Kocaeli'de düzenlenen "Su Verimliliği Seferberliği: Sanayi-Su Buluşması"na katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, büyüyen ekonomi ve artan üretimle birlikte sanayide suya olan ihtiyacın arttığına dikkat çekerek, "Temiz su kaynaklarımızı daha az tüketmek istiyoruz. En başta söyledim. Zannettiğimiz gibi sınırsız bir su kaynağımız yok. Su temini için harcanan maliyetleri azaltabiliriz. Enerji ihtiyacını azaltabiliriz" dedi.
#İbrahim YumaklıYağışların azalmasıyla birlikte İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 19'un altına gerileyerek son 12 yılın aynı dönemine göre en düşük seviyeye indi. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise son durumu değerlendirirken, 'Maalesef El-Nino’lu yıl devam ediyor. Mart ayına kadar devam edecek. Sert bir kış geçmeyecek, kuraklığı hızlandıracak. Demek istemiyorum, olması lazım su kesintisinin. Zamanımızı uzatmamız lazım, kışın gelecek yağışlara doğru.' dedi.
#İstanbulYağışların azalmasıyla birlikte İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 19'un altına gerileyerek son 12 yılın aynı dönemine göre en düşük seviyeye indi. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise son durumu değerlendirirken, 'Maalesef El-Nino’lu yıl devam ediyor. Mart ayına kadar devam edecek. Sert bir kış geçmeyecek, kuraklığı hızlandıracak. Demek istemiyorum, olması lazım su kesintisinin. Zamanımızı uzatmamız lazım, kışın gelecek yağışlara doğru.' dedi.
#İstanbulSICAKLAR basınca, susuz kalmamaya duacı olurum, “Suyun tasarruflu kullanımı şart” diye düşünürüm. Bu kez de, “Bir bilene sormak gerek” dedim. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden Prof. Doğan Yaşar’da söz:
#1“BARAJLARDA su azaldı, kuraklık kapımızda” gibi haberlerden ürkerim. Su kesintileri, kullanım kısıtlamaları düşer aklıma. Bu haberler artınca Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar’ın görüşlerini yinelemekte yarar var:
#1Tarım ve Orman Bakanlığı, yeraltı sularının miktar kalitesinin belirlenmesi için harekete geçti. İyi durumda olan yeraltı sularının mevcut durumunun korunması, kötü durumda olan yeraltı sularının iyi duruma getirilmesi için ilave tedbirleri içeren program hazırlandı. Bakanlık ayrıca, yeraltı suyunun suni olarak beslenmesi, insan kaynaklı kirlenmelerin engellenmesi gibi tedbirleri de hayata geçirme kararı aldı.
#Yeraltı SuyuBUGÜN, “Havadan, sudan” değil, yalnızca sudan söz edelim. Suyla ilgili haberlere göz atalım, geçmiştekileri anımsayalım... Başlıyoruz: “İzmir’de İZSU Genel Müdürlüğü, suyun önemine dikkat çekmek amacıyla gençler için, ‘Gençler Suyu Konuşuyor’ temalı doğa kampı düzenlemiş. İlk gün Yüksek Çevre Mühendisi Ebru Doğan Çalışkan, ‘Dünya su kaynaklarının yaklaşık yüzde 70’inin tarım amaçlı kullanıyor. Oysaki dünya nüfusunun yüzde 40’ını barındıran 80 ülke şimdiden su sıkıntısı çekiyor ve gelecekte su alanında risk yaşayacağı öngörülen ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor’ demiş.”
#1AŞIRI sıcak öncüsü günlerde İzmir’in gündemi hemen oluşur: “Körfez kokuyor”, “Suyumuz ne durumda?” Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar’a başvurdum. Önce suyla ilgili özet:
#1HAYVANCILIK sektöründe gerek yaptığı TV programları, gerekse yazı ve yorumlarıyla geniş bir izleyici kitlesi edinen ATAFEN’in kurucu ortağı ve veteriner hekim Tahir Yavuz’la ‘koruyucu hekimlik’ ve ‘sürü yönetimi’ sorunlarını konuştuk. Önce ATAFEN, EGEVET ve SÜRÜ YÖNETİMİ’nden oluşan grup hakkında kısa bilgi vereyim. Merkezi İzmir Kemalpaşa’da bulunan ve 3 bin 850 metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren grubun toplam çalışan sayısı 128. Ayrıca Ankara, İstanbul, Bursa, Samsun, Antakya, Malatya ve Antalya’da büroları bulunuyor.
