Hikâyesi bir Sadrazam torunu ile Cumhuriyet’in ilk aydınlarından tıp doktorunun evlenmesiyle başlıyor. Eğitime önem verilen bir evin ‘tembel’ çocuğu olarak girdiği üniversiteden profesör olarak çıkıyor. İstanbul üzerine bilgisini paylaştığı isimler arasında Kraliçe Elizabeth de var… Bayram arifesinde sanat tarihçisi ve yazar Prof. Nurhan Atasoy ile buluşup eski albümleri karıştırdık. Bu yıl 90’ıncı yaşını idrak eden Nurhan Hoca, “Çok vaktim varmış gibi planlar yaptım. Halbuki yokmuş. Hop diye 90 yaşıma geldim” diyor.
#Nurhan Atasoyİstanbul Arnavutköy’de Sultan 2. Mahmud tarafından yaptırılan Şamlar Bendi, definecilerin hedefi oldu. Çevresinde kaçak kazı yapılarak çukurların bırakıldığı 196 yıllık su bendinin uğradığı tahribat havadan görüntülendi. Tarihçi Zafer Bilgi, “Şamlar Bendi maalesef definecilerin uğrak yeri oldu. İnsanların böyle yerlerde ‘acaba hazine çıkar mı’ düşüncesiyle tahribata girmeleri çok sıkıntılı. Şamlar Bendi civarındaki definecilerin zarar verdiği yerlerin aslına uygun olarak restore edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
#Arnavutköyİstanbul Arnavutköy’de Sultan 2. Mahmud tarafından yaptırılan Şamlar Bendi, definecilerin hedefi oldu. Çevresinde kaçak kazı yapılarak çukurların bırakıldığı 196 yıllık su bendinin uğradığı tahribat havadan görüntülendi. Tarihçi Zafer Bilgi, “Şamlar Bendi maalesef definecilerin uğrak yeri oldu. İnsanların böyle yerlerde ‘acaba hazine çıkar mı’ düşüncesiyle tahribata girmeleri çok sıkıntılı. Şamlar Bendi civarındaki definecilerin zarar verdiği yerlerin aslına uygun olarak restore edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
#İstanbulİstanbul’daki 250 yıllık Rami Kışlası, Türkiye’nin en büyük kütüphanesi oldu. Kütüphanenin açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Rami’yi bir kültür merkezi olarak planladık. Günün 24 saati, 2 milyonu aşkın kitap ve 20 bin eserle gençlerimiz başta olmak üzere tüm kitapseverlere hizmet verecek” dedi.
#Rami KışlasıRami Kışlası, tarihi değeri ile İstanbul üzerinde bulunan önemli eserler arasında yer alıyor. Yapımı 18'inci yüzyıla dayanan Rami Kışlası, askeri anlamda kullanımının haricinde eğitim amaçlı da kullanılmıştır. 19'uncu yüzyılda mühendishane öğrencilerine hizmet veren Rami Kışlası, Cumhuriyet döneminde de TSK tarafından kullanılmıştır. 80'li yılların başında belediyeye teslim edilen kışla, bir süreliğine gıda toptancılarına tesis edildi. Son dönemde ise müze ve kütüphane olarak kullanılmasında karar kılındı.
#Rami Kışlasıİtfaiye Teşkilatı 308. yılını kutlarken İstanbul’da da Taksim, Maltepe, Sultanahmet, Tuzla Şelale Park Meydanı’nda 30 Eylül’e kadar ‘Tulumbacılar’ın tarihi gelişimi çeşitli etkinliklerle anlatılacak. Modern itfaiye ve mehteran takımlarının gösterileri ve spor müsabakaları gerçekleştirilecek. İstanbullulara mobil eğitim araçlarıyla bilinçlendirme eğitimi de verilecek.
#İtfaiye TeşkilatıİTFAİYE Teşkilatı’nın 308. kuruluş yıl dönümü nedeniyle İstanbul genelinde etkinlikler düzenleniyor. Osmanlı'da tulumbacılar olarak bilinen itfaiye erleri Tarihi Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı’nda naralar atıp, karanfil dağıttı.
#İtfaiye TeşkilatıOsmanlı padişahı olan 2. Mahmut 1807 yılından itibaren devletin başına geçmiştir. 30. Osmanlı padişahı olan 2. Mahmut yaptığı ıslahatlar ile adından söz ettirmiştir. Özellikle askeri ve eğitim alanında yaptığı yenilikler ile tanınır. 2. Mahmut dönemi yenilikleri nelerdir? Maddeler halinde 2. Mahmut dönemi ıslahatlar nelerdir? İşte, tüm merak edilenleri sizler için derledik.
II. Osman’ın, eski kurumların yerine alternatif yenilerini kurmadan işe girişmesi ve sesini yükseltmesi bir sabah isyan kalabalığının karşısına çıkmasına sebep oldu. Padişahı bin bir hakaret ve edepsizce taciz ile tahtından indirip Yedikule zindanlarına kapatıp katlettiler.
