Sebze yemeklerine bir yenisini eklemek isteyenler için bir önerimiz var: Fırında tahin soslu sebze. Mevsim meyveleri tahin sosuyla buluşuyor, tadına doyum olmuyor. Peki, fırında tahin soslu sebze nasıl yapılır?
#Fırında Tahin Soslu SebzeTurpa benzer bir dokusu olan yer elması, farklı şekillerde tüketilebiliyor. A ve B vitamin deposu olan bu lezzetin özellikle zeytinyağlı tarifi, çok seviliyor. Peki, yer elması nasıl pişirilir? İşte, zeytinyağlı yer elması tarifi
#Yer Elması Nasıl PişirilirKışlık sebzelerin hakkını vermeye çalışıyorum. Kerevizin yaprakları bolsa kereviz ve pırasayı beraber pişirip yemyeşil bir zeytinyağlı hazırlıyorum. Yerelmasını armut ve ayvayla pişiriyorum, taze kişniş veya ısırgan gibi otların aromalarından da faydalanıyorum. Şubat, otlar için süper zaman. Tüm otları soğanla suyunu çektirerek pişirip üzerine zeytinyağı gezdiriyorum. Zaten genellikle iyi bir zeytinyağının tadını kaybetmemek için onu sebzeye sonradan eklemeyi tercih ediyorum.
#Kışlık SebzeO mis gibi kokan narenciye ailesinin nadide üyesi mandalinayı sadece meyve olarak yediğimizi düşünmediniz elbette, değil mi? Rengine mi tadına mı daha çok hayranım bilmiyorum çünkü turuncu her şey gibi bana göre çok çekici. Zeytinyağlı kereviz yemeğine ya da Asya usulü tavuğa çok yakışıyor; cheesecake’te ve reçelde de çok havalı duruyor.
#MandalinaAkşam yemeği birçok kişi için ailelerin masa başında bir araya geldiği tek ve bu nedenle en önemli öğün. Dolayısıyla akşam yemeğinde lezzetli yemekler peşindeyiz. Ancak insanın aklına sürekli lezzetli yemek fikri gelmeyebiliyor. Böyle durumlarda Lezizz günün menüsü devreye giriyor. “Bugün ne pişirsem?” diyenlerin derdine çare olacak yemek tariflerimiz çorbadan tatlıya aşağıda. Bu önerilerle akşam yemeği hazırlarken işiniz çok kolaylaşacak. Afiyet olsun…
#Bugün Ne PişirsemDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkTürkiye’ye gelen yabancılar yemeye doyamıyor, yurtdışına giden Türkler en çok onları özlüyor. Döneri, kebabı, çiğköftesi, lahmacunu bir yanda, kuru fasulyesi, mantısı, karnıyarığı öbür yanda… Her biri başlı başına ülkeyi sevme sebebi... Peki en iyisi hangisi? Hurriyet.com.tr okurlarına sorduk. Oylamaya 45 bin kişi katıldı, birinci yaprak sarma oldu. Bununla yetinmedik, yemek yazarlarımız Mehmet Yaşin ve Vedat Milor’dan favorileri öğrendik, Türkiye’nin önde gelen şeflerinden görüşlerini aldık. Yemeksepeti.com rakamlarına baktık. Akademisyenlerden, yemek yazarlarından Türk mutfağını neyin özel kıldığını öğrenmeye çalıştık. İşte Hürriyet Pazar’ın dev yemek dosyası…
#Çiğköfte