Reşat OKUR
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2010 00:00
OSTİM’de 13 yıl önce tıbbı cihazlar üretmeye başlayan Mehmet Aydıngün, bugün dünyanın çeşitli ülkelerine ihracat yapıyor. Aydıngün, işe anestezi cihazlarına teknik servis hizmeti vererek işe başladı.
OSTİM’de 1997 yılında piyasaya tıbbı cihazlar üretmeye başlayan Mehmet Aydıngün, bugün 2 bin metrekare alana sahip fabrikasında ürettiği sağlık cihazlarını dünyanın çeşitli ülkelerine satıyor. Yıllar önce 50 metrekarelik bir alanda anestezi cihazlarına teknik servis hizmeti vererek işe başladıklarını belirten Mehmet Aydıngün, Ankara Hürriyet’e şunları anlattı:
“Şu an dünyanın her ülkesi ile yarışıyoruz. Avrupa’dan Türk Cumhuriyetlerine, Arap ülkelerine kadar cihaz veriyoruz. Aynı zamanda yurtdışındaki ihalelere de katılıyoruz, bazılarını alıyoruz. Şu an Dünya Bankası’ndan aldığımız ihaleler var. Bangladeş’te ve Nijerya’da aldığımız işler var. 2 bin metrekare alana sahibiz ama, burası da bize yetmiyor. İleride daha büyük bir istihdam, daha büyük bir fabrika ile hizmet vermeyi düşünüyoruz.”
Hayat için üretim
Üretimlerini genelde anestezi cihazı, yoğun bakım cihazı, kuvöz, hasta başı monitörü, yoğun bakım vantilatörü ve solunum cihazı üzerine yoğunlaştırdıklarını dile getiren Aydıngün, “Biz bu işi yaparken elektronik mühendislerimizden, fizik mühendislerimizden ve makine mühendislerimizden yararlanıyoruz.. Yaptığımız üretim ciddi bir ağırlık ve tecrübe istemektedir. Çünkü biz hayat kurtarmak için cihaz üretiyoruz ve yaptığımız işin bilincindeyiz” dedi.
3 bin cihaz var
“Bir canın bedeli çok ağırdır” diye sözlerini sürdüren Mehmet Aydıngün, şöyle konuştu:
“Çin malı bizim için en büyük engellerden birisi. Bazı hastaneler Çin malı ürünlerde ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Gerek anestezi cihazı olsun, gerek cihazların bakımı, onarımı ve yedek parçası olsun bunlar büyük problem yaratıyor. Biz Çin’den daha kaliteli ürünler yapıyoruz. Şu an yurtdışında bin, yurt içinde ise 2 bin cihazımız hizmet vermektedir. ”
Üvey evlat muamelesi
BİR hastanenin kalbinin ameliyathane ve sterilizasyon merkezi olduğunu belirten üretici Aydıngün TSE, İSO, CE belgelerine sahip olduklarını da ifade etti. Yerli üretimin “üvey evlat” muamelesi gördüğünü savundu.
Sıkıntılar yaşıyoruz
DEVLETİN kendilerine daha çok sahip çıkması gerektiğini belirten Aydıngün, “Hükümetimizden, yerli tıbbi malzeme üretimini teşvik amacıyla, yasal düzenlemeler getirmesini ve tıbbi malzeme üretimi için sektörel teşvik politikasını yürürlüğe koymasını beklemekteyiz. Burada tıbbi cihazları kullanan, satın alan herkes, önyargısız davranıp, yerli tıbbi ürünlerin hastanelerde kullanımına fırsat vermeli; ithalatçı firmalarımız da, yerli üretilen ürünlerle rekabet etmek için, fiyatı düşük ve kalitesiz malzeme ithalatına son vermelidir” dedi.