#II. OsmanOsmanlı İmparatorluğu'nun tarihinde "Yeniçeri ve Yeniçeri Ocağı" başlıkları ayrı bir önemle incelenir. Osmanlı Devleti tarihinde çok etkin olan Yeniçeriler daha sonraki süreçte de etkilerini dolaylı olarak devam ettirmişlerdir. İşte çok merak edilen ve ilgiyle okuyacağınız Yeniçeri ocağı nedir, Yeniçeri ocağı ne zaman kuruldu, Yeniçeri ocağı özellikleri nelerdir, Yeniçeri ocağı neden kaldırıldı ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Yeniçeri Ocağı Nedir Ne Zaman Kuruldu?Osmanlı Devleti'ne baktığımız zaman birçok farklı sınıf olduğu dikkat çekmektedir. Bu sınıflara üye olan farklı temsilciler bulunmaktaydı. Her temsilcinin yapması gereken görevleri bulunmaktaydı. Bu sınıflar arasında seyfiye sınıfı da bulunmaktaydı. Seyfiye nedir, ne anlama gelir? Seyfiye sınıfında kimler var, görevleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Galataport; Karaköy Vapur İskelesi’yle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü’ne ait bina arasındaki sahil şeridine uygulanmış bir güzergâh projesi. Boğaziçi’ne pek havalı restoranlar, kafeler, butik mağazalar inşa edilmiş, yanlarına biraz da sanat müzesi eklenmiş. Gelin biz bu seçkin, ışıltılı destinasyonun kıyısında kalmış yerlere bakalım, yüzlerce yıldan yıkılmadan çıkmış yapılara. Galataport’un sınırları Galata’yı aştığı için biz de biraz hudut dışına çıkacağız, baştan haber verelim...
#HürriyetOsmanlı toplumuna baktığımız zaman birçok topluluğun olduğu görülmektedir. Bu topluluklar çeşitli üyelere sahiptirler. Böylelikle birçok sınıf ortaya çıkmıştır. Seyfiye sınıfı da ortaya çıkan sınıflardan birisiydi. Seyfiye sınıfına üye olmak için belirli kurallar bulunmaktaydı. Seyfiye nedir, neye denir? Seyfiye sınıfı üyeleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SeyfiyeBurçlar insanların hayatlarına eki etmektedir. 12 Haziran hangi burç oluyor? 12 Haziran burcunun özellikleri nelerdir? 12 Haziran burcunun yükseleni nedir? 12 Haziran günü önemli bir gün müdür? 12 Haziran günü tarihteki önemli olaylar nelerdir? 12 Haziran günü dünyaya gelen Türk ünlüler ve futbolcular kimlerdir? 12 Haziran günü doğan yabancı ünlüler ve futbolcular kimlerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#12 Haziran Hangi Burç Ve Burcu Ne?Osmanlı Devleti, kuruluşundan başlayarak tarihi akışı değiştiren pek çok önemli olayda başrolü üstlenen görkemli bir yapıyı temsil etmiştir. Çok uluslu olan bu görkemli imparatorluk başarılı hükümdarların idaresinde sınırlarını kısa bir sürede genişletmiştir. Osmanlı Devleti, siyasi ve ekonomik gelişmeler başta olmak üzere iç ve dıştaki bazı kriterlere bağlı olarak sırası ile çeşitli dönemlere geçiş yapmıştır. Bu dönemlerden birisi de dağılma dönemidir. Peki, Osmanlı devleti dağılma dönemi padişahları ve savaşları nelerdir? Osmanlı dağılma dönemi konu anlatımını sizler için derledik.
#Osmanlı Devleti Dağılma DönemiOsmanlı Devleti, hüküm sürdüğü seneler boyunca sahip olduğu topraklarda söz sahibi olmuştur. Uzun yıllar boyunca yıkılmadan ayakta durmalarını sağlayan birçok sistem vardı. Devşirme sistemi de bu sistemlerden birisiydi. Sizler için Devşirme sistemi nedir? Osmanlı'da devşirme sistemi özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Devşirme Sistemi Nedir?Osmanlı döneminde pek çok önemli kişi padişahlık yapmıştır. Bu padişahlardan en önemlileri arasında da IV. Murad yer almaktadır. IV. Murad dönemi Osmanlı imparatorluğu döneminde tartışılan dönemlerden birisidir. IV. Murad'ın yapmış olduğu icraatlar Osmanlı devleti açısından yararları ve zararları araştırılmaktadır. IV. Murad Osmanlı döneminin en popüler padişahlarından birisidir. Bundan dolayı IV. Murad arama motorlarında oldukça fazla araştırılmaktadır. IV. Murad dönemi hakkında araştırma yapmak isteyenler çeşitli platformlar üzerinden bu araştırmayı gerçekleştirmektedirler. Peki, IV. Murad kimdir? IV. Murad döneminde yaşanan olaylar nelerdir? 4. Murat'ın hayatı nedir? İşte 4. Murat dönemine ait bütün bilgiler.
#IV. Murad Kimdir?1785 yılında doğan II. Mahmud, Osmanlı Devletinin 30. padişahıdır. Babası I. Abdülhamid, annesi Nakşidil Sultan'dır. 109. İslam halifesi olan II. Mahmut, 31 yıl boyunca tahtta kaldı. Kanuni Sultan Süleyman, Orhan Gazi ve Fatih Sultan Mehmet'ten sonra en uzun süre tahtta kalan padişahlardan biri oldu. II. Mahmud döneminde hangi olaylar yaşandı? Sizin için derledik.
#II. Mahmud Kimdir?Mimar Sinan kimdir? sorusu Danıştay'ın Ayasofya ile ilgili verdiği karar sonrası gündeme geldi. İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilen 15 asırlık bir tarihe sahip Ayasofya, 500 yıl cami olarak kalmıştı. Osmanlı başmimarı Mimar Sinan 1573’te Ayasofya’nın kubbesini onararak, takviyeli duvarlar yaptı ve eserin bu günlere sağlam olarak gelmesini sağladı. İşte, Ayasofya'da katkıları olan Mimar Sinan'ın hayatıyla ilgili ayrıntılar.
#Mimar Sinan Kimdir