Güncelleme Tarihi:
Hacettepe Teknokent'te faaliyet gösteren bir tıbbi cihaz firması, dünyada birkaç firma tarafından üretilen transport (nakil) kuvözünü yerli imkanlarla üretmeyi başardı. Firmanın Sahibi Ferhat Yıldız, ürünün Ar-Ge aşamasının yaklaşık 3 yıl sürdüğünü belirterek, yaklaşık bir ay önce kuvözün satışa hazır hale geldiğini söyledi. Transport kuvözün hastane içinde ya da farklı şehirler arasında bebeğin sorunsuz bir biçimde nakledilmesi açısından önemli olduğuna işaret eden Yıldız, sıradan kuvözlerin ise böyle bir nakle imkan vermediğini bildirdi. Söz konusu kuvözü dünyada sadece birkaç firmanın ürettiğini ifade eden Yıldız, "Ürettiğimiz kuvöz teknolojik özellikleri bakımından dünyanın en üstün teknolojisine sahip. Nedir bu teknoloji? Hastane içinde veya her türlü ambulansla başka yerlere taşınırken bebeğin kanındaki oksijenin seviyesini, kalp atış hızını, kanındaki karbondioksit oranını, hemoglobinini tek bir cihaz üzerinden ölçebiliyoruz. Bu özellikleriyle dünyadaki tek transport kuvöz olma özelliğine sahip" dedi.
YÜZDE 30 KÂRA GEÇİRECEK
Transport kuvözlerin elektrik enerjisinin yanı sıra kendi bataryasıyla da uzun süre çalışabildiğini anlatan Yıldız, kuvözün kara ambulansının yanı sıra helikopter ve uçak ambulanslarda da kullanılabildiğine dikkati çekti. Kuvöz ile dijital fonksiyonlar sekteye uğramadan yeni doğan bebeklerin nakledilebildiğini vurgulayan Yıldız, "Bu özelliğinden ötürü cihazı dünyada üreten 3-4 firma var" diye konuştu. İthal transport kuvözlerin normal ürünlerden 2-3 kat daha pahalı olduğunu dile getiren Yıldız, "Bu ürün şimdiye kadar ithal edilmekteydi. Geliştirdiğimiz ürün sayesinde, devleti kuvöz başına yüzde 30-40 kara geçirecek potansiyele sahibiz. Teknolojik açıdan dünyanın en iyisi olmasına rağmen fiyatı daha ucuz. Bu nedenle üretime geçer geçmez ihracata da başladık" dedi.
DESTEK TÜBİTAK’TAN
Bu zamana kadar ürettikleri bütün cihazlarda TÜBİTAK desteklerinden yararlandıklarını belirten Yıldız, söz konusu ürünleri yurt dışına da sattıklarını dile getirdi. Tasarım, mekanik özellikler ve yazılım açısından ürünün yerli mühendisler tarafından geliştirildiğini anlatan Yıldız, mekanik parçalarının tamamına yakınının da yurt içinde üretildiğini söyledi. Türkiye'de yılda 200 civarında transport kuvözlük talep oluştuğuna dikkati çeken Yıldız, kendi üretim kapasitelerinin ise en az 500 kuvöz olduğunu ve bunu artırabileceklerini kaydetti. Yıldız, küresel transport kuvöz pazarının da yıllık 2-3 bin seviyesinde bulunduğunu bildirdi.