1900’lü yılların başlarında Avusturya’da meslek yaşamını sürdüren Dr. F. X. Mayr, daha henüz “probiyotik bakteriler”in önemi ve “MİKROBİYOM” olarak adlandırdığımız muazzam “yeni organ”ımız henüz bilinmezken “Sağlık bağırsaklarda başlar” gibi iddialı bir cümle kullanmış, bize “sağlıklı beslenme”nin sadece “sağlıklı gıda” tüketimiyle ilişkili olmadığını, “sağlıklı sindirim” meselesinin de en az yiyip içtiklerimizin kalitesi kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışmıştı.
#AvusturyaNereden çıktı bu konu demeyin! Rusya’nın Ukrayna’daki taarruzu ikinci haftasında son sürat devam ederken Almanya’da ordunun teyakkuza geçmesi de an meselesi olabilir. Dolaysıyla Alman Ordusu’na ait askeri konvoy veya askeri taşıtlara otoyollarda daha sık rastlamamız önümüzdeki gün ve haftalarda olağan gözüküyor.
#Askeri Konvoyu SollamakDünyanın her köşesinde bilim insanları yaşlanmaya çare arıyor. Bunun için üç boyutlu yazıcılarda organ üretiminden vücuttaki mikrobiyomu değiştirme yoluyla yaşlanmayı önlemeye kadar çeşitli çözümler üzerinde duruluyor. Peki insan ömrü ne kadar uzatılabilir?
#YaşlılıkABD’de yapılan yeni bir araştırma, insan vücudundan daha önce keşfedilmemiş bir organın bulunmasıyla sonuçlandı. ‘İnterstitiyum’ olarak adlandırılan organın, vücutta ‘şok emici’ olarak görev yaptığı ve dokuları korumaya yardımcı olduğu belirtildi.
#OrganBağırsak bakterileri neden oluşur? Bağırsaktaki bakteriler kalp sağlımıza zararlı mıdır? Sindirim sistemi bakterilerinin sağlığımıza etkisi ne? İşte bağırsaktaki bakterilerin kalp sağlığını etkilediği doğru mu sorusunun cevabı..
#Bağırsaktaki Bakterilerin Kalp Sağlığını Etkilediği Doğru Mu?Artık yazıcılar sadece kağıda baskı yapmıyor. Kimi ayakkabı basıyor, kimi silah, kimi de otomobil! Autocad gibi dünyanın en çok kullanılan yazılımının mimarı olan Autodesk'in Üretim Endüstrisi Stratejisti Diego Tamburini, özellikle son günlerde popülaritesini iyiden iyiye artıran 3 boyutlu yazıcıların geleceğini Hürriyet'e anlattı.
#Diego TamburiniAntalya’da özel bir hastanenin İç Hastalıklar Bölüm Başkanı ve Organ Nakli Medical Direktörü Prof. Dr. Murat Tuncer, böbrek nakilleri sonrasında kullanılan ilaçların kanser yaptığına yönelik halk arasında yanlış bir görüşün hakim olduğunu söyleyerek, "Yeni organ nakli ilaçları artık kansere yol açmıyor" dedi.
Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi’nde, diyaliz bağımlısı olarak yaşayan ve üç yıldır organ bekleyen taksi şoförü 37 yaşındaki Haydar Şahin ile üç ay önce kronik böbrek hastası tanısı konulan sanayi imalatçısı Hacı Ali Karadeniz’e, Ulusal Organ Bekleme Sistemiyle kadavradan sağlanan böbrekler başarıyla nakledildi.
Eski Emniyet Müdürü Uğur Gür’ün, ölen yeğeninin organlarını bağışlamaktan vazgeçmesi üzerine evlerine gönderilen hastalardan Fatma Gökduman’a iki ay sonra karaciğer bulundu ve nakledildi. Gür’ü yeğeninin organlarını bağışlamaktan Prof. Cevat Akşit’in yaptığı açıklama vazgeçirmişti.