#1Bu kış yağışlar açısından bereketli geçince, en fazla merak edilen konuların başında da İznik Gölü’nün durumu geliyor. Öyle ya, 2021 ve 2022 kışlarını saymazsak, ondan önceki kış dönemleri tarihin en kurak kış aylarına sahne olmuştu. Bundan en büyük zararı da İznik Gölü görmüştü.
#İznik GölüCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "1. Su Şurası"na Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantı ile katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Su kaynaklarımızı tükenme sınırına ulaşmadan korumak, verimli kullanmak ve doğru yönetmek artık tercih olmaktan çıkıp zorunluluk haline gelmiştir" dedi. Erdoğan, 19 yıl boyunca su alanındaki amaçlarının her bir vatandaşın temiz suya erişimini sağlamak, bereketli toprakları su ile buluşturmak, su kaynaklarını korumak ve verimli kullanmak olduğunu, şimdi de suyun geleceğini planladıklarını ve yol haritasını oluşturduklarını söyledi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBU aralar iklim ve deniz denilince ilk aklımıza gelen, kuraklık tehlikesiyle müsilaj ya da deniz salyası. Her ikisi de doğanın öfkesini kusması bana göre ama, fazla ileri gitmeyip Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden Prof. Dr. Doğan Yaşar’ın görüşlerini özetliyorum:
#İzmir22 Mart Dünya Su Günü’ydü, İzmir’de 22 belediye başkanı, “Su politikaları zirvesi” sonrasında manifesto açıkladı ya... Ben de eski bir İzmir Koleji mezunu olarak, bizim devamımız Bornova Anadolu Lisesi (BAL), Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Öğretim Üyesi, Su Politikaları Derneği Yönetim Kurulu’ndan Prof. Dr. Doğan Yaşar’dan görüş alıp özetledim:
#İzmirYeraltı barajları yerüstü barajlarındakine benzer şekilde suyu yeraltında biriktiren su yapılarıdır. Bir diğer deyişle, yeraltında geçirimsiz bölgeler üzerindeki gözenekli jeolojik ortamlarda suyu depolamak veya depolanmış su miktarını arttırmak amacıyla inşa edilen mühendislik yapılarıdır.
#YAZARBU ara sıkça konuşuyoruz ya, “Yağışlar yeterli değil”, “Kuraklık tehlikesi var”, “Son şiddetli yağışın yararı oldu mu?” Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, su ve iklim konusunda ilk akla gelen uzmanlardandır. “Su” diye sordum, işte görüşleri:
#İzmirYağışsız geçen günler ve baraj doluluk oranlarındaki düşüş ülke genelinde kuraklık tehlikesini gündeme getirdi. İzmir'de de yağışların azalmasından dolayı barajların doluluk oranı yüzde 50’nin altına düştü. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar da kuraklıkla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yaşar, ''Biz daha kuraklık görmedik. Son 20 yıl muhteşem geçti. Sadece 2008, 2013 ve 2017'de kuraklık gördük. Artık 2022, 2023'de ciddi anlamda kurak bir dönem bekliyoruz. Şimdiden planlar yapılması lazım. Önce yeraltı barajları yapılmalı.'' dedi.
#İzmirYağışsız geçen günler ve baraj doluluk oranlarındaki düşüş ülke genelinde kuraklık tehlikesini gündeme getirdi. İzmir'de de yağışların azalmasından dolayı barajların doluluk oranı yüzde 50’nin altına düştü. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar da kuraklıkla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yaşar, ''Biz daha kuraklık görmedik. Son 20 yıl muhteşem geçti. Sadece 2008, 2013 ve 2017'de kuraklık gördük. Artık 2022, 2023'de ciddi anlamda kurak bir dönem bekliyoruz. Şimdiden planlar yapılması lazım. Önce yeraltı barajları yapılmalı.'' dedi.
#İzmirTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Sağlıksız yeme alışkanlıkları, yılda 2 trilyon dolara yaklaşan maliyetiyle hükümetlerin sağlığa ayırdıkları kaynak ve bütçelerinin üzerinde büyük bir yük oluşturuyor. 800 milyon insan açlıkla karşı karşıya iken, 670 milyondan fazla yetişkin ve 140 milyon genç obezite sorunu yaşamakta" açıklamasında bulundu.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli