Vücudumuzun ihtiyacı olan doğru enerji kaynakları, daha genç ve diri bir cildin de olmazsa olmazlarındandır. 'Küçük enerji santralleri’ olarak tanımlanan, içerisinde çok sayıda vitamin, mineral ve protein barındıran kabuklu yemişler ile cildinize kaybolan ışıltısını geri kazandırabilirsiniz. Çiğ ve kavrulmamış olmak şartıyla, fındık, ceviz, badem, yer fıstığı, kestane gibi hücre dostu 'küçük enerji santralleri'ni öğünlerinize ekleyerek, daha canlı bir cilde kavuşup, sağlıkla güzelleşebilirsiniz!
#Fındığın YararlarıUnutkanlık, zihin yorgunluğu, odaklanmada güçlük yaşamak ve dikkat eksikliği günümüzde genç yaşlı fark etmeksizin 7’den 70’e tüm yaş gruplarında çağın problemi haline geldi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin Koçan hafızamızı güçlendirmek ve odaklanma problemi yaşamamak için soframızda düzenli olarak yer almaları gereken besinleri anlattı.
#Beyin SağlığıTahin, protein, vitamin ve antioksidanlar yönünden oldukça zengin bir besin. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi nedeniyle uzmanlar tarafından bol bol tüketmemiz tavsiye ediliyor. Peki sağlık için tükettiğimiz bu tahinlerdeki hileyi nasıl anlayacağız? Renginden ve kokusundan gerçek olduğu ayırt edilir mi? Yerli susam ile Çin susamının farkı nedir? Tahin alırken hangi kriterlere dikkat edelim? %100 susamdan üretilen tahin nasıl olmalı ve fiyatı ortalama ne olmalı?
#TahinSaf tahin sadece susamdan üretilir ve içinde susamdan başka hiçbir şeyin olmaması gerekir ancak piyasada içine susam haricinde ne ararsan katılmış tahinler satılıyor. Öğütülmüş bulgur, tavuk yemi, soya ve soya yağı, yer fıstığı ve ayçiçek yağı… Hepsi var ama tahinin hammaddesi susam yok. Bazıları da gözümüzün önünde değirmende çekilerek sıcak sıcak satılıyor ama içinde yerli susam mı var, Çin susamı mı, hatta içinde susam var mı bilmiyoruz. Peki tahinin hileli olup olmadığını nasıl anlayacağız?
#TahinGünümüzde gıda takviyesi almayan neredeyse yok. Probiyotikler, demir, magnezyum, çinko gibi mineraller, multivitaminler derken her gün bir avuç takviye yutan var. Ancak uzmanlar bazı takviyelerin bilinçsiz kullanımının düşük miktarlarda bile sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte ayrıntılar...
#A VitaminiSevgili lezzetsever dostlarım... İtiraf etmeliyim ki yoğun sıcak hava dalgasının hakim olduğu yaz aylarında benim canım genellikle çok meşakkatli yemekler yapmak istemiyor. Böyle durumlarda da imdadıma çoğunlukla çeşit çeşit salatalar yetişiyor. Bu hafta sizinle de adeta bir Güney Amerika mucizesi olan vitamin, mineral ve iyi karbonhidrat içeren tatlı patates ile çok severek yaptığım bir salata tarifini paylaşmak istiyorum.
#Tatlı Patates SalatasıABD’de yapılan yeni bir araştırmada bazı meyve ve sebzelerdeki ‘flavonoidlerin’ beyindeki hafıza fonksiyonlarını iyileştirdiği ve yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi azalttığı saptandı. Peki hangi sebze ve meyveler hafızaya iyi geliyor? Ne kadar sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganSiirt fıstığı önemli bir protein kaynağı olduğu için kemik ile diş sağlığını korumaktadır. Kanda bulunan yağ kolesterol seviyesini dengede tutan Siirt fıstığı vücuda enerji sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendiren Siirt fıstığı kanser hastalığını önlemeye de yardımcı olur. Siirt fıstığı faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? Siirt fıstığının özellikleri nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Siirt Fıstığı Faydaları NelerdirYer fıstığının kilo aldırıp aldırmadığı birçok kişinin merak ettiği ve araştırdığı konulardan biridir. Özellikle ara öğünlerde tercih edilmesinden dolayı kalorisi merak edilen kuruyemişler arasındadır. Bu bakımdan yer fıstığının besin değerlerini ve kalorisini öğrenerek öğünlerinizde yemeyi tercih edebilirsiniz. Yer fıstığı kilo aldırır mı? Kabuklu, kavrulmuş ve tuzlu yer fıstığı kilo yapar mı detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamTürkiye genelinde birbirinden farklı fıstık çeşidi bulunmaktadır. Özellikle soslu, kavrulmuş ve çiğ fıstık sevilerek tüketilmektedir. Fıstık kilo aldırır mı? Diyette soslu, kabuklu, kavrulmuş ve çiğ fıstık yemek kilo yapar mı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#EğitimBaklagiller, Fabaceae adı verilmiş durumda olan bir bitki ailesinin meyveleri yahut tohumları olan besin kaynaklarıdır. Dünya üzerinde bol miktarda tüketimi söz konusu olan ve zengin bir lif ve B vitamini kaynağı olma özelliği taşımaktadır. Sizin için Baklagiller nelerdir ve isimleri nedir? Baklagiller protein mi ve faydaları konu başlıklarını detaylarıyla derledik.
#Baklagilİshal, vücudun dengesini bozan ve günlük hayatı olumsuz etkileyen bir rahatsızlık. Genel olarak da birkaç gün içinde kendiliğinden geçen bir durumdur. Faka birkaç günden fazla sürerse farklı sorunların habercisi olabilir. Tedavi sürecinde de dikkat edilmesi birkaç nokta vardır. Peki ishal nasıl geçer? İshale ne iyi gelir? İşte ishal nedenleri ve yetişkinlerde ishale iyi gelen yiyecekler...
#İshale Ne İyi Gelir?İnsan sağlığına faydalı olan yağlar arasında kuruyemişlerde önemli bir paya sahip olmaktadır. Son zamanlarda özellikle sağlık alanındaki faydaları ile ön plana çıkan kuruyemişler vücut içinde önemli vitamin ve mineralleri bünyelerinde bulundurmaktadırlar. Sağlıklı yağ içeren kuruyemişlerden bir tanesi de yer fıstığı olarak belirtilebilir. Yer fıstığı hem mutfaklarda hem de beslenme programlarında fazlaca yer alan bir besin maddesidir. Peki, yer fıstığı besin değerleri nelerdir? 100 gr yer fıstığı kaç kalori? Protein ve karbonhidrat değerleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Yer FıstığıLektin, yediğiniz yiyecekler de dahil olmak üzere tüm yaşam formlarında bulunan bir protein türüdür. Lektin içeren besinler çeşitli sağlık faydaları sağlayabilirler. Peki, lektin nedir, hangi gıdalarda bulunur? İşte lektin içeren besinler ve vücudumuza etkileri…
#LektinÇinko; insan vücudunda yer alan ve sayısı 300'ü aşan değişik enzimlerin, ideal bir biçimde işlev göstermesi adına gerekli bir mineral olarak tanımlanabilir. Peki çinko nedir ve ne işe yarar? Çinko nelerde ve nerelerde bulunur? İşte merak edilen tüm detaylar.
#Çinko Nedir?FODMAP diyeti, son yılların popüler beslenme şekillerinden biri. FODMAP, tahıl ve baklagil gibi bazı besinlerde bulunan karbonhidrat türlerine denir. Bu diyet, bağırsak sorunu olanlar tarafından tercih edilebiliyor. Peki FODMAP diyeti nedir, nasıl yapılır? İşte FODMAP diyetinde tüketilen besinler
#FODMAP DiyetiYer fıstığı ağacı en çok yetiştirilen ağaç türleri arasındadır. Ülkemizde de yine yer fıstığı yetiştiriciliği oldukça yayındır. Yer fıstığı ağacı ılıman iklimlerde daha iyi yetişen bir ağaç türüdür. Bundan dolayı yer fıstığı ağacı Türkiye'de birçok bölgede görülmektedir. Son günlerde ise yer fıstığı ağacı ile ilgili yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Peki yer fıstığı ağacı nedir? Yer fıstığı ağacı nerede yetişir? Yer fıstığı ağacı nasıl yetişmektedir? Yer fıstığı ağacı özellikleri nelerdir? Yer fıstığı ağacının bakımı nasıl olmalıdır? İşte yer fıstığı ağacı ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar.
Antep fıstığı ağacı ülkemizde de yetiştirilen ağaç türleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde ki en çok bulunan ağaçlardan olan Antep fıstığı ağacı dünyada en fazla İran'da yetişmektedir. Antep fıstığı ağacı bakımı titizlikle yapılması gereken bir ağaçtır. Bundan dolayı internetten bu ağacın bakımının nasıl yapılacağı bilgisine ulaşılmaktadır. Peki Antep fıstığı ağacı nasıl yetişir? Antep fıstığı ağacını diğer ağaçlardan ayıran özellikleri nelerdir? Antep fıstığı ağacı ağacının bilimsel ismi nedir? Antep fıstığı ağacı faydaları enlerdir? İşte Antep fıstığı ağacı ile ilgili bilinmesi gereken detaylar.
Sakızağacıgiller familyasının bir üyesi olan kabuklu meyve ilk olarak Türkiye’de yetiştirilmiştir. Çerez tabaklarında en hızlı olarak tükenen ve en sevilen meyvelerden biridir. Antep Fıstığı nasıl yetişir? Antep Fıstığı Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? İşte tüm detaylar.
#Antep Fıstığı Nasıl YetişirABD’de Cleveland Clinic'te yapılan bir araştırmada, bilim insanları uyku sorunlarını gideren melatonin hapının koronavirüsü engellediğini öne sürdü. Heyecan yaratan araştırma sonrası melatonin nedir, ne işe yarar, daha fazla melatonin için neler yapmalıyız gibi sorular merak konusu oldu. İşte melatonin ile ilgili merak edilenler…
#MelatoninHepimizin bildiği gibi kuruyemişler de doğru miktarda tüketildiğinde, sağlıklı yaşamın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Son zamanlarda faydalarıyla sürekli adını duyuran pikan cevizi ise sağlıklı atıştırmalıklar listesinin başlarında yer alıyor.
#Pikan CeviziMarketlerde kilosu 800 liraya satılan çam fıstıklarının hasadı başladı. Tanesi 2 liraya alınan fıstıkları toplamak için köylüler onlarca metre yüksekte ölümle dans edip hasat yapıyor. Uzmanlar ise çam fıstığının faydalarını anlatmakla bitiremiyor
#Çam FıstıkFıstık ezmesine alerjiniz yoksa size bu harika besinin sayısız faydalarından bahsedeceğiz. Kahvaltı, spor öncesi, ara öğün ya da akşam yemeği... Fıstık ezmesini her öğünde tüketebilirsiniz. Protein, potasyum ve sağlıklı yağ deposu fıstık ezmesinin birçok faydası var. İşte fıstık ezmesinin 8 faydası...
#Fıstık Ezmesi