ABD’de yapılan yeni bir araştırma, insan vücudundan daha önce keşfedilmemiş bir organın bulunmasıyla sonuçlandı. ‘İnterstitiyum’ olarak adlandırılan organın, vücutta ‘şok emici’ olarak görev yaptığı ve dokuları korumaya yardımcı olduğu belirtildi.
#OrganAvustralyalı Renee Staska'nın üç çocuğu, uzun süredir ‘Niemann-Pick’ ya da diğer adıyla ‘çocukluk bunaması’ hastalığıyla mücadele ediyor. Hudson 8, Holly 6, Austin ise 4 yaşında... Üçünde de ileri derecede çocukluk bunaması var ve 20’nci yaş günlerini görmeleri beklenmiyor. Peki ülkemizde de bildirilmiş vakalar olan bu hastalık nasıl ortaya çıkıyor? Belirtileri neler? Hangi tedavi yöntemi uygulanıyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Çocukluk BunamasıYaşam koşullarının iyileşmesi, hastalıkların tedavi yöntemlerinin gelişmesi insan ömrünü uzatırken ileri yaşta ortaya çıkan Alzheimer gibi hastalıkların ise görülme sıklığı da arttı. Beynimiz de tıpkı diğer organlarımız gibi yaşlanıyor ancak doğru bakımla beyin yaşlanmasının yavaşlatılabilmesi mümkün olabilir. Beynini doğru kullanan kişi, 100 yaşına da gelse hafızası, zihni pırıl pırıl oluyor. Unutkanlıkla ilgili başlangıçta erken önlem alınması önemlidir. Alzheimer’da unutkanlığın ancak yüzde 5-10’u genetiktir. Geri kalanı tamamen beyni yanlış kullanmayla ilgilidir.
#AlzheimerKoronavirüs dünyanın ortak gündemi olmaya devam ederken İngiltere’den gelen sonuçlar virüsün uzun dönem etkilerini gözler önüne serdi. Taburcu olmalarına rağmen Covid semptomları devam eden üç hastadan yalnızca biri bir yıl sonra tamamen iyileştiğini bildirdi.
#Uzun KovidCovid'i yenen ancak semptomları aylarca süren hastalar var. Uzun covid olarak adlandırılan durum hakkında bilim insanlarının son araştırması oldukça çarpıcı. Antikorlarla savaşan oto-antikorlar mı oluşuyor? Alanında önde gelen isimlerden olan Prof. Dr. Derya Unutmaz'ın görüşlerine başvurduk
#Koronavirüs38 yaşındasınız... Ama kaslarınız 15 yaşında, cildiniz ise kendini iki haftada bir yeniliyor. Peki organlarımızın çoğu genç ise neden yaşlanıyoruz? İşte can alıcı soru: Kaç yaşındasınız? Yanıt vermeden önce dikkatli düşünün. Çünkü sorunun yanıtı tahmininizden çok daha karmaşık olabilir.
Mikrocerrahlar kanser nedeniyle memeleri alınmak zorunda kalınan hastalarına, karın yağlarıyla yeni meme dokusu biçimlendirebiliyor. Yenilenmiş organ ömür boyu kalıcı olduğu için de kadınlar travmatik sorunlar yaşamıyor. Ancak teknik birçok doktor tarafından henüz bilinmemekte.