AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, olası İstanbul depremiyle ilgili açıklamalarda bulundu. 262 gözlem istasyonuyla depremi oluşturması düşünülen fayın takip edildiğini belirten Tatar, “Marmara Bölgesi, dünyanın belki de en iyi izlenen bölgelerinden birisi” dedi.
#Kahramanmaraşİstanbul’da dün gece 02.20’de birçok noktadan görülen ışık patlaması ve yüksek ses panik yarattı. 6 Şubat depremindeki ışık patlamasına benzetilen görüntüyü uzmanlar açıkladı: Her yıl gökyüzünde görsel bir şölen oluşturan Perseid meteor yağmuru.
#Perseid YağmuruAFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, çifte depremin ardından artçıların ‘olağandışı bir yoğunlukta devam ettiğini’ söyledi, “Yerkabuğunda 7.3 metrelik yer değişimlerinin olduğu bilgisi var. Bu depremlerde 400 kilometrenin üzerinde bir yüzey kırığının oluştuğunu biliyoruz” dedi.
#AFADTürkiye’nin 10 ilini vuran, binlerce can alan depremi Hürriyet’e değerlendiren uzmanlar, peş peşe meydana gelen iki büyük depremin sık karşılaşılan bir olay olmadığını ve Türkiye’de ilk kez meydana geldiğini söyledi. Depremin bu kadar büyük beklenmediğini de ifade eden uzmanlar, bölgede yeni depremlere karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.
#DEPREMDünyanın dışını oluşturan sert kabuğa litosfer diğer adı ile taş küre denilmektedir. Dünyanın dışını çepeçevre saran bu tabaka mantonun en üstünde yer almaktadır. İnsanların üzerinde yaşadığı bu kürenin oluşumu çeşitli kimyasal ve fiziksel süreçler ile açıklanmaktadır Peki, Litosfer nedir ve nerde bulunur? Coğrafyada litosfer neyi inceler? İşte, litosfer hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için gerekli olan hususlar.
#LitosferHAARP, belirli dönemlerde adı sıkça geçen projelerden birisidir. Amerika'nın Alaska'da kurulu yerleşkesi olan 'Yüksek Frekanslı Aktif 'Aurora'sal Araştırma Programı', devreye girdiği 1997 yılından bu yana tartışmalara konu olmaya devam ediyor. 3.5 megavat gücündeki ve 10 MqHz boyutundaki dalgaları iyonesfere gönderme kapasitesi yer alan sistem, belirli bir lan üzerinden bu etkiyi sağlayabiliyor. Peki, HAARP nedir ve HAARP projesi ne demek? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#HaarpHatay Mustafa Kemal Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Yelda Güzel, sadece Antakya dağlarının bir kayalık vadisinde yetişen yeni bir çiçek türü keşfetti. Beş yapraklı sarı renkli çiçeğe Dionysia Zeynepiae Güzel (Zeynep Işık Çiçeği) ismi verildi.
#BotanikBir coğrafya terim olan yer küre konusunu yeryüzünde duymayan bir insan yoktur. Ancak yine de bu coğrafi terimin tam anlamıyla ne olduğunu, yerküre teriminin neyi ifade ettiğini bilmeyen pek çok insan vardır. Bu sebeple Yerküre nedir, özellikleri nelerdir? Yerküre neresi? Kısaca tanımı şeklinde ifade edilen konu başlıklarını tüm detaylarıyla derledik.
#YerküreSon zamanlarda Orojenik çalışmalarla ilgili pek çok şey duymuş olabilirsiniz. Derin yansıma sismik profilleme, jeokronoloji, analog ve sayısal modelleme gibi yeni tekniklerin gelişimi hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
#Orojenez Nedir?Dört yaşında yetim kaldı. Okuma yazma bilmeyen annesiyle güç koşullar içinde büyüdü. Dönemin ruhuna uygun, ‘idealist’ bir genç olarak hayali mühendis olmaktı. Çalıştı, başardı… Bugün Türkiye’nin en tanınan jeoloji uzmanlarından biri. Prof. Dr. Naci Görür ile buluşup bu sefer onun kişisel jeolojik tarihini inceledik. Bize kerpiç evlerden oluşan Elazığ’daki çocukluğunu, 60’ların İstanbul’unda onu şaşırtan şeyleri, taşların fısıltısıyla jeolojik çağlar arasında yaptığı zaman yolculuklarını anlattı...
#GazetehaberleriAmerika'nın Alaska'da kurulu yerleşkesi olan 'Yüksek Frekanslı Aktif 'Aurora'sal Araştırma Programı', devreye girdiği 1997 yılından bu yana tartışmalara konu olmaya devam ediyor. 3.5 megavat gücündeki ve 10 MqHz boyutundaki dalgaları iyonesfere gönderme kapasitesi yer alan sistem, belirli bir lan üzerinden bu etkiyi sağlayabiliyor. Peki, HAARP nedir ve HAARP projesi ne demek? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#HaarpElazığ'dan yaşanan deprem sonrası Türkiye genelinde meydana gelen depremlere bir yenisi daha eklendi. Kandilli Rasathanesi'nin son dakika verilerine göre Ankara'da 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan deprem kentte kısa süreli paniğe neden oldu. Depremin ardından 14.00'da 3.3 olarak açıklanan bir deprem daha yaşandı. 27 Ocak son depremler listesi canlı olarak takip ediliyor. Peki, Deprem mi oldu? Ankara dışında nerede deprem oldu? İşte, Kandilli ve AFAD 27 Ocak son depremler listesi ve ülke genelinde bugün yaşanan deprem haritası.
