaac Asimov’un efsanevi Vakıf Serisi’ni ekranlara taşıyan bilimkurgu dizisi ‘Foundation’ ve Emmy Ödülleri’nin kazananları bu hafta ekranlarda öne çıkanlar.
#Uğur YükselTunç Şahin’in yazıp yönettiği, başrollerini Burcu Biricik, Pınar Deniz ve Aras Aydın’ın paylaştığı gerilim draması “İnsanlar İkiye Ayrılır”, sinemalarda haftanın en iyi seçeneği. Aubrey Plaza ile Michael Caine’i buluşturan “Çok Satanlar”ı da komedi arayanlara ve edebiyat tutkunlarına öneririz. Mary Elizabeth Winstead’ın başrolünde olduğu aksiyon “Kate” ve Bergman’ın aynı adlı meşhur dizisinin ABD uyarlaması olan “Bir Evlilikten Manzaralar”, bu hafta ekranlarda öne çıkanlar. İtalyan felsefeci Federico Campagna’nın VakıfBank Kültür Yayınları’ndan çıkan kitabı “Teknik Ve Büyü: Gerçekliğin Yeniden İnşası” ise rafların dikkat çekeni.
#Uğur YÜKSELPandemi sezonu, yaz rehaveti derken durağan bir dönem geçiren yayın dünyası sonbaharla başlayan yeni sezona heyecan verici kitaplarla giriyor. Hürriyet Kitap Sanat’ın her sene hazırladığı yeni sezon dosyasında bu kez 29 yayınevinin, önümüzdeki üç ay içinde raflara çıkaracağı yerli-yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları sizi bekliyor. Kitaplığınızı gözden geçirip yeni okumalara alan açmanın tam sırası...
#Yeni Sezon‘The Suicide Squad’ serisinin ikinci filmi ‘İntihar Timi’, bir ada devletinde darbeyle yönetime el koyan cuntaya karşı mücadele eden, özel yeteneklere sahip bir grup suçlunun öyküsünü anlatıyor. Yer yer siyasi göndermelerde bulunan yapımı Margot Robbie ve Idris Elba sürüklüyor. Filmi yazıp yöneten isimse ‘Galaksinin Koruyucuları’yla tanıdığımız James Gunn.
#Yazarİtalya’nın şampiyonluğuyla sonuçlanan Euro 2020 heyecanı bitti. Bir ay boyunca seyrettik, şimdi okuma zamanı... İbrahim Altınsay, Tanıl Bora, Bağış Erten ve Yiğiter Uluğ’a en çok beğendikleri futbol kitaplarını ve en son okuduklarını sorduk. Oyuna bakışınızı değiştirecek, derinleştirecek, farklı hikâyeleri hatırlatacak metinler bunlar...
#En İyi Futbol KitaplarıColson Whitehead’in Pulitzer ödüllü aynı adlı romanından uyarlanan ve kuşağının en iyi sinemacılarından Barry Jenkins’in 10 bölümünü birden yönettiği Amazon dizisi “The Underground Railroad”, haftanın en heyecan verici ekran olayı. Angelina Jolie’yi başrole taşıyan neo-western gerilim “Those Who Wish Me Dead” ve Amy Adams’lı gerilim “The Woman In The Window”, Alexandra Aja özleyenlere “Oxygène” ve Mısırlı genç kadınların hikâyesini anlatan belgesel “Nişanlılar”, haftanın film seçenekleri. Müzik listelerinde bu hafta, yerli rap sahnelerinin en özgün isimlerinden Da Poet’in 10 yıl aradan sonra çıkardığı ilk solo albümü “Kendini Bul” öne çıkıyor.
#Uğur YÜKSELAzra Deniz Okyay’ın Antalya’da En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini alan filmi “Hayaletler”, MUBI Türkiye’de gösterimde. Yönetmenin ilk filmi de olan “Hayaletler”, dinamik kurgusu, yenilikçi senaryosu ve canlı oyunculuklarıyla haftanın en iyi ekran seçeneği. Çevrim içi platformlarda bu hafta Kundura Sinema ve İstanbul Modern’in ücretsiz izlenebilen seçkilerine bakmanızı öneririz. Raflardan bu haftaki tavsiyemiz ise, yıllarca erkek kimliğiyle yazmak zorunda kalmış Alice B. Sheldon’ın meşhur feminist distopyası “Houston, Houston, Duyuyor musun?”
#Uğur YükselFrank Grillo ile Mel Gibson’ı bir araya getiren zaman döngüsü temalı aksiyon “Boss Level” ve Eddie Murphy’li 80’ler komedisinin devamı “Coming 2 America”, haftanın ekran tavsiyeleri... Sessiz filmlere meraklı izleyicilere Kundura Sahne’den “Sessiz Drama: Gerhard Lamprecht’in Sahiciliği” seçkisi, kısa film izlemek isteyenlere İFSAK Kısa Film Festivali ve Çıplak Ayaklar Kumpanyası’nın 11’inci yaşını deviren performansı “Sen Balık Değilsin” çevrim içinde yakalayabilecekleriniz. Fazıl Say’ın bu yıl 100. yaşını kutlayan usta besteci İlhan Usmanbaş’ın eserlerini yorumladığı “Türk Bestecileri Serisi, Vol. 3”ü de haftanın albümü seçtik.
#Uğur YÜKSELYerli edebiyatın yıldız isimleri Orhan Pamuk, Oya Baydar, Ahmet Ümit, Hakan Günday yeni kitaplarıyla geliyor. Dünyanın dört bir köşesinden usta kalemlerse son romanlarıyla Türkçe olarak karşımızda. Dilimize ilk kez çevrilen isimler de var, yerli ve yabancı çok iyi tanıdığımız yazarların kurmaca dışı metinleri de. 2021’de raflarımıza kurulacak kitaplara birlikte göz atalım...
#2021