Ankaralı bir girişimci TÜBİTAK'tan aldığı destek ile tamamen dijital donanıma sahip yerli kuvöz geliştirdi. Sadece Türk mühendislerin imzasını taşıyan kuvöz, bebeğin tüm biyolojik değerlerini elektronik ortamda gösterip, son 3 güne ait verileri saklayabiliyor. Bu ürünün kuvöz fiyatlarını yüzde 30 düşürmesi bekleniyor.
#TÜBİTAKTürkiye'nin en büyük teknoloji merkezi niteliğindeki Bilişim Vadisi, cari açığın kapanmasına katkı sağlayacak, ithal ikame koruyucu bir ekipmanın geliştirilmesine ev sahipliği yaptı. Vadide yer alan Argetech firması tarafından yerlileştirilen "Pandemik Anti Kontaminasyon Cihazı (Pak-C)", yüzde 95 filtrasyonla kuvöz havası oluşturuyor.
#TeknolojiHacettepe Teknokent'te faaliyet gösteren bir tıbbi cihaz firması, dünyada birkaç firma tarafından üretilen transport (nakil) kuvözü, yerli imkanlarla üretmeyi başardı. Firma yetkilileri, "Bu ürün şimdiye kadar ithal edilmekteydi. Biz, geliştirdiğimiz bu ürün sayesinde, devleti kuvöz başına yüzde 30-40 kara geçirecek potansiyele sahibiz" dedi.
#KuvözTürkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Metin Demir, üniversite ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin ödemelerinin çok uzaması nedeniyle Türkiye’de faaliyet gösteren küçük, orta ve büyük ölçekteki tüm tıbbi cihaz firmalarının büyük sıkıntı içinde olduğunu söyledi. Demir, üniversite ve kamu hastanelerinden toplam alacaklarının 300 milyon TL’ye yakın olduğunu açıkladı.
Tüp bebek yöntemleri, ileri yaşta gebeliğin tercih edilmesi gibi faktörlerin de etkisiyle artan çoğul gebelikler, prematüre doğumların artışında rol oynayan önemli faktörler. Türkiye’de bir yılda gerçekleşen 1.4 milyon doğumun yaklaşık 130 bini prematüre. Yani her bin doğumdan 107’si 37 haftadan önce gerçekleşiyor. Prematüre bebekleri ve aileleri bekleyen sorunları göğüslemek kolay değil. Güçlükleri aşmak için kuvöz bulmak yetmiyor.