#Son DepremlerDün akşam meydana gelen Elazığ depreminin ardından vatandaşlar depremle ilgili bazı terimleri ve bilgileri merak ediyorlar. Özellikle deprem uzmanları tarafından izleyiciye aktarılan bilgiler arasında yer alan Yerkabuğu ve fay hattı kırılması internette aranan bilgiler arasında. Peki Yerkabuğu ve fay hattı kırılması nedir?
#YerkabuğuHAARP projesi nedir sorusu son günlerde vatandaşların en fazla merak ettiği konular arasında yer aldı. Belirli bir alan üzerinde güneşten bin misli daha kuvvetli enerji gönderebilme özelliği taşıyan ve Türkçesi Yüksek Frekanslı Aktif 'Aurora'sal Araştırma Programı anlamına gelen HAARP, Amerikan Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları tarafından finanse edilmektedir. Peki, HAARP projesi nedir? HAARP ne demek? HAARP Tesla'nın teorilerini mi kullanıyor?
#Haarp NedirDün öğlen saatlerinde İstanbul'da meydana gelen deprem, vatandaşları korkuturken deprem sonrasında binalar terk edildi, bir süre bahçelerde, yol kenarında bekleyiş devam etti. Peki 5.8 büyüklüğünde meydana gelen depremin büyüklüğü neye göre belirleniyor?
#DepremTürkiye’deki önemli deprem bilimcilerin 1500 yıllık tarihsel kayıtları inceleyerek kaleme aldığı makale, acı gerçeği bir kez daha gün ışığına çıkardı. 7’nin üzerinde olması beklenen büyük Marmara depremi çok mu yaklaştı? İstanbul ne kadar hazırlıklı? Kentsel dönüşüm doğru yerden başladı mı? Herkes önlemini aldı mı? Tsunami ihtimali var mı? Nasıl oluyor da yan yana iki binadan biri tamamen yıkılıyor, diğeri ayakta kalabiliyor? Erken uyarı sisteminde hangi noktadayız? “Yanılmayı çok isterim ama bu deprem olacak” diyen Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’e göre “Ne zaman” sorusunu sormayı bırakıp, geç olmadan önlem almak zorundayız...
#Prof. Dr. Haluk ÖzenerTürkiye’deki önemli deprem bilimcilerin 1500 yıllık tarihsel kayıtları inceleyerek kaleme aldığı makale, acı gerçeği bir kez daha gün ışığına çıkardı. 7’nin üzerinde olması beklenen büyük Marmara depremi çok mu yaklaştı? İstanbul ne kadar hazırlıklı? Kentsel dönüşüm doğru yerden başladı mı? Herkes önlemini aldı mı? Tsunami ihtimali var mı? Nasıl oluyor da yan yana iki binadan biri tamamen yıkılıyor, diğeri ayakta kalabiliyor? Erken uyarı sisteminde hangi noktadayız? “Yanılmayı çok isterim ama bu deprem olacak” diyen Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’e göre “Ne zaman” sorusunu sormayı bırakıp, geç olmadan önlem almak zorundayız...
#YazarlarKomşu’ya neredeyse her yıl gidiyorum. Ancak bu kez hedefimde bakir adaları ya da başkent Atina yoktu. Adını belki hala duymayanlar var ama her yıl buraya tam 2 milyon turist gidiyor. Atina’ya beş saat uzaktaki Meteora’dan, bir yeryüzü harikasından bahsediyorum...
#YunanistanTürkiye'nin yakın tarihinin en büyük doğal afeti olan 17 Ağustos depreminin 18. yıl dönümünde, Marmara Denizi'nde yeni bir deprem beklentisi endişeleri arttırıyor. Alman deprem uzmanı Prof. Dr. Marco Bohnhoff, "Araştırmamızı Marmara Denizi altında yoğunlaştırmış durumdayız. Bunun nedeni, son on yıllardaki deprem dizisine baktığımızda yakın zaman içerisinde Marmara Denizi'nin altındaki bölgede oldukça kesin bir biçimde bir deprem olacağını varsayıyor olmamız" dedi. Prof. Bohnhoff, "İstanbul bölgesi için elimizdeki bilgiler, modele göre önümüzdeki 30 yıl içinde 7 ve daha üzeri büyüklüğünde bir depremin olma olasılığının yüzde 70 düzeyinde olduğunu söylüyor ve bu da çok yüksek bir değer" diye konuştu.
#İstanbul